Majonéza a tatárska omáčka: Viete koľko kalórií vlastne obsahujú?

majonéza

wikipedia.com/Vijverln

Majonéza je jednou z hlavných súčastí jedál typu rýchleho stravovania. Určite si aj vy občas s chuťou doprajete hamburger, plnenú bagetu, či majonézový šalát. No uvedomujete si, že všetky tieto pochúťky sú kalorickými bombami? Niektoré majonézy totiž obsahujú až 80% tuku. Čím ich teda nahradiť, ak ich konzumujete až príliš často?

Čo obsahuje majonéza?

Majonéza je zmesou rastlinného oleja, vody, soli, pasterizovaného vaječného žĺtku, octu a iných prídavkov, napr. horčice a korenín. Slovenský výrobok, označovaný ako majonéza, musí obsahovať aspoň 6 % žĺtka. Pri českých majonézach postačia 2 % podielu žĺtok. Ak je ich podiel ešte menší, výrobok by sa nemal nazývať majonézou.

Jedna lyžica majonézy vám dodá asi 100 kcal, nízkotučná asi 60 kcal, tatárska omáčka 70 kcal a nízkotučná tatárska omáčka zhruba 50 kcal. Na jej obranu treba uviesť, že jej súčasťou sú aj rastlinné oleje, ktoré obsahujú omega 3 mastné kyseliny, znižujúce cholesterol.


Mohlo by vás zaujímať: Kontroverzné kuracie mäso: Viete, čo všetko sa v ňom skrýva?


Aj majonéza môže byť nízkotučná

Stačí sa len lepšie pozrieť – výrobcovia to označujú na obale. Pokým najťažšie „klasické“ majonézy obsahujú až 80% tuku, nízkotučné, alebo tzv. „light“ majonézy obsahujú od 25 % do 50 % tuku. Je to teda o niečo menej a ak sa tej vašej obľúbenej majonézy nedokážete vzdať, zvoľte si radšej tento variant. Odporúčame vám však pri nákupe porovnať hodnoty jednotlivých výrobkov.

Domáca majonéza je ešte tučnejšia

Zatiaľ, čo kupovaná majonéza obsahuje len 1/3 vajca na celý obsah jedného 250 ml balenia, v domácnosti miniete na prípravu majonézy častokrát väčšie množstvo vajec a to 2 – 3 vajcia, niekde podľa množstva potrebnej majonézy aj viac alebo menej. Vidíte a viete síce presne, čo do nej dávate (najmä ak používate domáce vajcia) a môžete si byť istí kvalitou, no s kalóriami si v tomto prípade priveľmi nepomôžete.


Mohlo by vás zaujímať: Probiotiká a prebiotiká: Ako pôsobia na naše telo a aké sú medzi nimi rozdiely?


Pomôže jogurt alebo smotana

Osvedčenou a jednou z najdostupnejších a najjednoduchších náhrad majonézy môže byť predovšetkým biely jogurt. Má neutrálnu chuť a jedlo dochutí podobne ako majonéza. Na rozdiel od nej však nemusíte mať výčitky svedomia ohľadom dávky prijatých kalórií. Rovnaký výsledok docielite aj s pomocou kyslej pochúťkovej smotany. Pridať ich môžete nielen do majonézového šalátu, ale aj ako prílohu k mäsu či hranolkom.

Prirodzene treba jogurt alebo smotanu ochutiť – vhodný je napríklad roztlačený cesnak a soľ, ak pridáte aj postrúhanú čerstvú uhorku, vyrobíte tzatziky, ktoré je skvelé napríklad ku grilovaným kuracím prsiam. Jogurt alebo smotanu tiež možno ochutiť soľou a posekanou pažítkou alebo rôznymi inými koreninami a bylinkami podľa chuti.


Mohlo by vás zaujímať: Citrón je všestranný pomocník: Viete, v čom všetkom ho možno využiť?


Stavte na kompromis

Ak naozaj milujete tatársku omáčku a čisto smotanová či jogurtová náhradka vám nevonia, máme pre vás ďalšiu možnosť. Rozmixujte tatársku omáčku s rovnakým množstvom kyslej smotany. Pridajte aj kúsky kyslej uhorky a podľa chuti korenie. Získate skvelú domácu tatársku omáčku – ale s menším obsahom kilojoulov. Veď zatiaľ čo 100 gramov tatárskej omáčky má okolo 1700 kJ, rovnaké množstvo smotany má len 640 kJ.

Nátierkové maslo a cottage syr

Robíte si doma plnené rožky či žemle, ktoré dochucujete majonézou či tatárskou omáčkou? Vymeňte ju za nátierkové maslo alebo cottage syr. Jedlo bude chutiť vynikajúco, no pritom ľahko. Chuťovo nič nepokazíte, pretože ani tieto druhy potravín nevynikajú výraznou arómou.


Ktorá majonéza vám chutí najviac? Používate aj náhrady majonézy? Napíšte vaše tipy aj ostatným čitateľom do diskusie pod článkom.

Zdroj: wikipedia.com/Vijverln, wikipedia.com/Vijverln, Nela
Odporúčame