Prečo piť denne šťavu z mrkvy? Posilní zrak, porazí zápaly a odháňa rakovinu

Mrkvová šťava

Pravidelné pitie mrkvovej šťavy má množstvo pozitívnych účinkov na naše zdravie (Zdroj: GettyImages)

Mrkva patrí medzi obľúbenú koreňovú zeleninu. Spočiatku sa síce využívala menej, no jej pozitívne účinky na zdravie z nej časom urobili bežnú súčasť našich kuchýň. Určite si ju aj vy aspoň občas doprajete v surovom alebo varenom stave. Dali ste však šancu mrkvovej šťave? Tá je v oblasti zdravej výživy považovaná za mimoriadne prospešnú.

Mrkvová šťava verzus  klasická mrkva

Ak sa rozhodnete zaradiť pitie mrkvovej šťavy do svojho pravidelného jedálnička, odvďačí sa vám bohatým prísunom základných živín, vitamínov a minerálov. Pýtate sa, prečo by ste mali uprednostniť pitie mrkvovej šťavy pred konzumáciou mrkvy v surovom alebo tepelne upravenom stave? Hlavný dôvod spočíva v tom, že dôležité látky získate v koncentrovanejšej forme. Navyše ich takto dostanete do tela oveľa rýchlejšie, keďže telo nemusí vynaložiť nadmernú energiu na trávenie a vstrebávanie.

Pravidelné pitie mrkvovej šťavy má množstvo výhod

Bohatý zdroj antioxidantov

Žijeme vo svete, v ktorom je náš organizmus často vystavovaný škodlivým voľným radikálom. Pobyt v znečistenom ovzduší, fajčenie, stres, konzumácia liekov, kontakt s rozpúšťadlami či pesticídmi – to je len zlomok z toho všetkého, čo negatívne ovplyvňuje ľudské telo. A práve mrkva plná antioxidantov sa javí ako účinný bojovník. Obsahuje totiž karotenoidy, ako sú luteín a zeaxantín, vďaka ktorým má neprehliadnuteľnú oranžovú farbu.

Zároveň nimi bojuje proti spomínaným voľným radikálom. A ako nám voľné radikály vlastne škodia? Napádajú zdravé bunky, u ktorých narúšajú DNA, čím prispievajú k rýchlejšiemu starnutiu celého organizmu.

Zdravý zrak v každom veku

Mrkvová šťava je bohatým zdrojom vitamínu A, ktorý je základnou živinou pre zrak. Zaradenie jedného pohára mrkvovej šťavy do každodenného jedálnička dokáže zabrániť chorobe s názvom makulárna degenerácia. Toto vekom podmienené ochorenie postihuje sietnicu a spôsobuje stratu centrálneho videnia.

Krajšia pokožka aj vlasy

Antioxidanty chránia pokožku pred UV žiarením a poškodením spôsobeným voľnými radikálmi. Pravidelná konzumácia mrkvovej šťavy je vhodnou prevenciou pred vysušením pokožky, poškodením nechtov a vlasov. Dokáže totiž zmierniť príznaky starnutia pokožky a prispieť k lepšej kvalite pleti.

pleť mrkvová šťava
Látky v mrkvovej šťave blahodarne pôsobia na pleť (Zdroj: GettyImages)

Bojuje proti zápalom a infekciám

Bývate často chorí, či trpíte chronickým zápalom? Pomôcť vám môže práve mrkvová šťava. Tá je totiž bohatým zdrojom vitamínu A, vitamínu B6, vitamínu C, fosforu a draslíka. Okrem toho, že tieto prvky sú vhodnou prevenciou pred rôznymi zápalmi, posilňujú aj nervový a imunitný systém.

Posilňuje zdravie srdca

Mrkvová šťava vďaka vysokému obsahu draslíka dokáže byť nápomocná pri udržiavaní zdravej hladiny cholesterolu. A s tým súvisí aj prevencia pred kardiovaskulárnymi chorobami či mŕtvicou. Koncentrované množstvo antioxidantov v mrkvovej šťave totiž redukuje oxidačný stres, ktorý je dôsledkom prevahy voľných radikálov.

Pomáha znižovať riziko rakoviny

Časté a opakované zápaly či infekcie v tele môžu vytvárať živnú pôdu pre rakovinotvorné bunky. Preto boj proti zápalom je zároveň pomocou pri znižovaní rizika rakoviny. Pozitívne účinky prvkov obsiahnutých v mrkve boli zistené napríklad v prípade leukémie, rakoviny žalúdka, prsníka či vaječníkov.

Koľko mrkvovej šťavy by sme mali denne vypiť ?

V prípade konzumácie mrkvovej šťavy nie je určená presná denná dávka. Platí však zlaté pravidlo – všetko s mierou. Dôležité je, aby ste pitie mrkvovej šťavy považovali za pravidelnú súčasť svojho jedálnička. Už jeden pohár tohto nápoja denne (približne dva deci) dokáže s vaším zdravím a telom urobiť zázraky. Navyše má nízky obsah kalórií, vďaka čomu sa po jej konzumácii budete cítiť sýti a zníži  sa vám chuť siahnuť po nezdravých pochutinách.

Ako si ju pripraviť v pohodlí domova?

Keďže mrkva patrí medzi veľmi tvrdú zeleninu, na prípravu mrkvovej šťavy potrebujete pomerne silný a výkonný odšťavovač. Ak  ho vlastníte, máte vyhraté – môžete si túto zdravú pochúťku pripravovať aj viackrát do týždňa. Na jeden pohár čistej mrkvovej šťavy (približne 200 ml) vám postačí, v závislosti od veľkosti, tri až šesť mrkiev.

Tip: Mrkvovú šťavu je dobré konzumovať s nejakým tukom, napríklad piť s pár kvapkami olivového oleja. Ten totiž pomáha lepšiemu vstrebávaniu prospešných látok. 

Ak však z tohto nápoja chcete vyťažiť maximum, pri kúpe mrkvy si dávajte pozor na to, či nie je príliš ľahká, teda vysušená. Ideálne je, ak pripravenú mrkvovú šťavu ihneď vypijete, prípadne ju krátky čas môžete skladovať v chladničke. Rovnako ako samotná mrkva, ani mrkvová šťava by nemala byť dlhodobejšie vystavená vyšším teplotám a nadmernému svetlu. Ak by vám čistá mrkvová šťava príliš nechutila, môžete ju pokojne skombinovať aj s inou zeleninou či ovocím. Skvele sa k nej hodí napríklad jablková šťava, pomaranč, kel, škorica či zázvor.

Aké sú top kúpele na Slovensku? Porovnali sme ich za vás v tomto článku

Odporúčame