Trpíte po jedle nadúvaním, bolesťami brucha či hnačkou? Pomoc je jednoduchšia, ako by ste čakali

Potravinová intolerancia

Za problémami s trávením môže stáť neznášanlivosť určitej potraviny alebo jej zložky (Zdroj: GettyImages)

S potravinovou intoleranciou sa stretávame čoraz častejšie, pretože sa priamo dotýka zdravia a stravovacích návykov stále väčšieho množstva ľudí. Nadnesene teda hovoríme o akomsi neželanom zdravotnom trende. Viete, čo intoleranciu spôsobuje a ako sa dá liečiť?

Intolerancia a alergia nie je to isté

Veľmi zjednodušene sa dá povedať, že potravinová intolerancia je menej problémová sestra potravinovej alergie. V realite ide o stav, kedy naše telo a tráviaci systém nedokáže spracovať určitú potravinu alebo jej zložku. Na rozdiel od alergie však nezahŕňa vážnu imunitnú reakciu. Potravinová intolerancia je navyše často spojená s nedostatkom enzýmov potrebných na spracovanie danej látky alebo s problémami v tráviacom trakte.

Ako sa potravinová intolerancia prejavuje?

Príznaky potravinovej intolerancie sa môžu u každého pacienta líšiť. Všeobecne sa však dá povedať, že sem patria:

  • tráviace problémy
  • nadúvanie
  • bolesti brucha
  • hnačka
  • zápcha

V praxi sa však pacienti stretávajú aj s ďalšími symptómami, medzi ktoré radia napríklad únavu či bolesť hlavy.

Najväčší problém robí laktóza, fruktóza a lepok

Najčastejšou formou potravinovej intolerancie je takzvaná laktózová intolerancia. Ide o neschopnosť nášho organizmu spracovať laktózu, čiže cukor obsiahnutý v mliečnych výrobkoch. V prípade, že i vás trápi táto diagnóza, nezúfajte. Na trhu sú už dávno v ponuke aj bezlaktózové potraviny a ich výber je v poslednej dobe pomerne široký.

Ďalšia nemenej častá intolerancia je fruktózová. V tomto prípade ide o neschopnosť nášho organizmu spracovať fruktózu, čiže ovocný cukor. V ambulanciách sa mimoriadne často vyskytuje aj celiakia, čo je neznášanlivosť lepku a bielkoviny obsiahnutej v pšenici, raži a jačmeni.

Liečba spočíva najmä v diéte

Na to, aby lekár vedel určiť potravinovú intoleranciu, musí vykonať potrebné testy. Často však dôležitú úlohu zohráva potravinový denník, kde je potrebné zapisovať, čo pacient konzumoval. Pri následných ťažkostiach je tak jednoduchšie určiť, ktorá potravina je problémovou.

👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
Zlepšuje sústredenie a prospieva aj vášmu srdcu: Aké sú ďalšie účinky jazmínového čaju?

Liečba potravinovej intolerancie je mimoriadne jednoduchá. Vyžaduje si však prísnu sebadisciplínu a kontrolu. Tá spočíva v dodržiavaní diéty, respektíve vo vyhýbaní sa určitým potravinám a zložkám, ktoré nám škodia.

Dodržiavaním správne stanovenej diéty sa môže pacient zaradiť do bežného života bez ťažkostí. Takto totiž minimalizuje symptómy ochorenia a komplikácie spojené s ochorením. Ak máte podozrenie, že aj vy trpíte potravinovou intoleranciou, je vhodné vyhľadať lekára.

Aké sú top kúpele na Slovensku? Porovnali sme ich za vás v tomto článku

Zdroj: plnielanu.sk
Odporúčame