Koláče a sladké bez kíl navyše? Objavte zdravé náhrady do pečenia, vďaka ktorým si ich doprajete bez výčitiek!

Príprava na pečenie

Nezdravé maslo a cukor pri pečení ľahko nahradíte (Zdroj: GettyImages)

Maslo a cukor nájdete snáď v každom klasickom recepte na sladké aj slané dobroty. A nie iba kvôli chuti. Koláče a pečivo sú vďaka maslu jemné a vláčne. Cukor zase zabezpečí krehkosť a predĺži trvanlivosť. Ak však chcete ubrať kalórií alebo máte iný dôvod, prečo ich nechcete použiť, poradíme vám, aké suroviny budú ideálnou náhradou.

Olivový olej do šalátu aj cesta

Rastlinné oleje sú bežná náhrada masla, no ak chcete piecť zdravšie, použite olivový. Kalorická hodnota je síce rovnaká, no olivový olej obsahuje prospešné nenasýtené mastné kyseliny a vitamíny. Spotrebujete ho pritom menej, a to presne o jednu štvrtinu.

Na 100 g masla pripadá 75 ml olivového oleja. Či sa už chystáte piecť na sladko alebo na slano, bude vítanou alternatívou. Odporúčame však použiť ho skôr do slaných verzií, pretože svojou špecifickou chuťou môže preraziť jemnú chuť zvyšných sladkých prísad. Použite kvalitný olivový olej s nízkou aciditou, vhodný na tepelnú úpravu.


Mohlo by vás zaujať: Náhrada za rafinovaný biely cukor: Láka vás ryžový sirup?


Grécky jogurt dodá šťavnatosť

Maslo nahradí aj hustý grécky jogurt. Hodí sa do koláčov, závinov, či korpusov. Okrem toho, že múčniky budú menej kalorické, vďaka jogurtu získajú vyššiu nutričnú hodnotu. Jogurt je bohatý na bielkoviny, probiotické kultúry a oproti maslu obsahuje oveľa menej tuku. Nemusíte sa pritom trápiť s prepočtami. Dávku masla v recepte nahradí rovnaká dávka jogurtu.

Pyré ušetrí kalórie

Vegáni nekonzumujú živočíšne produkty, tým pádom ani maslo. Namiesto neho používajú jablkové alebo tekvicové pyré. Vyskúšajte tento malý trik a namiesto 100 g masla použite 100 g jablkového alebo 75 g tekvicového pyré. Hodia sa napríklad do muffinov alebo sladkého pečiva. Koláče budú vláčne, šťavnaté a plné vlákniny. Navyše vás pečenie vyjde lacnejšie. Časť masla môžete nahradiť aj rozmixovaným banánom – cesto bude mať jemnejšiu konzistenciu.

Sušené slivky sú dvojitým zásahom

Ak chcete piecť zdravšie, určite vyskúšajte sušené slivky. Lokálne ovocie nahradí maslo a zníži zároveň predpísané množstvo cukru v recepte. 80 g sliviek nahradí 100 g masla a 1/3 cukru. Stačí ich zaliať 20 ml vody, nechať postáť a rozmixovať.


Mohlo by vás zaujať: Exotické agáve: Namiesto sladidla, pre lepšiu imunitu aj na chudnutie


Agáve sirup, sladidlo starých Aztékov

Z agáve sa nevyrába iba tequila, ale aj hustý zlatistý mok charakteristický vysokou sladkosťou. Vďaka tomu stačí použiť malé množstvo, čím sa výrazne znižuje kalorická hodnota sladkých maškŕt. Na šálku cukru pripadá 1/2 šálky agáve sirupu. Môžete ho dať do koláčov aj palaciniek. Po pridaní sirupu, uberte 3 lyžice z tekutých prísad, aby cesto nebolo riedke a teplotu znížte o 20 °C. Ak je v recepte škrob, sirup pridávajte veľmi opatrne. Inak hrozia hrudky v ceste a gumová konzistencia.

Javorový sirup je osvedčená klasika

Kanadský produkt, ktorý pozná celý svet. Vyrába sa z miazgy javorov, ktorá sa varí a filtruje. Javorový sirup chutí skvelo na palacinkách a wafliach, no môžete ho smelo pridať do cesta na koláč. Oproti cukru má síce vyššiu kalorickú hodnotu, no spotrebujete ho menej. Obsahuje množstvo antioxidantov a stopových prvkov a omega – 6 mastných kyselín. Pri pečení nahraďte šálku cukru 3/4 šálky javorového sirupu. Dodržiavajte rovnaké pravidlá ako pri agáve sirupe.

Med len výnimočne

Dať med do koláča namiesto cukru napadne každému. Avšak vzácny včelí produkt sa nehodí do všetkých receptov. Je skvelý vo vláčnych koláčoch, no v tých suchých zmení štruktúru. Cesto zvlhčí a môže spôsobiť trúsenie. Tiež treba mať na pamäti jeho špecifickú chuť. Ak niekomu nechutí, nos bude ohŕňať aj nad koláčom. Každopádne, kvalitný med je čisto prírodná surovina, neprechádza ďalším spracovaním. Ak sa preň rozhodnete, použite polovičné množstvo ako cukru.


Plní elánu aj na Facebooku: Buďte v obraze a nenechajte si ujsť už žiadny zaujímavý článok

Zdroj: Plnielanu.sk
Odporúčame