Minuli sa vám ingrediencie do sviatočných jedál? Máme pre vás tipy na zaujímavé alternatívy, s ktorými nepocítite rozdiel!

pečenie

Klasické ingrediencie, ktoré používate pri pečení, môžete nahradiť rôznymi iným a skúšať tak nové chute a spôsoby prípravy jedál (Zdroj: Freepik/yanalya)

Každému z nás sa občas stane, že sa mu pri pečení alebo varení minie dôležitá surovina, prípadne, že ju nemožno v obchode práve počas sviatkov kvôli veľkému dopytu nájsť. Nezúfajte, ak sa vám nepodarí zohnať potrebné ingrediencie – kreativita môže byť počas týchto sviatkov prvou položkou na zozname potravín. Ak nemôžete nájsť svoje obľúbené veci v supermarkete, možno je čas prejsť na náhrady prísad do jedál, vyskúšať nový recept alebo novú techniku, prípadne si ich aj vlastnoručne vytvoriť.

Umieste si vlastné cesto

V obchodoch existujú rôzne náhrady cesta, ktoré sú rýchlejšie a efektívnejšie najmä pre ľudí, ktorí nechcú tráviť veľa času v kuchyni. Tohto roku môžete urobiť výnimku a namiesto cesta kupovaného v obchode si doma umiesť svoje vlastné.

Pamätajte, že do cesta môžete použiť akékoľvek prísady a tým brať ohľad aj na návštevy – nikdy neviete, kto môže byť alergický, mať potravinovú intoleranciu či celiakiu. Klasické ingrediencie preto pokojne nahraďte bezlepkovými či bezlaktózovými výrobkami, ktoré chutia rovnako, ako tie klasické.

Namiesto grahamovej múky použite grahamové keksy

Hoci je univerzálna múka široko dostupná, špeciálne múky, ako je napríklad grahamová múka, je aj v súčasnosti ťažké získať. Ak náhodou takúto múku používate a minie sa vám, môžete namiesto nej použiť rozomleté grahamové keksy.

Všetko, čo potrebujete, sú grahamové sušienky, rozpustené maslo a cukor. Rozdrvte sušienky na omrvinky a zmiešajte s rozpusteným maslom a cukrom v miske. Sušienkovú masu potom vtlačte do formy na koláč. Ak sa vám táto náhrada cesta zvýši, pokojne ju dajte do mrazničky a môžete ju do budúcna znova použiť.

Doma si pripravíte aj lahodný smotanový syr

Áno, môžete si vyrobiť aj domáci smotanový syr, ktorý často býva kľúčovou ingredienciou do cheesecakeov, alebo si ho môžete len tak natrieť na čerstvý chlebík. Proces je podobný ako pri výrobe syra ricotta. Zahrejte mliečne ingrediencie, ktoré sú kľúčové pri výrobe smotanového syra.

Hustú smotanu a plnotučné mlieko zmiešajte v pomere pol na pol a pridajte do nich kyslú prísadu, napríklad citrónovú šťavu či ocot, následné preceďte. Ak práve nerobíte koláč, len si chcete syr natrieť na pečivo, pokojne k nemu pridajte aj prísady na vrch ako sú olivy, cibuľu alebo nakrájaný údený losos.

Kondenzované mlieko má tiež svoje náhrady

Plnotučné kokosové mlieko môže v mnohých receptoch nahradiť sladené kondenzované mlieko. Plechovka plnotučného kokosového mlieka môže nahradiť husté a krémové kondenzované mlieko v pečive, a to tak, že ho najskôr trochu povaríte a pridáte doň trochu sladidla. Ak budete postupovať podľa tohto receptu, neucítite takmer žiaden rozdiel.

Ľahko si vytvoríte aj hnedý cukor

Svetlohnedý cukor a tmavohnedý cukor možno vo väčšine receptov používať zameniteľne, pretože rozdiel medzi nimi je jednoducho len v množstve melasy, ktorú do nich pridávajú. Práve to dodáva hnedému cukru tmavšiu farbu a karamelovú chuť.

Ak však hnedý cukor nemáte, môžete ho jednoducho nahradiť obyčajným kryštálovým cukrom a tekutým sladidlom. Použite jednu šálku cukru a jednu polievkovú lyžicu melasy, javorového sirupu alebo medu na zafarbenie.



Zdroj: cnn.com
Odporúčame