Okamžitá úľava pre trávenie: Riaďte sa týmito pravidlami a bude vám lepšie

Zlé travenie

gettyimages

Nepríjemné pocity ťažkého žalúdka sa neobjavujú len počas veľkonočných a vianočných sviatkov. V lete, kedy viac cestujeme, skúšame iné kuchyne, alebo sme len viac vystavení vysokým teplotám, prechádza naše trávenie niekoľkými zaťažkávacími skúškami.

Nepríjemné pocity ťažkého žalúdka sa neobjavujú len počas veľkonočných a vianočných sviatkov. V lete, kedy viac cestujeme, skúšame iné kuchyne, alebo sme len viac vystavení vysokým teplotám, prechádza naše trávenie niekoľkými zaťažkávacími skúškami.

Cítili ste sa nepríjemne po poslednej grilovačke, rodinnej oslave či svadbe? Pociťujete bolestivé kŕče po zjedení zmrzliny? Trápi vás opakovane hnačka, nadúvanie a pálenie záhy? Spoznajte jednoduché triky, vďaka ktorým pocítite úľavu od bolestí a upokojíte rozbúrený žalúdok a črevá.

Spoznajte pokazené výrobky

V letných mesiacoch musíme dávať pozor na všetky produkty, ktoré pod vplyvom vysokej teploty podliehajú rýchlej skaze – ide o mäso, salámy, šunky, mliečne výrobky, zákusky aj zmrzlinu. Aby sa z bezpečnej potraviny stala riziková, stačí niekedy cesta z obchodu do chladničky. Inokedy, najmä pri cestovaní do exotickejších krajín, sme ohrození baktériami. Tie pochádzajú z cudzej kuchyne, kde nepoznáme ich pôvod ani spôsob spracovania. Výsledkom sú nepríjemné a v niektorých prípadoch aj nebezpečné infekcie tráviaceho traktu. Ak sa vám niečo nezdá, radšej to nejedzte.

Kontrolujte množstvo jedla

Odolať plne naloženému tanieru s voňavými dobrotami býva častokrát náročné. Veľké množstvo naraz prijatého jedla však žalúdok doslova paralyzuje. Nafúkne sa, potrápi vás sťažené dýchanie, prestane sa tvoriť dostatok žalúdočných štiav a spomalia sa aj jeho prirodzené pohyby. Stav plnosti potom môže prejsť do ťažoby, nevoľnosti až zvracania, kedy sa žalúdok potrebuje zbaviť prebytku potravy.

Jedzte ľahké potraviny

Ak sa ručička teplomera bude niekoľko dní po sebe šplhať cez 30 °C, nepridávajte si na nepohodlí ťažkou stravou. Vyhnite sa mastným jedlám, polotovarom aj jedlám, ktoré vám spôsobujú plynatosť. Jedzte pomaly a prežúvajte dlhšie – je tak väčšia šanca, že sa neprejete. Čím lepšie spracujete jedlo v ústach, o to menej práce bude mať žalúdok.

Prvá pomoc pri zhoršenom trávení

V prípade, že ťažkosti už nastali, dýchajte pomaly a zhlboka. Zotrvajte v zvislej polohe, pomaly sa prechádzajte. Pre stimuláciu činnosti žalúdka urobíte chôdzou omnoho viac, ako keby ste si ľahli v bolestiach na gauč. Po malých dúškoch popíjajte kolový nápoj, najlepšie ten, ktorý obsahuje pepsín. Kŕče zmierni aj mätový čaj. Ak ste sa prejedli a páli vás záha, požujte dva klinčeky alebo vypite feniklový čaj. Ideálna je potrava s teplotou medzi 25-35 °C. Vyhýbajte sa preto príliš horúcim aj ľadovým jedlám, ktoré žalúdok namáhajú a zhoršujú jeho plynulý chod.


Mohlo by vás zaujať: Čaje pre dobré trávenie: Ktorý z nich by ste si mali pripraviť vy?


6 tipov, na ktoré pamätajte pri cestovaní

Cestovateľská hnačka postihne počas leta väčšinu dovolenkárov. Do batožiny si so sebou pribaľte živočíšne uhlie a preventívne už pár dní pred odchodom zvýšte príjem probiotík. Najlepšími zdrojmi sú kyslomliečne produkty – kefír, žinčica a bryndza. Rehydratačný roztok, ktorý pomáha obnoviť rovnováhu elektrolytov a zabraňuje dehydratácii pri hnačke si dokážete pripraviť prakticky kdekoľvek. Potrebujete pol litra pitnej vody, 1⁄2 čajovej lyžičky soli, 3 lyžičky cukru a šťavu z polovice citróna/limetky.

Riaďte sa nasledovným:

  • Vodu pite iba z overených pitných zdrojov alebo balenú vo fľaškách.
  • Znížte príjem mastných a ťažkých jedál živočíšneho pôvodu.
  • Tepelne spracované jedlo konzumujte priamo po príprave.
  • Dajte si pozor na prihrievané polotovary, ktoré boli hotové už pred 1-2 dňami.
  • Miesto ovocných šalátov zo stánkov uprednostnite ovocie, ktoré sa dá šúpať.
  • Hoci je lokálna zmrzlina veľkým lákadlom, odolajte a vyberte si radšej balenú v obchode. Vaša črevná mikroflóra nemusí byť stavaná na miestne receptúry.

Čo k lepšiemu tráveniu najviac dopomáha vám? Napíšte ostatným čitateľom tipy v diskusii pod článkom.

Zdroj: Lucia, gettyimages

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close