Pitie KÁVY vás môže ochrániť pred demenciou: Má to však jeden háčik

Vedci odhalili súvislosť medzi kofeínom a prevenciou vážnych ochorení (Zdroj: Freepik/ pvproductions)

Demencia postihuje čoraz väčšiu časť svetovej populácie a je dobré, ak sa jej dá predchádzať. Podľa nedávnych vedeckých zistení by v tom mohlo výrazne pomáhať pitie kávy. Samozrejme, je v tom háčik a rozhodne nestačí len to, aby ste sa „dopovali“ kofeínom – musíte dbať na to, po akej káve, v rámci udržania zdravia, siahnete.

Skvelý vedecký výskum

Slová nedávnej štúdie tvrdia, že starší ľudia, ktorí pravidelne pijú kávu, vykazujú nižšie riziko predpokladov, že u nich prepukne demencia. Ako informuje portál Science Alert, súvislosť medzi pitím kávy a touto chorobou vyplynulo zo skúmania zdravotných záznamov pacientov v Spojenom kráľovstve.

Odborníci si na začiatku štúdie vytipovali vzorku ľudí vo veku 40 až 69 rokov, u ktorých sledovali návyky spojené s konzumáciou kávy a jej vplyvom na potvrdenú demenciu u respondentov. „Vyšší príjem kávy s obsahom kofeínu, najmä tej nesladenej, bol spojený so zníženým rizikom Alzheimerovej choroby, Parkinsonovej choroby a súvisiacej demencie,“ píšu odborníci v spomínanej štúdii. „Takéto spojenia sme v prípade kávy sladenej cukrom alebo umelými sladidlami nepozorovali,“ dodávajú lekári.

Káva má zdraviu prospešné účinky, no dajte si pozor na množstvo cukru. (Zdroj: Gettyimages.com)

Okolnosti experimentu

Odborníci, ktorí pracovali so vzorkou respondentov, vychádzali z údajov, ktoré im účastníci poskytli – rozdelili ich do skupín podľa toho, koľko kávy za deň dané osoby vypijú. Prvú skupinu tvorili ľudia, ktorí si dopriali žiadnu alebo jednu kávu denne, druhá skupina si denne užila maximálne 2 kávy, tretia tri a posledná viac ako tri hrnčeky za deň.

Zistilo sa, že „posledná skupina, v porovnaní s tými, čo kávu až tak veľmi nepili, mala až o 34 percent nižšiu pravdepodobnosť výskytu Alzheimera a o 37 percent menší predpoklad na prepuknutie Parkinsonovej choroby. Tiež sa potvrdilo, že pravdepodobnosť úmrtia na neurodegeneratívne ochorenie klesla až o 47 percent.“

Jedine bez cukru

Káva, ktorú účastníci experimentu pili, musela byť klasická kofeínová a konzumovať sa výhradne bez pridaného cukru, prípadne umelých sladidiel. Výskumníci sa domnievajú, že pridaný cukor a umelé sladidlá by mohli narušiť prínos kofeínu pre organizmus, no tento fakt potrebuje ešte ďalšie a rozsiahlejšie skúmanie.

„Pridanie cukru alebo umelých sladidiel do kávy môže mať škodlivé účinky na ľudský organizmus a malo by sa k nemu pristupovať opatrne. Namiesto toho odporúčame podporiť konzumáciu nesladenej, bežnej kofeínovej kávy,“ radia odborníci.

Sledujte náš Instagram

Zdroj: Plnielanu.sk, ScienceAlert.com
Odporúčame