Ste cukrovkár s veľkou chuťou na sladké? Zachráni vás týchto 7 lahodných pochutín bezpečných pre diabetikov

arašidové maslo a jablká

Ak máte cukrovku, môže byť ťažké bojovať s chuťou na sladké (Zdroj: Freepik/azerbaijan_stockers)

Cukrovka je spôsobená ako odpoveď na rezistenciu buniek na inzulín. Inzulín je hormón, ktorý pomáha regulovať hladinu glukózy v tele. Nedostatok rezistencie na inzulín spôsobuje, že sa v krvi hromadí nadbytočný cukor.

Táto rezistencia voči inzulínu je dôvodom, prečo sa od ľudí s cukrovkou očakáva, že budú konzumovať málo alebo žiadny cukor. V tomto článku si povieme o niektorých ľahko pripraviteľných sladkých pochutinách, ktoré sú bezpečné pre ľudí s cukrovkou.

Kakaovo-orieškové maslo

Kakaový prášok je skvelým doplnkom vašej stravy a v kombinácii s orechovým maslom bez cukru sa z neho stáva lahodné a sladké občerstvenie. Túto dvojicu odporúčame konzumovať s nejakým ovocím, ideálne s jablkom. Jablká a arašidové maslo sú bohaté na rôzne živiny, ako je vláknina, bielkoviny či vitamín C.

Chia puding

Chia puding prináša vášmu telu mnoho zdravotných benefitov. Chia semienka sú bohaté na antioxidanty, znižujú riziko rôznych srdcových chorôb a sú bohaté na rôzne živiny, ako sú bielkoviny, vápnik, horčík, železo, vláknina, draslík atď.

Tmavá čokoláda

Tmavá čokoláda sama o sebe predstavuje ideálne občerstvenie pre diabetikov. Nielenže je pre nich bezpečná, ale bolo tiež dokázané, že znižuje hladinu cukru. Okrem toho je horká čokoláda bohatá na antioxidanty.

Bio jogurt

Bio jogurt je lahodnou a všestrannou možnosťou občerstvenia. Jogurt si môžete urobiť sladkým pomocou stévie ako sladidla, ktoré sa často považuje za bezpečnú alternatívu pre diabetikov. Môžete tiež pridať granolu, sušené ovocie, bobuľové ovocie alebo jablká, aby ste ešte viac zvýšili chuť a nutričnú hodnotu tejto pochutiny.

Hrušky

Hrušky sú tiež veľmi všestranné a môžu sa podávať s rôznymi dezertmi. Konzumujú sa s orechovým maslom, tmavou čokoládou, jogurtom atď.

Ovsené vločky

Ovos je ďalším skvelým doplnkom vašej stravy, ak máte cukrovku. Ak vás už nebaví konzumovať ovos len v nudných ovsených kašiach, vyskúšajte si doma urobiť dezertové ovsené guľôčky. Ich príprava je naozaj jednoduchá. Stačí, ak zmiešate ovsené vločky, zrelé roztlačené banány, pridáte škoricu a zmes zrolujete do malých guľôčok. Potom guľky obaľte v kokose, aby boli menej lepkavé , dajte ich na pár minút stuhnúť do chladničky a je to!

👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
Tohtoročná peľová sezóna je definitívne na konci: Prečo mala neštandardný priebeh?

Ovocné nanuky

Ovocné nanuky sú obľúbené najmä v horúcom lete, ale to neznamená, že ich nemôžete konzumovať aj počas chladnejších období. Doma si ich pripravíte tak, že rozmixujete nejaké ovocie a do tejto zmesi pridáte nakrájané ovocie pre viac chuti. Zmes prelejete do formičiek na nanuky, vložíte do nich paličku, dáte ich zamraziť a nasledujúce dni si môžete vychutnávať túto dobrotu nenáročnú na prípravu.

Ak máte cukrovku, môže byť ťažké bojovať s chuťou na sladké. Vyššie uvedené recepty môžu fungovať ako skvelá náhrada pre typické sladkosti. Upozorňujeme však, aby ste to nepreháňali. Tieto potraviny môžu mať nízky obsah cukru, ale ich nadbytok môže tiež ovplyvniť vašu hladinu cukru. Najlepším spôsobom, ako začleniť sladké jedlá do vašej stravy, je porozprávať sa so svojím lekárom a zistiť, ktoré náhrady cukru najlepšie fungujú pri vašom type cukrovky.

Zdroj: plnielanu.sk, ndtv.com
Odporúčame