Pohánka slávi návrat: Za vaše zdravie bojuje na všetkých frontoch

Pohánka

wikipedia.org/Laitr Keiows

Pohánka sa v minulosti objavovala len na stoloch chudobných, no dnes je súčasťou zdravého stravovania. Obilie s chuťou podobnej ryži sa teší svojej reinkarnácii a pomaly, ale isto, nachádza svojej uplatnenie aj v modernej kuchyni. Trojhranné zrnká, ktoré môžu na prvý pohľad pripomínať oriešky, sú relatívne múčnaté. Najčastejšie sa spracúva do podoby múky alebo krúp, no v mnohých krajinách sa z pohánky pripravujú cestoviny.

Netypická obilnina sa pôvodne pestovala v strednej a juhovýchodnej Ázii, odkiaľ sa rozšírila do Európy. V niektorých oblastiach sveta sa tento „všeliek“ pestuje iba ako krmivo, v iných si ju zas nevedia vynachváliť práve pre jej liečivé účinky.

Vitamín P a aminokyseliny

Za jej dobrú povesť môžu najmä flavonoidy, a to konkrétne rutín. V medicíne ho poznáme ako vitamín P, ktorý chráni bunky našej cievnej sústavy. Utesňuje steny ciev a robí ich pružnejšími, zastavuje krvácanie a tiež pôsobí preventívne pri žilných chorobách a kŕčových žilách. To však nie je všetko. Základným kameňom všetkých bielkovín v našom tele sú esenciálne a neesenciálne aminokyseliny, ktoré si vie telo vyrobiť samo. Medzi neesenciálne patrí napríklad lyzín, ktorý sa nachádza práve v pohánke. Obsah škrobu v osive je približne 70 percent, a preto je dôležitým zdrojom sacharidov.


Mohlo by vás zaujať: Zdravá strava nemusí byť drahá: Čo si dopriať aj pri obmedzenom rozpočte?


Pre dobré zdravie

Zázračná obilnina pomáha pri regulácii krvného obehu a tiež posilňuje nedostatočnú potenciu. Priaznivé účinky má na imunitu človeka a poradí si dokonca s reumou či artritídou. Za pohánku vám rovnako poďakuje aj vaše srdce, pečeň, cievy a tráviace orgány. Lekári ju odporúčajú pri žalúdočných alebo dvanástnikových vredoch, črevných nádoroch a mnohých chorobách tráviaceho traktu.

Vhodná i pre celiatikov

Keďže pohánka neobsahuje lepok, patrí medzi významnú surovinu pri výžive celiatikov. Svojím zložením je však vhodná aj pre diabetikov, tehotné ženy i malé deti. Obsahuje vápnik, fosfor a draslík – minerály dôležité pre rast kostí, ďalej horčík, železo, vitamíny B1, B2, C a E, a veľa dôležitých aminokyselín. Navyše je to zásaditá potravina, takže odvádza z tela kyseliny a tým napomáha k acidobázickej rovnováhe organizmu.


Mohlo by vás zaujať: Trápi vás prekyslenie organizmu? Doprajte si túto zeleninu a ovocie


V každom dobrom obchode

Ak ste dostali chuť na jedlá z pohánky, zájdite na nákup ešte dnes. Pohánkovú múku zoženiete takmer v každom hypermarkete alebo dobrom BIO obchode, no objednať si ju môžete aj na internete. Z múky tohto typu je možné pripraviť takmer všetko – od sladkých lievancov, až po rôzne pečivá a chleby. Je tiež výborná ako závarka do polievok, na prípravu slanej kaše, nákypov, či rôznych druhov müsli. V kuchyni ju však používajte s mierou – síce utesňuje popraskané cievy, no pravidelnou konzumáciu ich môže aj zužovať.

Ideálna na raňajky

Pohánka môže nahradiť napríklad oriešky vo vašom rannom jogurte. Nezabudnite ju však doň dať polhodinku vopred, aby trochu zmäkla a vylepšila svoju chuť. Pre lepší zážitok vašich chuťových buniek pridajte aj med. Ochutnať možno aj pohánkovú kašu – pohánku varíme s mliekom (netreba dávať veľa, ale pozor, aby neprihorelo) až do kašovita. Ochuťte podľa svojho gusta – medom, hrozienkami, ovocím či javorovým sirupom.


Mohlo by vás zaujať: Objavte čínske zázraky: Nakopnite imunitu a zhadzujte kilá vo východnom štýle


Pohánkový nákyp

Dostali ste pri našom čítaní chuť na pohánku? Pochutnajte si na slanom nákype z tejto zdravej obilniny. Podávať ho môžete s kyslou kapustou, uhorkou alebo miešaným šalátom.

Potrebujeme:

  • 200 g lúpanej pohánky
  • 3 PL oleja
  • 60 g masla
  • 1 strúčik nasekaného cesnaku
  • 1 cibuľu pokrájanú nadrobno
  • nadrobno nasekaný pór
  • 20 g pokrájaného oregana
  • 2 vajcia
  • 2 PL paradajkového pretlaku
  • 1 ČL kurkumy
  • 1 ČL ostrej paprikovej zmesi
  • 2 PL posekanej petržlenovej vňate
  • 60 g údeného syra
  • soľ
  • 2 PL sójovej omáčky

Postup:

  1. Pohánku varíme v osolenej horúcej vode 1 minútu, prikryjeme, zabalíme do deky a necháme napučať 20 minút.
  2. Na panvici na oleji si zatiaľ speníme cibuľu, pór a cesnak. Pridáme sójovú omáčku, oregano, maslo, paradajkový pretlak, kurkumu a paprikovú zmes.
  3. Vajcia pridáme po premiešaní pohánky s vychladnutou zmesou, primiešame polovicu postrúhaného syra a všetko spolu presypeme do zapekacej misky vytretej maslom. Pečieme v rúre na 190 °C asi 30 minút.

Máte radi pohánku? Na čo všetko ju používate? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii.

Zdroj: wikipedia.org/Laitr Keiows, wikipedia.org/Laitr Keiows, Viera

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close