Poklad z našich končín: Jablká môžu byť aj vaším elixírom zdravia

Zelené jablká

sxc.hu

Zelené či červené, zdravé a šťavnaté. Také sú jablká, ktoré sú bežnou súčasťou takmer každej domácnosti a zároveň vynikajúcim a dostupným zdrojom až trinástich vitamínov a vlákniny. Okrem toho, že pomáhajú pri poruchách trávenia, pôsobia preventívne proti Alzheimerovej chorobe a spália aj vaše prebytočné tukové vankúšiky.

Mnoho ľudí podlieha trendu kupovať a konzumovať exotické druhy ovocia. Pritom zabúdajú na to, že v našich končinách rastú tak isto zdravé a chutné plody. Medzi ne patria dozaista aj jablká. Klasika z vašich záhrad je naozaj výnimočná a dokáže pomôcť pri veľkom množstve problémov.

Obsahujú viac ako 80 % vody

Jablko je veľmi dobré nosiť so sebou, ako zdravú desiatu či olovrant a zahryznúť sa do neho aj v prípade smädu. Jablká zásobujú vaše telo energiou a dokážu vás aj výborne zasýtiť. Ak zjete každý deň jeden sladký plod, môžete si byť istý, že choroby sa vám budú vyhýbať oblúkom.

Ľudový liečiteľ a detoxikátor

Od dávnych dôb až dodnes sa jablká používajú v ľudovom liečiteľstve. Ak budete pravidelne konzumovať tento druh ovocia, výsledky vo vašom zdravotnom stave sa dostavia veľmi skoro. Okrem zdravotných účinkov, vás dokáže aj skvelo zregenerovať a vďaka svojmu obsahu dostane z nášho tela všetky toxické látky.


Tiež by vás mohlo zaujať: Bohatá úroda jabĺk? Poradíme vám, čo s ňou!


Antioxidanty, vlákninu a 13 vitamínov – to všetko jablká majú!

Jablká sú cenným zdrojom:

  • minerálov (draslík, vápnik, horčík)
  • vlákniny
  • nenasýtených tukov
  • antioxidantov
  • fruktózy
  • vody (84%)
  • pektínu
  • 13 vitamínov: C, A, B1, B2, B6, B12, E, K, kyseliny pantoténovej, niacínu, biotínu, kyseliny listovej a cholínu.

Pomôže pri bolestiach hlavy, chrípke aj Alzheimerovi

Jablko je úplne obyčajné, bežné, dostupné a pritom výnimočné. Pomôcť vám môže aj pri týchto problémoch:

  • chudokrvnosť
  • bolesti hlavy
  • poruchy trávenia, hnačka
  • prechladnutie, chrípka, kašeľ
  • obezita, vhodné pri diéte
  • znižujú krvný tlak, hladinu cholesterolu a cukru
  • pôsobia preventívne pri Alzheimerovej a Parkinsonovej chorobe
  • zlepšujú imunitu, stav nervového systému a problémy so spánkom
  • zabraňujú tvorbe kameňov v obličkách a žlčníku
  • pôsobia močopudne
  • hydratujú a regenerujú pokožku
  • pomáhajú pri vypadávaní vlasov

Tiež by vás mohlo zaujať: Nebezpečné ovocie: Zabijak vašej diéty?


Šupku neskrajujte – je v nej najviac vitamínov

Vysoká koncentrácia vitamínov sa nachádza práve v šupke, alebo tesne pod jej povrchom a preto sa snažte jesť jablká čo najčastejšie so šupkou. Nemali by ste ju skrajovať ani vašim deťom. Samozrejme nezabúdajte na to, že jablká z obchodu sú ošetrované rôznymi chemickými látkami a preto ich nezabudnite poriadne umyť. Umyť treba samozrejme aj jablká zo záhrady.

Zdroj: sxc.hu, sxc.hu, Nela
Odporúčame