Otráviť sa môžete aj z jedlých húb: Poznáte ich skryté riziká?

výber z jedlých húb v podvihnutom okraji košele

Viete, že pri podozrení na otravu hubami nie je vhodné piť mlieko? (Zdroj: Freepik/bublikhaus)

Patríte medzi vášnivých hubárov, ktorí pravidelne zásobujú svojich blízkych plnými košmi lesných plodov? Možno si myslíte, že huby dobre poznáte, ale vedeli ste, že otrava hrozí aj z jedlých húb? Dokonca sa môže prejavovať rôzne a je mimoriadne dôležité vyhľadať lekársku pomoc. Prvá pomoc pri otrave je podanie vysokých dávok aktívneho uhlia, naopak, nevhodné je vtedy prijímať mlieko. To je niekoľko odporúčaní farmaceutky Lenky Čorbovej.

Podozrenie na otravu z jedlých húb treba riešiť okamžite

„Otrava hubami sa môže prejavovať rôzne, preto pri každom podozrení na otravu je potrebné vyhľadať lekársku pomoc čo najskôr. Medzi najčastejšie príznaky patria predovšetkým tráviace ťažkosti ako hnačka, vracanie, podráždenosť, dehydratácia, nevoľnosti a kŕče,“ ozrejmila Čorbová. Vracanie nie je podľa nej nutné potláčať a pacient by mal k lekárovi priniesť aj vzorku jedla, ktoré konzumoval.

Upozornila tiež, že v prípade jedlých húb je nebezpečná napríklad konzumácia hnojníka atramentového v kombinácii s alkoholom. „Otrava hrozí taktiež pri nevhodnom uskladnení húb alebo nedostatočnou tepelnou úpravou,“ doplnila. Zbierať a konzumovať by sa podľa nej mali len huby, ktoré človek pozná. „Plodnice z nazbieraných húb najprv očistite a vykrúťte, aby sa nepoškodilo podhubie a nazbierané huby čo najskôr spracujte,“ odporučila.

Farmaceutka ozrejmila, že jedovaté huby majú veľmi často lepkavý povrch klobúka, nebývajú červivé, zapáchajú a zo spodnej strany klobúka majú lupene. „Spoločným znakom najznámejších smrteľne jedovatých muchotrávok je blanitá voľná pošva, prsteň na hlúbiku a čisto biele lupene,“ vysvetlila.

Najzákernejšou hubou je podľa Čorbovej muchotrávka zelená. „Jej zákernosť spočíva v tom, že nástup príznakov otravy je oneskorený, a to aj 72 hodín po konzumácii. Pri jej otrave dochádza k akútnemu zlyhaniu pečene,“ priblížila odborníčka. Zároveň podotkla, že huby sú pre ľudský organizmus ťažko stráviteľné a nie sú vhodnou potravou pre deti alebo pre seniorov.

👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
Skrytý nepriateľ v kuchyni: Bežne ho konzumujeme, ale môže škodiť nášmu zdraviu

Ako minimalizovať riziká otravy hubami?

Opatrnosť nielen pri zbere, ale aj správna príprava a opatrnosť pri konzumácii, sú najlepšími spôsobmi ako minimalizovať riziká. Hoci väčšina jedlých húb je bezpečná pri správnej úprave a konzumácii v primeraných množstvách, existujú určité okolnosti, za ktorých môžu byť toxické:

  1. Nevhodné skladovanie. Huby rýchlo podliehajú skaze, najmä ak sú uchovávané pri nesprávnej teplote alebo vlhkosti. Skazené huby môžu obsahovať baktérie alebo plesne produkujúce toxíny, ktoré následne pri konzumácii spôsobujú tráviace problémy.
  2. Správna príprava je dôležitá. Niektoré jedlé huby môžu obsahovať toxické látky, ktoré sa strácajú až pri dôkladnej tepelnej úprave. Napríklad druhy ako smrčok alebo korálovec môžu byť v surovom stave nevhodné na konzumáciu.
  3. Pozor na alergické reakcie. Aj keď sú považované za jedlé, huby môžu vyvolať nežiaduce účinka alebo spustiť alergické reakcie. Reakcie sa individuálne môžu líšiť, od tráviacich problémov až po vážnejšie symptómy.
  4. Prejedanie sa hubami. Jedlé huby, najmä tie s obsahom chitínu, sú ťažko stráviteľné. Konzumovaním vo veľkých množstvách môžu zaťažiť tráviaci systém a spôsobovať nevoľnosť.
  5. Zber na znečistených miestach. Keďže huby môžu absorbovať toxíny z prostredia, najmä ak rastú v blízkosti ciest, priemyselných oblastí alebo na pôdach s ťažkými kovmi.

Sledujte náš Instagram

Zdroj: Plnielanu.sk, TASR
Odporúčame