Pripravte si špičkovú kávu: Tá najlahodnejšia ulahodí vašim zmyslom!

Ak ste kávičkár tak určite viete, že na druhu použitej kávy záleží najviac zo všetkého (Zdroj: Freepik/jcomp)

Káva je snáď najobľúbenejší nápoj na svete. Základom, ktorý pozná každý kávičkár, je obyčajné maličké espresso. Vychutnajte si ho najlepšie ako sa len dá! A vedeli ste, že sa dá dokonale pripraviť aj v pohodlí domova? Doprajte návštevám a svojim chuťovým bunkám len to najexkluzivnejšie!

Dbajte na základ

Ak ste kávičkár tak určite viete, že na druhu použitej kávy záleží najviac zo všetkého – jednému je po chuti kyslejšia odroda, iný zasa nepohrdne horkou kávou. Základom pre espresso podľa vašej chuti je vhodná odroda kávy. Preto nepoužívajte to, čo je po ruke, ale vyberajte starostlivo!

Druh kávy ste vybrali, teraz je na rade mlynček. Budete potrebovať nejaký kvalitný, ideálne s nastavením stupňa hrubosti mletia. Okrem toho je nutnosťou aj pákový kávovar, ktorý vám poskytne najkvalitnejšie espresso.

Prehľad pre kávičkárov

Espresso je nápoj, ktorý sa pripravuje z dávky 30 gramov nemletej kávy, pripravenej s vodou s teplotou 95 stupňov Celzia. Tlak 10 barov pôsobí necelú minútu, po ktorej si vychutnáte svoj lahodný mok. Často je diskutovanou témou aj veľkosť podávanej kávy, preto sme si pre vás pripravili prehľad kaviarenských názvov, ktorý vám pomôže sa zorientovať:

  • ristretto – najmenšie espresso, voda max. 20 ml a káva 7 gramov,
  • espresso – normálna bežná veľkosť, voda 20 – 30 ml a káva 7 gramov,
  • lungo – väčšie espresso, voda max. 80 ml a káva 7 gramov,
  • doppio – dvojité espresso, voda max. 50 ml a káva 14 gramov,
  • Americano – voda 40 – 80 ml, káva 7 gramov a extra prídavok vody, ktorá sa dolieva až po urobení espressa (20 – 60 ml).
(Zdroj: Freepik/macrovector)

Ako pripraviť vynikajúce espresso?

Čerstvo namletú kávu natlačte do páky kávovaru. Dôležité je dbať na rovnomerné rozmiestnenie po celej páke a vyrovnanie nerovností. K tomuto vám pomôžu baristické pomôcky, ktoré bývajú súčasťou balenia každého lepšieho kávovaru.

Pokiaľ sa vám zdá pripravené espresso kyslé, káva neprebehla dostatočnou extrakciou. Pomôže pridať viac kávy. Ak sa vám espresso zdá suché a horké, naopak ste to s dávkou prehnali. V takom prípade znížte dávku kávy a podiel vody.

Zladenie všetkých týchto krokov vyžaduje určitý cvik a tiež trpezlivosť, čoskoro však na nastavenie najlepšej chuti určite prídete.

Chuť je ovplyvnená silou espressa

Milovníci kávy si často myslia, že sila espressa ovplyvňuje obsah kofeínu v šálke. To však nie je úplne pravda. Pokiaľ sa hráte so silou kávy, potom je nutné riadiť sa vlastnými chuťovými bunkami, nedá sa povedať, že všetkým chutí rovnaká intenzita kávy.

Ste milovníkom dobrej kávy?

Zdroj: plnielanu.sk
Odporúčame