Každá časť má svoje využitie: Ako zužitkovať celé kurča s prakticky nulovým odpadom

Kuracie mäso

Kuracie mäso je jednou z desiatich potravín, ktorými je najviac plytvané v Spojenom kráľovstve. (Zdroj: Freepik/jcomp)

Hydina je v súčasnosti bezpochyby najobľúbenejším mäsom na jedálnom lístku. To však so sebou prináša aj najväčšie plytvanie, pokiaľ ide o potraviny. Čo sa týka kuracieho mäsa, môžete jesť všetko okrem zobáka (a žlčníka). Od hrebeňa až po kuracie nohy, každá časť kurčaťa má svoje využitie a my vám ho v tomto článku prezradíme.

Hlava – Ak si niekedy kúpite celú hydinu s hlavou, neplytvajte ňou. Dochucuje zvyšok a ak máte dosť odvahy vyskúšať samotný mozog, zistíte, že je to pochúťka so zamatovou textúrou.

Hrebeň – Hrebeň na temene kuracej hlavy je mäkká ingrediencia, na ktorú by ste nemali zabúdať. Skúste ju namočiť do mlieka, potom pošírovať, ošúpať a povyprážať ako škvarky na ozdobu jedla.

Krkovička – Jej šupinaté hnedé mäso určite poznáte. Najčastejšie sa z nej robí vývar.

Koža – Odporúča sa upiecť jemne do chrumkava, aby praskla. Môžete ju posypať morskou soľou, čím vznikne dokonalé umami (jedna z piatich základných chutí), ktoré je obzvlášť skvelé s kukuričnými klasmi.

Tuk – Tuk z pečeného kurčaťa môžete použiť namiesto masla alebo oleja, napríklad pri príprave pečených zemiakov. Takzvaným „šmalcom“ (bravčovou masťou) si tiež môžete potrieť chlieb.

Vnútornosti – Aj vnútornosti ako pečeň, srdce, žalúdok a obličky, vedia byť chutné. Môžete ich nakrájať nadrobno, a potom podusiť na víne, aby ste pripravili kuracie crostini.

Kosti – Kurací trup by ste určite nemali vyhadzovať. Je plný výživy, chuti a skrytých kúskov mäsa. Najprv ho varte samotne 30 minút, potom ho vyberte z vody, povyberajte mäso a trup vráťte naspäť do hrnca, kde ho dovaríte s ostatnými surovinami.

Nohy – Kuracie nohy sú bohaté na kolagén a určite by ste ich mali skúsiť dusené na spôsob knedlíčkov dim sum so sladkokyslou omáčkou.

Chvost – Vo väčšine krajín ide o pochúťku, no v takom Spojenom kráľovstve sa chvost kurčaťa odstraňuje, pretože je dosť mastný. V Ázii si kuracie chvosty vychutnávajú grilované na špízoch a poliate umami dresingom.


Plní elánu aj na Facebooku: Buďte v obraze a nenechajte si ujsť už žiadny zaujímavý článok

Zdroj: plnielanu.sk, theguardian.com

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close