Hydina je v súčasnosti bezpochyby najobľúbenejším mäsom na jedálnom lístku. To však so sebou prináša aj najväčšie plytvanie, pokiaľ ide o potraviny. Čo sa týka kuracieho mäsa, môžete jesť všetko okrem zobáka (a žlčníka). Od hrebeňa až po kuracie nohy, každá časť kurčaťa má svoje využitie a my vám ho v tomto článku prezradíme.
Hlava – Ak si niekedy kúpite celú hydinu s hlavou, neplytvajte ňou. Dochucuje zvyšok a ak máte dosť odvahy vyskúšať samotný mozog, zistíte, že je to pochúťka so zamatovou textúrou.
Hrebeň – Hrebeň na temene kuracej hlavy je mäkká ingrediencia, na ktorú by ste nemali zabúdať. Skúste ju namočiť do mlieka, potom pošírovať, ošúpať a povyprážať ako škvarky na ozdobu jedla.
Krkovička – Jej šupinaté hnedé mäso určite poznáte. Najčastejšie sa z nej robí vývar.
Koža – Odporúča sa upiecť jemne do chrumkava, aby praskla. Môžete ju posypať morskou soľou, čím vznikne dokonalé umami (jedna z piatich základných chutí), ktoré je obzvlášť skvelé s kukuričnými klasmi.
Tuk – Tuk z pečeného kurčaťa môžete použiť namiesto masla alebo oleja, napríklad pri príprave pečených zemiakov. Takzvaným „šmalcom“ (bravčovou masťou) si tiež môžete potrieť chlieb.
Vnútornosti – Aj vnútornosti ako pečeň, srdce, žalúdok a obličky, vedia byť chutné. Môžete ich nakrájať nadrobno, a potom podusiť na víne, aby ste pripravili kuracie crostini.
Kosti – Kurací trup by ste určite nemali vyhadzovať. Je plný výživy, chuti a skrytých kúskov mäsa. Najprv ho varte samotne 30 minút, potom ho vyberte z vody, povyberajte mäso a trup vráťte naspäť do hrnca, kde ho dovaríte s ostatnými surovinami.
Nohy – Kuracie nohy sú bohaté na kolagén a určite by ste ich mali skúsiť dusené na spôsob knedlíčkov dim sum so sladkokyslou omáčkou.
Chvost – Vo väčšine krajín ide o pochúťku, no v takom Spojenom kráľovstve sa chvost kurčaťa odstraňuje, pretože je dosť mastný. V Ázii si kuracie chvosty vychutnávajú grilované na špízoch a poliate umami dresingom.
Plní elánu aj na Facebooku: Buďte v obraze a nenechajte si ujsť už žiadny zaujímavý článok
Zdieľať na