Krájanie aj zdanlivo jemného chilli vás môže poriadne potrápiť. Často stačí jediná paprička, ktorá spôsobí okamžité pálenie rúk, od ktorého vám neuľaví ani drsné drhnutie pokožky mydlom. Zložku kapsaicín, ktorá je zodpovedná za pikantnosť potravín, je náročné dostať z kože. Uľavte si takmer okamžite pomocou nasledujúcich trikov.
Problém gazdiniek
Stáva sa vám, že pri varení potrebujete rýchlo nakrájať kúsok chilli a nemáte čas si v tom momente umyť ruky? Okamžite nastupuje nepríjemné pálenie, svrbenie a štípanie dlaní, ktorého je sa celkom náročné zbaviť.
Hoci tento stav zvykne sám odznieť po pár minútach, pri použití intenzívnej chilli papričky alebo kajenského korenia, vás môžu prsty páliť dokonca niekoľko dní! Všetko záleží od množstva kapsaicínu, ktorý sa vám stihol vsiaknuť do kože. Ak je stav neznesiteľný, viete si uľaviť pomerne jednoducho.
Prvá pomoc z kuchyne
Najrýchlejším pomocníkom je mlieko (alebo akýkoľvek mliečny výrobok), ktorý neutralizuje účinky. Funguje to na podobnom princípe ako v prípade, že zjete príliš pikantné jedlo, ktoré neutralizujete pohárom mlieka. Namočte si ruky do mlieka alebo ich potrite štedrou vrstvou jogurtu, prípadne kyslej smotany. Úľavu pocítite takmer okamžite…
Za skúšku rozhodne stojí aj potretie rúk akýmkoľvek svetlým (čo najviac percentným) alkoholom. Siahnite po vodke, slivovici či gine, ktoré aplikujte na ruky hneď ako ucítite nepríjemné pocity.
Čo rozhodne odporúčame mať v domácej prírodnej lekárničke, je ľubovníkový olej. Okrem toho, že je liečivý a pomáha upokojiť pokožku po bodnutí hmyzom, sa hodí aj v tejto situácii. Pokožku nielen zjemňuje, ale dokáže jej aj uľaviť od nepríjemných pocitov pálenia.
Dôležitá je prevencia
Ideálne je, ak sa vám podarí nepríjemnému páleniu rúk predísť. Ak spracúvate väčšie množstvo pikantnej potraviny alebo si nie ste istý intenzitou danej odrody papričiek, použite jednorazové rukavice.
Ak sa vám v rukaviciach nepracuje dobre, prípadne ich nechcete využívať z ekologických dôvodov, jednoduchým riešením je okamžité umytie si rúk po manipulácii s pikantnou potravinou. Určite by ste sa však mali vyhnúť odstraňovaniu jadrovníka holými rukami – pri niektorých príliš pikantných odrodách by vám mohli hroziť dokonca popáleniny.
Zdieľať na