Prekvapivý výsledok najnovšieho výskumu: Konzumácia niektorých tukov znižuje riziko mŕtvice

snímka mozgu

Niektoré tuky dokážu pôsobiť preventívne voči mŕtvici (Zdroj: Freepik/gpointstudio)

Mozgová príhoda alebo mŕtvica vzniká v dôsledku upchatia prívodových ciev. Zúženie ich priemeru spôsobuje príjem tukov, ktoré vedú k obezite a zvýšenému cholesterolu s nízkou denzitou. Avšak najnovší výskum nasvedčuje tomu, že o tom nerozhoduje množstvo prijatých tukov, ale ich druh.

Experiment bol verejnosti predstavený v USA na udalosti s názvom American Heart Association Scientific Sessions. Výsledky ukazujú, že ľudia, ktorí prijímajú rastlinné tuky majú až o 12 percent nižšiu pravdepodobnosť vzniku mŕtvice, ako ľudia, ktorí konzumujú živočíšne tuky. Podľa výskumu znižujú rastlinné tuky aj výskyt iných kardiovaskulárnych ochorení.

Tuky pre život potrebujeme

Možno si poviete, že najlepšou prevenciou bude úplne vyhodiť tuky z jedálnička. To však rozhodne nie je správne. Náš organizmus potrebuje tuky pre správne plnenie všetkých funkcií. Slúžia ako zdroj energie a zároveň sa vďaka nim dostávajú do tela vitamíny A, D, E a K.

Aké sú teda hlavné zdroje rastlinných tukov. Vedec Alice Lichtenstein z Univerzity Tufts v Bostone hovorí, že ide najmä o slnečnicový, avokádový či sójový olej, ktoré majú vysoký obsah polynenasýtených mastných kyselín. Ďalej medzi „zdravé“ oleje patria aj olivový a repkový, ktoré majú vysoký obsah mononenasýtených mastných kyselín.


Plní elánu aj na Facebooku: Buďte v obraze a nenechajte si ujsť už žiadny zaujímavý článok

Zdroj: plnielanu.sk, cnn.com
Odporúčame