FOTORECEPT Na tento koláč v Anglicku nedajú dopustiť, je krehunký a šťavnatý zároveň: Rozvoniava až k susedom, poznáme originál postup!

apple pie

Pripravte si lahodný apple pie (Zdroj: Marcela Zigová)

Jablká sú veľmi vďačnými pomocníkmi v kuchyni. Upiecť sa z nich dá naozaj čokoľvek a výsledok je vždy fantastický. To isté platí aj pre koláč zvaný Apple pie – v našom preklade jablkový koláč.

Budeme potrebovať:

  • 900-1200g jabĺk
  • 300g hladkej špaldovej múky
  • 80g trstinového práškového cukru
  • 1ČL kypriaceho prášku
  • štipku soli
  • 200 gramov masla (alebo 150g masla a 50g margarínu)
  • 1 vajce
  • 2PL mlieka
  • 2PL citrónovej šťavy
  • mletú škoricu
Suroviny, ktoré potrebujeme na Apple pie (Zdroj: M.Z.)

Postup:

V jednej väčšej miske zmiešame múku, práškový cukor, kypriaci prášok a štipku soli. Pridáme na kocky nakrájané polorozpustené alebo úplne rozpustené maslo.

Ideálne je, ak vytiahnete maslo z chladničky niekoľko hodín pred pečením. Ak zabudnete, roztopte ho v mikrovlnke (Zdroj: M.Z.)

Cesto premiešajte a následne doň pridajte ešte vajce, približne 2 PL mlieka a opäť rukami vymiešajte z hmoty cesto. Ak použijete obyčajnú hladkú múku, možno jej budete musieť ešte trochu prisypať.

Vďaka maslu bude cesto lahodné (Zdroj: M.Z.)

Po dobrom vymiesení cesto vyformujeme do tvaru valca a zabalíme ho do potravinárskej fólie. Takto pripravené ho dáme približne na hodinu do chladničky.

Cesto musí byť výborne premiešané. Po stuhnutí sa bude potom s ním lepšie pracovať (Zdroj: M.Z.)

Kým odpočíva v chladničke, pripravíme si jablká. Nastrúhame ich, pokvapkáme šťavou z citróna a zmiešame s trochou mletej škorice. Ak sa vám zdajú byť jablká kyslejšie, pridať môžete aj škoricový či práškový cukor.

Najlepšie jablká sú, samozrejme, z vlastnej záhradky (Zdroj. M.Z.)

Okrúhlu formu na pečenie dobre vytrieme maslom či margarínom. Cesto vyberieme z chladničky, prekrojíme ho na polovicu a obe časti vyvaľkáme. Prvou polovicou vystelieme spodok a kraje formy na pečenie. Naň následne dávame nastrúhané jablká, pričom ich povytláčame zo šťavy. Z druhej polovice cesta urobíme pásiky, ktorými prikryjeme jablká. Pečieme cca 45minút vo vyhriatej rúre na 180 stupňov. Koláčik môžeme (nie je to nutné) poprášiť práškovým cukrom.  Výborne sa k nemu hodí kopček vanilkovej zmrzliny.

Ku koláčiku sa hodí vanilková zmrzlina, ktorá vyváži chute a príjemne osvieži (Zdroj: Marcela Zigová)
Zdroj: plnielanu.sk, Marcela Zigová

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close