FOTORECEPT Vyskúšali ste už niekedy anglický jablčník? Rozvoniava až k susedom, poznáme originál postup!

apple pie

Pripravte si lahodný apple pie (Zdroj: Marcela Zigová)

Jablká sú veľmi vďačnými pomocníkmi v kuchyni. Upiecť sa z nich dá naozaj čokoľvek a výsledok je vždy fantastický. To isté platí aj pre koláč zvaný Apple pie – v našom preklade jablkový koláč.

Budeme potrebovať:

  • 900-1200g jabĺk
  • 300g hladkej špaldovej múky
  • 80g trstinového práškového cukru
  • 1ČL kypriaceho prášku
  • štipku soli
  • 200 gramov masla (alebo 150g masla a 50g margarínu)
  • 1 vajce
  • 2PL mlieka
  • 2PL citrónovej šťavy
  • mletú škoricu
Suroviny, ktoré potrebujeme na Apple pie (Zdroj: M.Z.)

Postup:

V jednej väčšej miske zmiešame múku, práškový cukor, kypriaci prášok a štipku soli. Pridáme na kocky nakrájané polorozpustené alebo úplne rozpustené maslo.

Ideálne je, ak vytiahnete maslo z chladničky niekoľko hodín pred pečením. Ak zabudnete, roztopte ho v mikrovlnke (Zdroj: M.Z.)

Cesto premiešajte a následne doň pridajte ešte vajce, približne 2 PL mlieka a opäť rukami vymiešajte z hmoty cesto. Ak použijete obyčajnú hladkú múku, možno jej budete musieť ešte trochu prisypať.

Vďaka maslu bude cesto lahodné (Zdroj: M.Z.)

Po dobrom vymiesení cesto vyformujeme do tvaru valca a zabalíme ho do potravinárskej fólie. Takto pripravené ho dáme približne na hodinu do chladničky.

Cesto musí byť výborne premiešané. Po stuhnutí sa bude potom s ním lepšie pracovať (Zdroj: M.Z.)

Kým odpočíva v chladničke, pripravíme si jablká. Nastrúhame ich, pokvapkáme šťavou z citróna a zmiešame s trochou mletej škorice. Ak sa vám zdajú byť jablká kyslejšie, pridať môžete aj škoricový či práškový cukor.

Najlepšie jablká sú, samozrejme, z vlastnej záhradky (Zdroj. M.Z.)

Okrúhlu formu na pečenie dobre vytrieme maslom či margarínom. Cesto vyberieme z chladničky, prekrojíme ho na polovicu a obe časti vyvaľkáme. Prvou polovicou vystelieme spodok a kraje formy na pečenie. Naň následne dávame nastrúhané jablká, pričom ich povytláčame zo šťavy. Z druhej polovice cesta urobíme pásiky, ktorými prikryjeme jablká. Pečieme cca 45minút vo vyhriatej rúre na 180 stupňov. Koláčik môžeme (nie je to nutné) poprášiť práškovým cukrom.  Výborne sa k nemu hodí kopček vanilkovej zmrzliny.

Ku koláčiku sa hodí vanilková zmrzlina, ktorá vyváži chute a príjemne osvieži (Zdroj: Marcela Zigová)

Zdroj: plnielanu.sk, Marcela Zigová
Odporúčame