Skúste to naopak: Obrátený BANÁNOVÝ koláč bude hviezdou každej hostiny

Skúste chutnú verziu banánového dezertu (Zdroj: Freepik/izofatova)

Neviete čo so zrelými banánmi? Ak vám už banánový chlebíček či muffiny nechutia, skúste tento recept. Pochutia si na ňom nielen milovníci spomenutých dobrôt – sladkému a vláčnemu cestu, ktoré doplní lahodný skaramelizovaný banán, neodolá žiadny maškrtník. Koláčik sa hodí ako nenáročné pohostenie pre návštevu alebo ako víkendová maškrta pre rodinku.

Potrebujeme

Na cesto:

  • 110 g zmäknutého masla
  • 100 g kryštálového cukru
  • 1/2 ČL vanilky
  • 2 celé vajíčka
  • 120 g neochuteného gréckeho jogurtu
  • 2 zrelé banány
  • 200 g hladkej múky
  • 1 a 1/2 ČL kypriaceho prášku
  • 1/2 ČL škorice
  • štipku soli

Na banánovú vrstvu:

  • 60 g masla
  • 100 g trstinového cukru (môže byť aj kryštálový)
  • 3 PL vody
  • 3 zrelé banány
  • štipku soli

Postup

  1. Začnite tým, že si vyhrejete rúru na 180°C. Následne si v malom hrnci pripravte karamel, do ktorého pridajte maslo, vodu a soľ.
  2. Hotovú hladkú omáčku nalejte do maslom vymastenej formy a uložte na ňu pozdĺžne prekrojené 3 banány reznou stranou dolu.
  3. Pustite sa do prípravy cesta – zmäknuté maslo vyšľahajte s cukrom a vanilkou do kompaktnej hmoty.
  4. Pridajte vajcia, jogurt, roztlačené banány a všetko poriadne premiešajte.
  5. V inej miske si zatiaľ pripravte všetky sypké ingrediencie, teda múku, škoricu, kypriaci prášok a soľ, a dobre ich premiešajte.
  6. Zmesi spojte do hladkého hustého cesta, ktoré nalejte do formy tak, aby ste pokryli všetky banány.
  7. Koláčik vložte do predhriatej rúry na približne 40 minút. Povrch by mal byť zlatistý, nie spálený.
  8. Po vytiahnutí z rúry ho nechajte chladnúť asi 10 minút vo forme a následne preklopte na tanier. Odporúčame, aby ste koláčik podávali ešte teplý.

Sledujte náš Instagram

Zdroj: plnielanu.sk
Odporúčame