Neviete čo so zrelými banánmi? Ak vám už banánový chlebíček či muffiny nechutia, skúste tento recept. Pochutia si na ňom nielen milovníci spomenutých dobrôt – sladkému a vláčnemu cestu, ktoré doplní lahodný skaramelizovaný banán, neodolá žiadny maškrtník. Koláčik sa hodí ako nenáročné pohostenie pre návštevu alebo ako víkendová maškrta pre rodinku.
Potrebujeme
Na cesto:
- 110 g zmäknutého masla
- 100 g kryštálového cukru
- 1/2 ČL vanilky
- 2 celé vajíčka
- 120 g neochuteného gréckeho jogurtu
- 2 zrelé banány
- 200 g hladkej múky
- 1 a 1/2 ČL kypriaceho prášku
- 1/2 ČL škorice
- štipku soli
Na banánovú vrstvu:
- 60 g masla
- 100 g trstinového cukru (môže byť aj kryštálový)
- 3 PL vody
- 3 zrelé banány
- štipku soli
Postup
- Začnite tým, že si vyhrejete rúru na 180°C. Následne si v malom hrnci pripravte karamel, do ktorého pridajte maslo, vodu a soľ.
- Hotovú hladkú omáčku nalejte do maslom vymastenej formy a uložte na ňu pozdĺžne prekrojené 3 banány reznou stranou dolu.
- Pustite sa do prípravy cesta – zmäknuté maslo vyšľahajte s cukrom a vanilkou do kompaktnej hmoty.
- Pridajte vajcia, jogurt, roztlačené banány a všetko poriadne premiešajte.
- V inej miske si zatiaľ pripravte všetky sypké ingrediencie, teda múku, škoricu, kypriaci prášok a soľ, a dobre ich premiešajte.
- Zmesi spojte do hladkého hustého cesta, ktoré nalejte do formy tak, aby ste pokryli všetky banány.
- Koláčik vložte do predhriatej rúry na približne 40 minút. Povrch by mal byť zlatistý, nie spálený.
- Po vytiahnutí z rúry ho nechajte chladnúť asi 10 minút vo forme a následne preklopte na tanier. Odporúčame, aby ste koláčik podávali ešte teplý.
Zdieľať na