Vynikajúce bryndzové koláče: Sú skvelým pohostením na grilovačku, ale aj k bazénu

Pokiaľ vás už omrzelo jesť bryndzové pirohy či halušky, máme pre vás fantastický tip na nezvyčajné slané koláče (Zdroj: Freepik/soren_bratislava )

Chuť bryndze a chrumkavej slaninky je obľúbenou kombináciou takmer každého Slováka. Pokiaľ vás už omrzelo jesť bryndzové pirohy či halušky, máme pre vás fantastický tip na nezvyčajné slané koláče, ktoré budú chutiť naozaj každému. Sú skvelou desiatou na kúpalisko, ale hodia sa aj ako zaujímavé oživenie letnej grilovačky či posedenia na chate.

Potrebujete

(na 30 ks)

  • 100 g masla alebo bravčovej masti
  • 500 g polohrubej múky
  • 1 kocka čerstvého droždia
  • 1 ČL kryštálového cukru
  • 150 ml mlieka
  • 2 vajcia
  • ½ ČL soli

Plnka

  • 375 g bryndze
  • 150 g slaninky
  • 1 vajce
  • pažítka, kôpor alebo jarná cibuľka

Postup

  1. Z mlieka, droždia a štipky cukru si pripravte kvások, ktorý nechajte 10 minút podkysnúť.
  2. Do väčšej misky si preosejte múku a pridajte roztopený vychladnutý tuk, vajíčko, soľ a vzídený kvások.
  3. Vypracujte hladké a kompaktné cesto. Odporúčame prepracovať cesto aspoň 5 až 10 minút a nechajte aspoň pol hodinu vykysnúť.
  4. Medzitým si nakrájajte slaninku na rovnaké kocky a pripravte si bryndzu (odporúčame ju roztlačiť vidličkou, prípadne ju môžete nariediť mlieko alebo kefírom).
  5. Vykysnuté cesto na pomúčenej doske rozvaľkajte na 5 až 10 milimetrov hrubý plát a vykrajujte rovnaké kolieska, ktoré ukladajte na plech vyložený papierom na pečenie.
  6. Do koliesok si urobte miernu jamku, aby ste na koláčiky mohli naložiť bryndzovú náplň.
  7. Pripravené koláčiky posypte slaninkou a okraje potrite rozšľahaným vajíčkom.
  8. Nechajte ešte cca 15 minút podkysnúť a pečte v rúre na 180°C asi 20 minút.
  9. Po vybratí z rúry posypte bylinkami alebo cibuľkou.

Sledujte náš Instagram

Zdroj: plnielanu.sk
Odporúčame