Jahodové tiramisu, pudingový koláč a svieža zmrzlina: Žiadne pečenie, len úžasná chuť a vôňa

Jahodové tiramisu

Jahodové tiramisu ulahodí každému jazýčku (Foto: GettyImages)

Na záhradách sa už červená jedno líčko za druhým. Jahody sú vítanou pochúťkou a zároveň vitamínovou bombou plnou antioxidantov. Ak sa spoja so sviežimi plnkami, krehkým piškótami alebo sušienkami, vzniká dobrota, ktorá sa rozchytá, len čo sa položí na stôl. Chcete potešiť svojich blízkych a návštevu niečím sladkým? Potom nepremeškajte tri výborné recepty na nepečené jahodové dezerty.

Jahodové „tiramisu“

Budeme potrebovať:

– dlhé piškóty – cca 40 ks
– na jahodovú vrstvu: 500 g jahôd, 2 PL citrónovej šťavy, 100 g práškového cukru, 1 lyžičku kukuričného škrobu
– na krémovú vrstvu: 500 g mascarpone alebo smotanového krému, 250 ml smotany na šľahanie, 4 PL práškového cukru, štipku soli
– jahody a mätové lístky na dozdobenie

Postup:

Najskôr si pripravíme jednotlivé plnky. Pol kila jahôd umyjeme, vidličkou popučíme, zmiešame s cukrom a citrónovou šťavou – môžeme aj pomixovať tyčovým mixérom. Zmes dáme na sporák a necháme prevrieť. Primiešame lyžičku kukuričného škrobu, aby bola jahodová plnka menej tekutá.

V jednej miske vyšľaháme smotanu na šľahanie, v druhej mascarpone s cukrom a štipkou soli. Oba krémy spojíme do jednej lahodnej nadýchanej plnky.

Na dno misky alebo plechu rozložíme polovicu piškót. Ak máte po ruke amaretto, môžete piškóty rovnomerne pokvapkať. Na piškóty rozotrieme polovicu krému šľahačka+mascarpone a hneď na to dáme polovicu jahodovej zmesi. Opäť uložíme vrstvu piškót, vrstvu bieleho krému a zvyšok jahodovej zmesi. Na vrch uložíme prekrojené čerstvé jahody, pár mätových alebo medovkových lístkov a vložíme do chladničky na niekoľko hodín.


Mohlo by vás zaujať: Jahodové maškrty ideálne pre teplé dni: Doprajte si ich v rôznych variáciách


Nepečený jahodovo-pudingový sen

Budeme potrebovať:

– 2 balíky maslových sušienok
– 1. vrstva: 450 ml mlieka, 1 vanilkový puding v prášku, 3 PL cukru
– 2. vrstva: 250 ml smotany na šľahanie, 100 g práškového cukru, 300 g jahôd, želatínový stužovač
– 3. vrstva: 250 ml smotany na šľahanie, 2 PL práškového cukru

Postup:

Na plech poukladáme maslové sušienky. Z mlieka, vanilkového pudingu a cukru si pripravíme krémový puding. Ešte teplý ho rovnomerne rozotrieme na vrstvu sušienok. Za čas, kým bude chladnúť, si pripravíme druhú vrstvu: smotanu na šľahanie vyšľaháme, jahody popučíme s cukrom a opatrne vmiešame do šľahačky.

Želatínový stužovač zmiešame s vodou podľa návodu. Výborný je želatínový stužovač „za studena“, ktorý sa rozmiešava v studenej vode a vlieva do šľahačky, smotany, či pomixovaného ovocia.

Na vychladnutý puding nanesieme jahodovo šľahačkovú vrstvu. Na záver si pripravíme poslednú vrstvu – smotanu na šľahanie vymiešame s cukrom a rozotrieme na zákusok. Ak nemáte vysoký plech, vytvorte si „barikády“ z alobalových pásov po obvode.


Mohlo by vás zaujať: Jahodové zákusky pre labužníkov: Ktorý z nich vyskúšate vy?


Najlepšia domáca jahodová zmrzlina

Budeme potrebovať:

– 500 g jahôd
– 2 smotany na šľahanie
– 4 PL práškového cukru
– 2 PL citrónovej šťavy
– 1 vanilkový cukor
– 250 g jemného tvarohu

Postup:

Do smotany na šľahanie pridáme vanilkový cukor, práškový cukor a vyšľaháme. Do jahôd pridáme šťavu z citróna a pomixujeme ich tyčovým mixérom. V miske vymiešame spolu hotovú sladkú šľahačku s jahodami a jemným tvarohom. Odložíme do mrazničky stuhnúť.

Miesto jahôd môžete použiť černice, ríbezle, maliny a dokonca aj banány. Množstvo cukru však treba upraviť v závislosti od kyslosti ovocia. Zmrzlina sa podarí dokonca aj z mrazenej ovocnej zmesi a to kedykoľvek počas roka.


Objavte tajomstvá kuchyne Kamilky Magálovej: V tejto knihe nájdete najnovšie recepty z obľúbenej relácie!

Zdroj: Plnielanu.sk

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close