Zdravé jedlo plné zeleniny, vitamínov, minerálov a vlákniny by sme si mali dopriať denne. S príchodom nového roka si mnohí dávajú predsavzatia súvisiace práve so stravovaním, máme skvelý tip na jednoduché jedlo. Farebná pečená zelenina je premiešaná s olivovým olejom, sušenými bylinkami a koreninami a je to jeden zo spôsobov, ako prinútiť aj deti, aby si nabrali aspoň trochu. Hodí sa ako príloha k mäsu a rybám, ale s kúskom čerstvého chleba zasýti rovnako dobre. Druhy zeleniny môžete meniť podľa svojej chute alebo dostupnosti.
Potrebujeme
- 1 batat s hmotnosťou asi 450 g nakrájaný na menšie kocky
- 1 menšia brokolica nakrájaná na ružičky
- 3 PL extra panenského olivového oleja
- ½ ČL mletej údenej červenej papriky
- ½ ČL mletého sušeného cesnakového prášku
- soľ a mleté čierne korenie
- 1 zväzok špargle nakrájanej na menšie kúsky alebo menšie zelené fazuľkové lusky
- 1 šálka rozpolených cherry paradajok
Postup
- Rúru predhrejeme na 220 °C.
- Batat a brokolicu rozložíme na väčší plech s vyšším okrajom. Pokvapkáme 2 lyžicami olivového oleja, posypeme údenou paprikou, cesnakovým práškom, soľou a korením. Jemne premiešame, aby sa zelenina obalila. Plech dáme piecť na 20 minút a v polovici času pečenia zeleninu premiešame.
- Medzitým v mise premiešame špargľu alebo fazuľkové lusky s paradajkami a s 1 lyžicou olivového oleja, soľou a korením.
- Vyberieme plech z rúry, pridáme špargľu a paradajky, premiešame a vrstvu zeleniny na plechu zarovnáme. Pokračujeme v pečení ďalších 8 až 10 minút. Farebná pečená zelenina je pripravená, keď sú všetky druhy zeleniny mäkké, ale nie rozpadnuté na kašu.
Zdieľať na