Chcete sa vyhnúť zelenému zákalu? Pomôže, ak do svojho jedálnička zaradíte tieto potraviny

šalát

To, čo jete, vám môže pomôcť vyhnúť sa zelenému zákalu (Zdroj: Freepik/olegkirienko)

Jedzte správne, aby ste si chránili zrak. Takto znie rada Nadácie pre výskum glaukómu, ktorá ponúka svoj recept na zdravšie oči.

Glaukóm je skupina očných ochorení, ktoré spôsobujú progresívnu stratu zraku prostredníctvom poškodenia zrakového nervu. Je to druhá najčastejšia príčina slepoty. Rovnako ako pri iných zdravotných problémoch, správna výživa môže mať vplyv na vaše oči, poznamenáva nadácia.

Štúdia zistila, že…

Ovocie a zelenina sú dobrým zdrojom vitamínov A a C, ako aj antioxidantov luteínu a zeaxantínu. Tie môžu chrániť pred oxidačným stresom spojeným s poškodením zrakového nervu a iných tkanív oka pri glaukóme.

Štúdia, ktorá zahŕňala 584 žien, zistila, že u tých, ktorí konzumovali tri alebo viac porcií ovocia alebo džúsu denne, bola o 79 % nižšia pravdepodobnosť, že budú mať glaukóm, ako u tých, ktorí mali menej ako jeden.

Ktoré potraviny sú kľúčové?

Listová zelenina je jednou z tých druhov zeleniny, na ktoré sa treba zamerať. Výskum zistil súvislosť medzi konzumáciou kelu a špenátu a zníženým rizikom glaukómu, uviedla nadácia.

Konzumácia listovej zeleniny je tiež spojená s nižšou mierou zápalu, rakoviny, srdcových chorôb a dokonca aj s očnou poruchou makulárnej degenerácie. Nadácia tiež navrhla čokoládu, banány, avokádo, tekvicové semienka a čierne fazule pre ich zdravotné výhody.

Ochránia pred poškodením

Orechy a semená sú dobrým zdrojom vitamínu E, dôležitého pre udržanie zdravých buniek a ich ochranu pred poškodením voľnými radikálmi, ktoré môžu narušiť ochranné tkanivá sietnice, uviedla nadácia.

Znížia vysoký očný tlak

Navrhuje tiež ryby, najmä losos, tuniak, sardinky a halibuty, ktoré majú vysoké hladiny omega-3 mastných kyselín, ktoré preukázateľne znižujú očný tlak súvisiaci s glaukómom.

Pomôže aj čaj

Siahnite aj po šálke čaju. Štúdia v Britskom časopise oftalmógie zistila, že ľudia, ktorí pijú aspoň jednu šálku horúceho čaju denne, znížili riziko glaukómu o 74 % v porovnaní s tými, ktorí tak neurobili.

Odporúčania pre ľudí s glaukómom

Ľudia, ktorí už žijú s glaukómom, by sa mali vyhýbať potravinám, ktoré prispievajú k metabolickému syndrómu, obezite, problémom s krvným tlakom a cukrovke.

Diéta, ktorá pomáha udržiavať normálny krvný tlak a hladinu cukru v krvi, pomáha znižovať riziko glaukómu, uviedla nadácia. Nadácia ešte na záver dodala, že konzumácia zdravého počtu kalórií a obmedzenie uhľohydrátov môže mať pre váš zrak tiež istý prínos.



Zdroj: plnielanu.sk, webmd.com
Odporúčame