Zahrejte sa v sychravom počasí a pripravte si horúci jablkovo-škoricový nápoj. Je nielen chutný, ale tiež užitočný, pretože organizmu dodáva potrebné vitamíny a má protizápalové vlastnosti, ktoré sa nám v chladnom počasí vždy zídu. Jablká, zázvor a škorica sú symbolmi jesenných dní a pripravujeme z nich mnohé pochúťky. Vyskúšajte aj túto, recept pochádza z kórejskej kuchyne, kde sa nápoj nazýva Saegwa Cha. Vynikajúco pôsobí aj pri prechladnutí a bolesti hrdla.
Potrebujeme
- 900 g sladkých a pevných jabĺk, napríklad odroda Gala alebo Fuji
- 10 šálok vody
- 25 g trstinového cukru
- 55 g čerstvého zázvoru
- 2 tyčinky celej škorice
- 2 ČL celého čierneho korenia
Postup
- Jablká umyjeme, nakrájame na štvrtiny a odrežeme jaderníky. Nemusíme ich ošúpať.
- Do hrnca pridáme kúsky jabĺk, plátky zázvoru, celé škorice, trstinový cukor a celé čierne korenie spolu s vodou. Zakryjeme a privedieme k varu. Potom znížime teplotu a necháme jemne variť, pokým jablká nezmäknú a škorica sa trochu neotvorí. Potrvá to približne 30 minút. Stále necháme hrniec zakrytý a nápoj lúhujeme ešte 10 minút, aj keď už mimo variča.
- Nakoniec precedíme cez sitko a vlejeme do džbánu. Podávame horúce, vychladené alebo izbovej teploty. Ak je treba, horúci jablkovo-škoricový nápoj možno ešte osladiť medom.
Zdieľať na