Pokiaľ obľubujete sladké raňajky alebo chcete tentoraz urobiť obed na sladko, vyskúšajte tieto rýchle lievance plné maslovej chuti. Na okrajoch sú mierne chrumkavé a vo vnútri vláčne a jemné. Stačí ich už len ochutiť podľa vašej fantázie napríklad ovocím, džemom, čokoládou, medom, sirupom či šľahačkou.
Potrebujeme
- 300 g hladkej múky
- 2 PL cukru
- 1 ½ ČL soli
- 1 ČL prášku do pečiva
- 1 ČL sódy bikarbóny
- 2 vajcia
- 480 ml cmaru
- 120 ml mlieka
- 10 PL rozpusteného masla (približne 145 g)
- repkový olej na vyprážanie
Postup
Bielka oddeľte od žĺtkov. Vo väčšej miske zmiešajte suché ingrediencie: múku, cukor, prášok do pečiva a sódu bikarbónu.

V ďalšej miske vyšľahajte metličkou žĺtka, cmar a mlieko. Pridajte aj rozpustené, vychladnuté maslo a dobre premiešajte.
Žĺtkovú zmes prelejte na suché ingrediencie a pomocou varešky vymiešajte, kým sa suroviny takmer úplne neskombinujú. Potom pridajte bielky, ktoré v tomto prípade netreba vyšľahať, a miešajte, pokým nevznikne hustejšie cesto. Nechajte ho 5 minút odstáť.

Rozohrejte väčšiu panvicu na strednej teplote a pridajte ½ čajovej lyžičky oleja. Olej sa po približne pol minúte zahreje, no nemal by začať dymiť.
Teplotu potom stíšte a na panvicu klaďte kopcovité lyžice cesta, čím vytvoríte jednotlivé lievance. Cesto sa na panvici ešte trochu rozleje, preto medzi lievancami nechajte odstup. Lievance môžete urobiť aj väčšie, no počítajte s ich dlhším opekaním.
Opekajte zhruba dve a pol minúty. Keby sa lievance pripaľovali, stíšte teplotu ešte viac.

Keď budú lievance na okrajoch trochu zatiahnuté a vzniknú na nich bublinky, podvihnite ich obracačkou a skontrolujte, či sú zdola dozlatista upečené. Ak áno, obráťte ich a aj z druhej strany opekajte približne dve minúty.
Po každej várke panvicu utrite, aby sa olej nepripaľoval. Postup zopakujte, dokým neminiete všetko cesto.
Podávajte ešte teplé, dochutené podľa vašej chuti.

Tip: Aby zostali všetky lievance teplé dovtedy, kým dokončíte všetky ostatné, vyhrejte pred ich prípravou rúru na 100 °C. Vložte do nej plech na pečenie a všetky dokončené lievance ukladajte na plech v rúre.
Zdieľať na
Zdieľaní