Recept na dnes: Vláčne cmarové lievance, ktoré sa stanú vašimi obľúbenými raňajkami alebo sladkým obedom!

lievance s ovocím

Chuti týchto lievancov sa nedá odolať (Zdroj: Unsplash/Jaqueline Pelzer)

Pokiaľ obľubujete sladké raňajky alebo chcete tentoraz urobiť obed na sladko, vyskúšajte tieto rýchle lievance plné maslovej chuti. Na okrajoch sú mierne chrumkavé a vo vnútri vláčne a jemné. Stačí ich už len ochutiť podľa vašej fantázie napríklad ovocím, džemom, čokoládou, medom, sirupom či šľahačkou.

Potrebujeme

  • 300 g hladkej múky
  • 2 PL cukru
  • 1 ½ ČL soli
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • 1 ČL sódy bikarbóny
  • 2 vajcia
  • 480 ml cmaru
  • 120 ml mlieka
  • 10 PL rozpusteného masla (približne 145 g)
  • repkový olej na vyprážanie

Postup

Bielka oddeľte od žĺtkov. Vo väčšej miske zmiešajte suché ingrediencie: múku, cukor, prášok do pečiva a sódu bikarbónu.

Zmiešajte suché ingrediencie (Zdroj: Freepik/arinahabich)

V ďalšej miske vyšľahajte metličkou žĺtka, cmar a mlieko. Pridajte aj rozpustené, vychladnuté maslo a dobre premiešajte.

Žĺtkovú zmes prelejte na suché ingrediencie a pomocou varešky vymiešajte, kým sa suroviny takmer úplne neskombinujú. Potom pridajte bielky, ktoré v tomto prípade netreba vyšľahať, a miešajte, pokým nevznikne hustejšie cesto. Nechajte ho 5 minút odstáť.

Primiešajte žĺtkovú zmes (Zdroj: Freepik/arinahabich)

Rozohrejte väčšiu panvicu na strednej teplote a pridajte ½ čajovej lyžičky oleja. Olej sa po približne pol minúte zahreje, no nemal by začať dymiť.

Teplotu potom stíšte a na panvicu klaďte kopcovité lyžice cesta, čím vytvoríte jednotlivé lievance. Cesto sa na panvici ešte trochu rozleje, preto medzi lievancami nechajte odstup. Lievance môžete urobiť aj väčšie, no počítajte s ich dlhším opekaním.

Opekajte zhruba dve a pol minúty. Keby sa lievance pripaľovali, stíšte teplotu ešte viac.

Lievance opečte na troche oleja do zlatista (Zdroj: Freepik/arinahabich)

Keď budú lievance na okrajoch trochu zatiahnuté a vzniknú na nich bublinky, podvihnite ich obracačkou a skontrolujte, či sú zdola dozlatista upečené. Ak áno, obráťte ich a aj z druhej strany opekajte približne dve minúty.

👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
Recept na dnes: Bryndzová nátierka s hrachom je ideálna na raňajky aj pre návštevy

Po každej várke panvicu utrite, aby sa olej nepripaľoval. Postup zopakujte, dokým neminiete všetko cesto.

Podávajte ešte teplé, dochutené podľa vašej chuti.

Lievance ochuťte podľa vašej chuti (Zdroj: Unsplash/Portuguese gravity)

Tip: Aby zostali všetky lievance teplé dovtedy, kým dokončíte všetky ostatné, vyhrejte pred ich prípravou rúru na 100 °C. Vložte do nej plech na pečenie a všetky dokončené lievance ukladajte na plech v rúre.


 

Čo si najradšej pridávate na lievance?

Zdroj: plnielanu.sk, thekitchn.com
Odporúčame