Voňavý a chutný koláč panettone patrí k tým najtradičnejším sladkostiam, ktoré sa v Taliansku pečú už celé roky. Asi žiadna rodina si bez neho nevie predstaviť vianočné sviatky a patrí k tradíciám, ktoré sa dedia z generácie na generáciu. Ak ho vyskúšate upiecť, istotne zistíte, že chuťou i vôňou tak trochu pripomína našu vianočku. Proces výroby je síce trochu dlhší, pretože cesto potrebuje vykysnúť, ale výsledok bude skutočným chuťovým zážitkom.
Potrebujeme
- 4 PL teplého mlieka
- 1 PL sušeného droždia
- 8 PL cukru
- 225 g masla
- 5 väčších vajec, rozšľahaných
- 2 ČL vanilkového extraktu
- nastrúhaná kôra z 1 citróna
- nastrúhaná kôra z 1 pomaranča
- 3 a ½ šálky hladkej múky, plus aspoň ½ šálky
- štipka soli
- 7 PL sušených hrozienok
- 3 ČL rumového extraktu
- 8 PL kandizovanej citrónovej a pomarančovej kôry, nakrájanej na jemno
- maslo na potretie
- vajíčko prešľahané s mliekom na potieranie
- 1 ČL práškového cukru
Postup
- Vymastíme si formu na panettone, možno však použiť aj vyššiu tortovú formu s menším priemerom.
- Teplé mlieko nalejeme do misky, pridáme droždie, 1 ČL cukru, dobre premiešame a necháme pár minút odpočívať.
- Zvyšný cukor dáme do veľkej misy a vyšľaháme spolu s maslom, vanilkovým extraktom do hladkej a krémovej konzistencie. Cukor by mal byť kompletne rozpustený.
- Primiešame citrónovú a pomarančovú kôru, zašľaháme vajíčka a keď zmes začne vytvárať hrudky, pridáme lyžicu múky a dôkladne premiešame.
- Do druhej misy nasypeme múku a premiešame ju so soľou.
- Primiešame zmes s droždím, maslo s vajíčkami a jemne premiešame stierkou alebo robotom na nízkej rýchlosti.
- Miešame 5 minút, kým cesto nezačne byť mäkké a lepkavé.
- Na pomúčenej doske miesime ešte ručne 10 minút a potom by malo byť cesto pružné a mäkké. Povrch jemne posypeme múkou, vložíme do jemne pomastenej misy a zatvoríme plastovým vrchnákom. Necháme 2 hodiny kysnúť.
- Hrozienka zohrejeme v rumovom extrakte, necháme ci vychladnúť a potom primiešame aj spolu s kandizovanou kôrou do vykysnutého cesta. Cesto vyformujeme do tvaru gule a vložíme do formy. Ak použijeme tortovú formu, vložíme do nej papier, ktorý by mal prečnievať nad okraj niekoľko centimetrov.
- Zľahka prikryjeme fóliou alebo utierkou a necháme ešte hodinu kysnúť.
- Ešte pred pečením potrieme vajíčkom prešľahaným s mliekom a posypeme práškovým cukrom. Koláč panettone pečieme pri 180 °C asi 50 až 55 minút, skontrolujeme cesto, či sa nelepí na špajdľu a necháme 10 minút vo forme. Vyklopíme a vychladnuté pocukríme na ozdobu. Nakrájame na jednotlivé porcie a servírujeme.
Zdieľať na
Zdieľaní