Recept na dnes: Voňavý koláč panettone – tradičná talianska sladkosť pripomína vianočku

upečený koláč panettone

Panettone je chutnou aj krásnou dekoráciou sviatočného stola (Zdroj: Freepik/freepik)

Voňavý a chutný koláč panettone patrí k tým najtradičnejším sladkostiam, ktoré sa v Taliansku pečú už celé roky. Asi žiadna rodina si bez neho nevie predstaviť vianočné sviatky a patrí k tradíciám, ktoré sa dedia z generácie na generáciu. Ak ho vyskúšate upiecť, istotne zistíte, že chuťou i vôňou tak trochu pripomína našu vianočku. Proces výroby je síce trochu dlhší, pretože cesto potrebuje vykysnúť, ale výsledok bude skutočným chuťovým zážitkom.

Potrebujeme

  • 4 PL teplého mlieka
  • 1 PL sušeného droždia
  • 8 PL cukru
  • 225 g masla
  • 5 väčších vajec, rozšľahaných
  • 2 ČL vanilkového extraktu
  • nastrúhaná kôra z 1 citróna
  • nastrúhaná kôra z 1 pomaranča
  • 3 a ½ šálky hladkej múky, plus aspoň ½ šálky
  • štipka soli
  • 7 PL sušených hrozienok
  • 3 ČL rumového extraktu
  • 8 PL kandizovanej citrónovej a pomarančovej kôry, nakrájanej na jemno
  • maslo na potretie
  • vajíčko prešľahané s mliekom na potieranie
  • 1 ČL práškového cukru

Postup

  1. Vymastíme si formu na panettone, možno však použiť aj vyššiu tortovú formu s menším priemerom.
  2. Teplé mlieko nalejeme do misky, pridáme droždie, 1 ČL cukru, dobre premiešame a necháme pár minút odpočívať.
  3. Zvyšný cukor dáme do veľkej misy a vyšľaháme spolu s maslom, vanilkovým extraktom do hladkej a krémovej konzistencie. Cukor by mal byť kompletne rozpustený.
  4. Primiešame citrónovú a pomarančovú kôru, zašľaháme vajíčka a keď zmes začne vytvárať hrudky, pridáme lyžicu múky a dôkladne premiešame.
  5. Do druhej misy nasypeme múku a premiešame ju so soľou.
  6. Primiešame zmes s droždím, maslo s vajíčkami a jemne premiešame stierkou alebo robotom na nízkej rýchlosti.
  7. Miešame 5 minút, kým cesto nezačne byť mäkké a lepkavé.
  8. Na pomúčenej doske miesime ešte ručne 10 minút a potom by malo byť cesto pružné a mäkké. Povrch jemne posypeme múkou, vložíme do jemne pomastenej misy a zatvoríme plastovým vrchnákom. Necháme 2 hodiny kysnúť.
  9. Hrozienka zohrejeme v rumovom extrakte, necháme ci vychladnúť a potom primiešame aj spolu s kandizovanou kôrou do vykysnutého cesta. Cesto vyformujeme do tvaru gule a vložíme do formy. Ak použijeme tortovú formu, vložíme do nej papier, ktorý by mal prečnievať nad okraj niekoľko centimetrov.
  10. Zľahka prikryjeme fóliou alebo utierkou a necháme ešte hodinu kysnúť.
  11. Ešte pred pečením potrieme vajíčkom prešľahaným s mliekom a posypeme práškovým cukrom. Koláč panettone pečieme pri 180 °C asi 50 až 55 minút, skontrolujeme cesto, či sa nelepí na špajdľu a necháme 10 minút vo forme. Vyklopíme a vychladnuté pocukríme na ozdobu. Nakrájame na jednotlivé porcie a servírujeme.
👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
FOTORECEPT Jablkovo-orechový koláč: Presvedčí vás rýchla príprava a skvelá chuť

Sledujte náš Instagram

Zdroj: Plnielanu.sk, Theseamanmom.com
Odporúčame