Recept na dnes: Doprajte si chuť Balkánu – výdatná polievka čorba vás zahreje počas chladných dní

Balkánska polievka čorba

Balkánska polievka čorba vás zahreje aj počas chladných dní (Zdroj: GettyImages)

Čorba je tradičná bulharská polievka. Pripravuje sa na viacero spôsobov a vždy chutí fantasticky. Keď dostanete počas chladných dní chuť na niečo teplé, určite vyskúšajte variant nakyslo so smotanou a domácimi mäsovými knedličkami. Balkánska polievka čorba si určite získa aj vás!

Budeme potrebovať:

  • 3 veľké mrkvy
  • 2 petržleny
  • 1 menší zeler
  • 1 cibuľu
  • 1 lyžicu masla
  • bobkový list
  • nové korenie celé
  • soľ
  • 150 g mletého hovädzieho mäsa
  • 60 g toastového chleba
  • 1 vajce
  • mletú sladkú údenú papriku
  • čierne mleté korenie
  • 200 ml smotany na varenie
  • 200 g zeleného hrášku (môže byť aj mrazený)
  • 1 citrón
  • čerstvú petržlenovú vňať

Postup:

Koreňovú zeleninu očistíme a nakrájame na kocky. Cibuľu nasekáme nadrobno, speníme na masle, dochutíme bobkovým listom, novým korením, soľou a zalejeme vodou.

Zatiaľ, čo sa zelenina varí, urobíme mäsové knedličky. Mäso zmiešame s nadrobeným toastom, vajcom a dochutíme údenou paprikou, čiernym korením a soľou. Tvarujeme malé knedličky.

Keď je zelenina polomäkká, knedličky vložíme do hrnca a pomaly varíme asi 30 minút. Polievku zjemníme smotanou, pridáme hrášok a krátko povaríme. Hrášok tak zostane pekne chrumkavý. Odstavenú polievku dokončíme pridaním šťavy z citróna. Čorbu podávame poriadne horúcu, ozdobenú nasekanou petržlenovou vňaťou s krajcom čerstvého chleba.


Plní elánu aj na Facebooku: Buďte v obraze a nenechajte si ujsť už žiadny zaujímavý článok

Zdroj: plnielanu.sk

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close