Recept na dnes: Doprajte si chuť Balkánu – výdatná polievka čorba vás zahreje počas chladných dní

Balkánska polievka čorba

Balkánska polievka čorba vás zahreje aj počas chladných dní (Zdroj: GettyImages)

Čorba je tradičná bulharská polievka. Pripravuje sa na viacero spôsobov a vždy chutí fantasticky. Keď dostanete počas chladných dní chuť na niečo teplé, určite vyskúšajte variant nakyslo so smotanou a domácimi mäsovými knedličkami. Balkánska polievka čorba si určite získa aj vás!

Budeme potrebovať:

  • 3 veľké mrkvy
  • 2 petržleny
  • 1 menší zeler
  • 1 cibuľu
  • 1 lyžicu masla
  • bobkový list
  • nové korenie celé
  • soľ
  • 150 g mletého hovädzieho mäsa
  • 60 g toastového chleba
  • 1 vajce
  • mletú sladkú údenú papriku
  • čierne mleté korenie
  • 200 ml smotany na varenie
  • 200 g zeleného hrášku (môže byť aj mrazený)
  • 1 citrón
  • čerstvú petržlenovú vňať

Postup:

Koreňovú zeleninu očistíme a nakrájame na kocky. Cibuľu nasekáme nadrobno, speníme na masle, dochutíme bobkovým listom, novým korením, soľou a zalejeme vodou.

Zatiaľ, čo sa zelenina varí, urobíme mäsové knedličky. Mäso zmiešame s nadrobeným toastom, vajcom a dochutíme údenou paprikou, čiernym korením a soľou. Tvarujeme malé knedličky.

Keď je zelenina polomäkká, knedličky vložíme do hrnca a pomaly varíme asi 30 minút. Polievku zjemníme smotanou, pridáme hrášok a krátko povaríme. Hrášok tak zostane pekne chrumkavý. Odstavenú polievku dokončíme pridaním šťavy z citróna. Čorbu podávame poriadne horúcu, ozdobenú nasekanou petržlenovou vňaťou s krajcom čerstvého chleba.


Plní elánu aj na Facebooku: Buďte v obraze a nenechajte si ujsť už žiadny zaujímavý článok

Zdroj: plnielanu.sk
Odporúčame