Čorba je tradičná bulharská polievka. Pripravuje sa na viacero spôsobov a vždy chutí fantasticky. Keď dostanete počas chladných dní chuť na niečo teplé, určite vyskúšajte variant nakyslo so smotanou a domácimi mäsovými knedličkami. Balkánska polievka čorba si určite získa aj vás!
Budeme potrebovať:
- 3 veľké mrkvy
- 2 petržleny
- 1 menší zeler
- 1 cibuľu
- 1 lyžicu masla
- bobkový list
- nové korenie celé
- soľ
- 150 g mletého hovädzieho mäsa
- 60 g toastového chleba
- 1 vajce
- mletú sladkú údenú papriku
- čierne mleté korenie
- 200 ml smotany na varenie
- 200 g zeleného hrášku (môže byť aj mrazený)
- 1 citrón
- čerstvú petržlenovú vňať
Postup:
Koreňovú zeleninu očistíme a nakrájame na kocky. Cibuľu nasekáme nadrobno, speníme na masle, dochutíme bobkovým listom, novým korením, soľou a zalejeme vodou.
Zatiaľ, čo sa zelenina varí, urobíme mäsové knedličky. Mäso zmiešame s nadrobeným toastom, vajcom a dochutíme údenou paprikou, čiernym korením a soľou. Tvarujeme malé knedličky.
Keď je zelenina polomäkká, knedličky vložíme do hrnca a pomaly varíme asi 30 minút. Polievku zjemníme smotanou, pridáme hrášok a krátko povaríme. Hrášok tak zostane pekne chrumkavý. Odstavenú polievku dokončíme pridaním šťavy z citróna. Čorbu podávame poriadne horúcu, ozdobenú nasekanou petržlenovou vňaťou s krajcom čerstvého chleba.
Plní elánu aj na Facebooku: Buďte v obraze a nenechajte si ujsť už žiadny zaujímavý článok

Zdieľať na