Krehká torta Pavlova je skutočne hriešne dobrá maškrta. Preslávila sa po celom svete a existuje niekoľko receptov, ktorých základ zostáva stále rovnaký. Ľahučký a chrumkavý bielkový sneh, ktorý je pokrytý vrstvou šľahačky a množstvom ovocia. Kto by odolal, však?
Dezert bol pomenovaný podľa slávnej ruskej baletky menom Anna Pavlova. Tá prišla na svetové turné v 20. – tych rokoch minulého storočia do Austrálie a na Nový Zéland, a aj preto sa dodnes tieto dve krajiny uvádzajú ako miesto zrodenia slávnej torty. Pravdepodobne to však bol predsa Nový Zéland, konkrétne krehká torta Pavlova uzrela svetlo sveta v roku 1926 v hoteli Wellington.
Potrebujeme
- 6 bielok
- 250 g kryštálového cukru
- 2 PL kukuričného škrobu
- 1 PL bieleho vínneho octu
- 1 PL vanilkového extraktu alebo vanilkovej esencie
- 300 ml smotany na šľahanie
- čerstvé ovocie na ozdobu (drobné bobuľové alebo aj exotické)
Postup
- Rúru predhrejeme na 130 ºC.
- Vyšľaháme bielky do tuha, potrvá to niekoľko minút. Nemali by v nich byť žiadne stopy po žĺtkoch, pretože potom sa sneh nevyšľahá tak, ako potrebujeme.
- Akonáhle sa z bielok začnú tvoriť kopčeky, po troškách pridávame cukor. Malo by to zabrať asi 5 minút.
- Potom ešte šľaháme ďalších 5 až 7 minút pri strednej rýchlosti. Bielkový sneh by mal byť hustý a lesklý a nemali by v ňom byť žiadne stopy nerozšľahaného cukru.
- Keď už je sneh hladký, pridáme ocot, kukuričný škrob a vanilkový extrakt, dobre premiešame.
- Sneh vyklopíme na plech s papierom na pečenie a tvarujeme do vyššieho okrúhleho tvaru.
- Tortu vložíme do rúry na 50 minút pri 130 ºC. Potom rúru vypneme a tortu necháme v rúre vychladnúť ešte minimálne 6 až 8 hodín alebo cez noc. Rúru počas pečenia neotvárame!
- Keď chceme tortu podávať, tesne predtým vyšľaháme smotanu a môžeme ju prípadne podľa chuti osladiť. Navrstvíme ju na Pavlovu a ozdobíme rôznymi druhmi obľúbeného ovocia.
Zdieľať na