Recept na dnes: Krehká torta Pavlova pobláznila celý svet – podľa tohto postupu ju upečie každý!

dezert krehká torta pavlova

Jeden z najznámejších svetových dezertov sa udomácnil aj u nás (Zdroj: Freepik/wirestock)

Krehká torta Pavlova je skutočne hriešne dobrá maškrta. Preslávila sa po celom svete a existuje niekoľko receptov, ktorých základ zostáva stále rovnaký. Ľahučký a chrumkavý bielkový sneh, ktorý je pokrytý vrstvou šľahačky a množstvom ovocia. Kto by odolal, však?

Dezert bol pomenovaný podľa slávnej ruskej baletky menom Anna Pavlova. Tá prišla na svetové turné v 20. – tych rokoch minulého storočia do Austrálie a na Nový Zéland, a aj preto sa dodnes tieto dve krajiny uvádzajú ako miesto zrodenia slávnej torty. Pravdepodobne to však bol predsa Nový Zéland, konkrétne krehká torta Pavlova uzrela svetlo sveta v roku 1926 v hoteli Wellington.

Potrebujeme

  • 6 bielok
  • 250 g kryštálového cukru
  • 2 PL kukuričného škrobu
  • 1 PL bieleho vínneho octu
  • 1 PL vanilkového extraktu alebo vanilkovej esencie
  • 300 ml smotany na šľahanie
  • čerstvé ovocie na ozdobu (drobné bobuľové alebo aj exotické)

Postup

  1. Rúru predhrejeme na 130 ºC.
  2. Vyšľaháme bielky do tuha, potrvá to niekoľko minút. Nemali by v nich byť žiadne stopy po žĺtkoch, pretože potom sa sneh nevyšľahá tak, ako potrebujeme.
  3. Akonáhle sa z bielok začnú tvoriť kopčeky, po troškách pridávame cukor. Malo by to zabrať asi 5 minút.
  4. Potom ešte šľaháme ďalších 5 až 7 minút pri strednej rýchlosti. Bielkový sneh by mal byť hustý a lesklý a nemali by v ňom byť žiadne stopy nerozšľahaného cukru.
  5. Keď už je sneh hladký, pridáme ocot, kukuričný škrob a vanilkový extrakt, dobre premiešame.
  6. Sneh vyklopíme na plech s papierom na pečenie a tvarujeme do vyššieho okrúhleho tvaru.
  7. Tortu vložíme do rúry na 50 minút pri 130 ºC. Potom rúru vypneme a tortu necháme v rúre vychladnúť ešte minimálne 6 až 8 hodín alebo cez noc. Rúru počas pečenia neotvárame!
  8. Keď chceme tortu podávať, tesne predtým vyšľaháme smotanu a môžeme ju prípadne podľa chuti osladiť. Navrstvíme ju na Pavlovu a ozdobíme rôznymi druhmi obľúbeného ovocia.
👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
Recept na dnes: Rozmýšľate, čo na večeru? Pripravte si s nami výbornú plnenú mexickú placku

Sledujte náš Instagram

Zdroj: Plnielanu.sk, Recipesbycarina.com
Odporúčame