Svieže rezy sa hodia aj na sviatočný stôl: DEZERT zo základných ingrediencií ulahodí milovníkom maku

Milovníkom maku určite ulahodia tieto svieže rezy (Zdroj: Freepik/ EyeEm)

Upiecť chutný koláčik z pár základných ingrediencií už nemusí byť výzva. Ak hľadáte jednoduchý a rýchly recept, podľa ktorého pripravíte svieži a šťavnatý zákusok, skúste si upiecť tieto makové rezy. Prepojenie maku, vanilky, sviežej citrónovej polevy a kyslejšieho džemu vám zachutí ku každej voňavej kávičke. Pripravte ho ako súčasť pohostenia pre šibačov, ktorí mu zaručene neodolajú.

Potrebujeme

Cesto na 3 vanilkové korpusy

  • 9 vajec
  • 180 g kryštálového cukru
  • 1,5 ČL vanilkového extraktu
  • 180 g hladkej múky
  • 21 g kypriaceho prášku
  • 1,5 ČL sódy bicarbony

Cesto na 2 makové korpusy

  • 6 vajec
  • 120 g kryštálového cukru
  • 120 g hladkej múky
  • 14 g kypriaceho prášku
  • 1 ČL sódy bicarbony
  • 4 PL mletého maku

Ostatné

  • 400 g kyslejšieho džemu (hodí sa višňový, čerešňový alebo ríbezľový)
  • šťava z 3 citrónov na polevu
  • 400 g práškového cukru na polevu

Postup

  1. Pripravte si cesto na vanilkové korpusy klasickým spôsobom – vyšľahajte vajíčka s cukrom a vanilkou do svetlej peny, pridajte preosiatu múku s práškom do pečiva a sódou bicarbonou a vytvorte hladké cesto.
  2. Rozdeľte ho na tretiny, ktoré postupne upečte v plechu vystlanom papierom na pečenie.
  3. Pečte približne 12 minút na 180 stupňov Celzia a nechajte všetky tri korpusy vychladnúť.
  4. Postup zopakujte aj s cestom na makové korpusy, ktoré pripravíte rovnako ako vanilkové.
  5. Všetky korpusy nechajte dobre vychladnúť a začnite s vrstvením.
  6. Prvý položte na podnos vanilkový korpus, ktorý potrite vrstvou džemu, uložte makový korpus, opäť džem, vanilkový korpus a vrstvu džemu až kým neminiete všetky suroviny. Vrchnou vrstvou by mal byť vanilkový korpus.
  7. Hotový koláč zaťažte a nechajte odstáť v chlade aspoň 2 hodiny.
  8. Následne si pripravte polevu z práškového cukru a citrónovej šťavy, rovnomerne ju rozotrite na celý povrch, nechajte 15-20 minút stuhnúť a môžete krájať rezy.

Sledujte náš Instagram

Zdroj: plnielanu.sk
Odporúčame