Upiecť chutný koláčik z pár základných ingrediencií už nemusí byť výzva. Ak hľadáte jednoduchý a rýchly recept, podľa ktorého pripravíte svieži a šťavnatý zákusok, skúste si upiecť tieto makové rezy. Prepojenie maku, vanilky, sviežej citrónovej polevy a kyslejšieho džemu vám zachutí ku každej voňavej kávičke. Pripravte ho ako súčasť pohostenia pre šibačov, ktorí mu zaručene neodolajú.
Potrebujeme
Cesto na 3 vanilkové korpusy
- 9 vajec
- 180 g kryštálového cukru
- 1,5 ČL vanilkového extraktu
- 180 g hladkej múky
- 21 g kypriaceho prášku
- 1,5 ČL sódy bicarbony
Cesto na 2 makové korpusy
- 6 vajec
- 120 g kryštálového cukru
- 120 g hladkej múky
- 14 g kypriaceho prášku
- 1 ČL sódy bicarbony
- 4 PL mletého maku
Ostatné
- 400 g kyslejšieho džemu (hodí sa višňový, čerešňový alebo ríbezľový)
- šťava z 3 citrónov na polevu
- 400 g práškového cukru na polevu
Postup
- Pripravte si cesto na vanilkové korpusy klasickým spôsobom – vyšľahajte vajíčka s cukrom a vanilkou do svetlej peny, pridajte preosiatu múku s práškom do pečiva a sódou bicarbonou a vytvorte hladké cesto.
- Rozdeľte ho na tretiny, ktoré postupne upečte v plechu vystlanom papierom na pečenie.
- Pečte približne 12 minút na 180 stupňov Celzia a nechajte všetky tri korpusy vychladnúť.
- Postup zopakujte aj s cestom na makové korpusy, ktoré pripravíte rovnako ako vanilkové.
- Všetky korpusy nechajte dobre vychladnúť a začnite s vrstvením.
- Prvý položte na podnos vanilkový korpus, ktorý potrite vrstvou džemu, uložte makový korpus, opäť džem, vanilkový korpus a vrstvu džemu až kým neminiete všetky suroviny. Vrchnou vrstvou by mal byť vanilkový korpus.
- Hotový koláč zaťažte a nechajte odstáť v chlade aspoň 2 hodiny.
- Následne si pripravte polevu z práškového cukru a citrónovej šťavy, rovnomerne ju rozotrite na celý povrch, nechajte 15-20 minút stuhnúť a môžete krájať rezy.
Zdieľať na