Svieže jarné pečenie v zelenej farbe vám dokonale spestrí deň. Lahodný matcha koláč s mliečnym krémom bude tou najkrajšou ozdobou sviatočného stola. Je to výnimočný koláč, ktorý sa hodí najmä na špeciálne príležitosti, je totiž pripravený zo zeleného matcha prášku, ktorý dodá farbu cestu aj krému. Pochádza z Japonska a je to vlastne mletý čaj z lístkov špeciálnej odrody zeleného čaju. Po svete si získal veľkú popularitu nielen pre svoj výrazný vzhľad, ale aj pre výnimočnú chuť a viaceré zdravotné benefity. Vyskúšajte aj vy, ako sa pečie s týmto vzácnym práškom. Dá sa tiež použiť na prípravu nápojov, ale aj pri varení.
Potrebujeme
- 1 a ¾ šálky hladkej múky
- ½ ČL jemnej soli
- ½ ČL jedlej sódy
- 1a ½ ČL kypriaceho prášku do pečiva
- 2 PL matcha prášku
- 1 šálka jemného kryštálového cukru
- ¼ šálky masla izbovej teploty
- 2 veľké vajcia
- ⅓ šálky bieleho gréckeho jogurtu
- ¼ šálky slnečnicového oleja
- ⅔ šálky plnotučného mlieka
Na potieranie
- 1 šálka masla izbovej teploty
- ⅓ šálky margarínu na pečenie
- 3 šálky práškového cukru
- ¼ ČL jemnej soli
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 1 PL matcha prášku
Postup
- Rúru predhrejeme na 170 °C a vymastíme formy na pečenie. Na dno položíme papiere na pečenie, Použijeme 3 formy s priemerom 15 cm alebo 2 formy s priemerom 20 cm.
- Vo väčšej mise zmiešame múku, soľ, jedlú sódu, kypriaci prášok do pečiva, matcha prášok a kryštálový cukor. Primiešame zmäknuté maslo a vymiešame do pieskovej štruktúry.
- V druhej mise vymiešame vajcia, grécky jogurt a olej do hladka. Túto zmes prilejem k sypkej zmesi a premiešame. Pridáme mlieko a vytvoríme hladké cesto. Nemiešame ho dlho.
- Cesto rovnomerne nalejeme do foriem a pečieme asi 25 minút. Necháme 5 minút chladnúť vo forme a potom vyberieme chladiť na kovovú mriežku. Vychladnuté cestá zrežeme, aby sme získali rovné plochy.
- Asi 3 minúty šľaháme maslo a margarín tak, aby sme dosiahli ľahkú a nadýchanú konzistenciu. Postupne pridávame po ½ šálke práškového cukru a vždy dobre zapracujeme. Nakoniec vmiešame vanilkový extrakt a soľ. Z náplne si odoberieme bielu časť na potieranie korpusov.
- Zvyšný krém si rozdelíme na dve časti. Do každej z nich pridáme asi ¼ maslového krému a do jednej primiešame ½ ČL matcha prášku, aby vznikla pastelovo zelená farba. Do druhej primiešame 2 a ½ ČL matcha prášku, aby vznikla tmavšia zelená farba.
- Jednotlivé cestá potierame bielym krémom a spájame ich na seba. Povrch potrieme bielym krémom a ozdobíme ho postupným pridávaním malých kúskov svetlejšieho a tmavšieho zeleného krému. Tie pridáme na boky aj na povrch a nakoniec ich uhladíme tak, aby bol matcha koláč na povrchu rovný a aby sme vytvorili akoby efekt mramorovania.
Zdieľať na
Zdieľaní