Recept na dnes: Maďarský paprikáš. Vyskúšajte jeho modernú verziu s paradajkami

Maďarský paprikáš

Vyskúšajte modernejšiu verziu tradičného receptu (Zdroj: GettyImages)

16. storočie zásadne okorenilo vývoj európskej kuchyne. Španieli a Taliani vyhlásili paradajky za jadro svojej kuchyne, vďaka prieskumníkom z Ameriky našli zemiaky v severnej Európe svoj domov, no a Turecko začalo v tomto čase pestovať a vyvážať červenú papriku.

Maďari čoskoro zistili, že je perfektná pre ich pôdu a napokon aj kuchyňu. S láskou ju pestujú a sušia už viac ako 500 rokov. Za ten čas sa ponuka značne rozšírila, na trhu dnes dostať v Maďarsku aj 7 druhov tejto sušenej koreniny.

Odysea papriky nakoniec viedla k vyšľachteniu tej pravej maďarskej a tá k jednému z najchutnejších roľníckych jedál na svete, k maďarskému paprikášu. Nie je známe, kedy táto lahôdka dobila maďarskú a neskôr aj stredoeurópsku kuchyňu. Predpokladá sa, že pôvodný recept pochádza z južného Maďarska, slnečného regiónu miest Szeged a Kalocs, domova prémiovej maďarskej papriky.

Paprikáš je jedno z mála jedál na svete, ktoré si svoje meno prepožičiava od názvu koreniny. Tradičný paprikáš je dusená pochúťka z kuracieho mäsa, cibule, sušenej papriky a kyslej smotany, servírovaná s haluškami. Kuracinu možno nahradiť aj bravčovinou či teľacinou, vegetariánsku verziu pripravujeme s hubami. V modernom recepte našli svoje miesto aj paradajky, ktoré svojou sladkosťou perfektne vyvažujú kyslú smotanu.

Na 4 porcie budeme potrebovať:

  • 1 kg kúskov kuraťa
  • 4 dcl kyslej smotany
  • 3 dcl kuracieho alebo zeleninového vývaru
  • 2 lyžice bravčovej masti
  • 2 lyžice mletej sladkej papriky
  • 1 lyžicu mletej pálivej papriky
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 väčšie paradajky
  • 1 cibuľu
  • soľ a čierne korenie
  • petržlenovú vňaťku

Mohlo by vás zaujať: Nenapodobiteľný paprikáš na dva spôsoby: Ochutnajte skutočnú chuť Maďarska


Postup:

  1. Začnite s kuraťom. Umyté a vysušené kúsky poriadne osoľte. Vo väčšom hrnci rozpáľte masť a kura na nej osmahnite dozlata.
  2. Mäso potom z hrnca vytiahnite a odložte bokom a na masti opražte najemno nakrájanú cibuľku. Po chvíli pridajte aj pretlačený cesnak.
  3. Oheň stiahnite na minimum, do zmesi prisypte oba druhy paprík. Premiešajte a rýchlo prilejte vývar tak, aby paprika nezhorkla. Priveďte k varu a zmes nechajte chvíľu bublať.
  4. Do hrnca vráťte kuriatko a pozvoľna duste asi 30 až 40 minút. Keď potom do mäsa pichnete nožom, malo by sa pomaly oddeľovať od kosti.
  5. Keď je mäso mäkké, do omáčky vlejte zmes smotany a múky, ktorú predtým dôkladne premiešajte. Asi 8 až 10 minút zmes povarte a pridajte na drobno nakrájané paradajky. Zmes poriadne premiešajte a všetko spolu varte ešte 7 až 10 minút.
  6. Paprikáš dozdobte petržlenovou vňaťou a podávajte so zemiakovými haluškami. Použiť však môžete aj ryžu či cestoviny.

Dobrú chuť!



Zdroj: Plnielanu.sk
Odporúčame