Polievka z červenej repy je trochu netradičná vďaka použitým ingredienciám. A možno práve preto by vám ju asi babička neuvarila, aj keď s istotou to povedať nemôžeme. Hladká, krémová konzistencia je ochutená kokosovým mliekom, výraznými koreninami, ale aj jednou špeciálnou prísadou, a to sú konopné semienka.
Tie si získali obľubu moderných kulinárov aj vďaka priaznivým účinkom na náš organizmus. Pomáhajú v tele znižovať zápaly, pomáhajú správnemu fungovaniu čriev, majú vysoký obsah omega kyselín a vlákniny. A nemusíte sa obávať, konopa je potravinárska plodina.
Potrebujeme
- 1 PL olivového oleja
- 1 a ½ šálky nahrubo nakrájanej cibule
- 2 veľké červené repy, nakrájané na menšie kúsky
- 6 šálok vody alebo zeleninového vývaru
- 3 PL jablčného octu
- 2 strúčiky prelisovaného cesnaku
- približne 8 cm kúsok zázvoru nadrobno nakrájaný
- 1 PL pomletých koriandrových semienok
- 2 ČL mletej rasce
- 1 ČL mletého čierneho korenia
- soľ
- ¼ šálky jemne mletých konopných semienok
- 2 PL kešu masla
- 2 šálky kokosového mlieka
- šťava z 1 limetky
- hrsť koriandrových lístkov
- ružové korenie
Postup
- Do hrnca pridáme olivový olej, nakrájanú cibuľu a restujeme, kým nezačne hnednúť. Občasne premiešavame.
- Pridáme repu, vodu alebo vývar, jablčný ocot, cesnak, zázvor, mletý koriander, rascu, čierne korenie a soľ. Zakryjeme pokrievkou a na miernom ohni varíme, kým repa nezmäkne asi 10 až 15 minút. Potom odstránime z variča, pridáme konopné semienka, kešu maslo, kokosové mlieko a limetkovú šťavu. Ponorným mixérom rozmixujeme do hladka. Osolíme a okoreníme.
- Polievka z červenej repy sa servíruje tak, že povrch polievky ozdobíme nakrájanou koriandrovou vňaťou, čerstvo mletým ružovým korením a troškou kokosového mlieka.
Náš tip: Konopné semienka môžete pokojne vynechať, ak ich pridáte, dodáte polievke viac bielkovín a trochu väčšiu hustotou.
Zdieľať na