Sezóna grilovania je v plnom prúde: Skúste tieto karamelizované rebierka, ich chuť si zamilujete!

Ak vás už omrzela klasika v podobe marinády s pivom alebo barbecue omáčkou, skúste niečo mierne exotické (Zdroj: Freepik/rorozoa)

Buď ich milujete, alebo nenávidíte. Rebierka sú pokrmom, ktorým mnohí nepohrdnú. Čerstvé a šťavnaté, priamo z grilu, sú súčasťou každej letnej grilovačky. Ak vás už omrzela klasika v podobe marinády s pivom alebo barbecue omáčkou, skúste niečo mierne exotické. Symbiózu sladko-slanej chuti si zamilujete!

Potrebujete

Mäso:

2 PL kryštálového cukru

4 PL teplej vody

160 g paradajkového pretlaku

1 čl mletého chilli

1 PL mletej sladkej papriky

 2 kg bravčových rebierok

2 PL olivového oleja

4 strúčiky cesnaku

soľ a korenie podľa chuti

Šalát:

800 g zemiakov uvarených v šupke

2 cibule

200 g anglickej slaninky

Nakladaná zelenina:

1/2 hlavičky karfiolu

1 mrkva

1 šalotka

2 PL kryštálového cukru

1 čl soli

200 ml vody

100 ml jablčného octu

Grilovaný ananás:

1 celý ananás nakrájaný na plátky

100 g trstinového cukru

Postup

  1. Pripravte si zeleninu (ideálne deň vopred). Očistite si ju a nakrájajte na malé kúsky.
  2. Ogrilujte ju na mriežke, kým sa na nej objavia mriežky. Následne ju nechajte vychladnúť a prelejte zálievkou z cukru, soli, vody a octu. Nechajte dobre odležať.
  3. Pripravte si marinádu na mäsko. Rozohrejte si cukor na karamel, pridajte horúcu vodu a za stáleho miešania pripravte hladkú karamelovú omáčku.
  4. Do nej pridajte paradajkový pretlak, soľ, korenie, chilli, mletú papriku, olej a pretlačený cesnak.
  5. Vymiešajte hladkú marinádu a potrite ňou rebrá. Následne ich pomaly grilujte, počas pečenia potierajte zvyšnou marinádou.
  6. Z uvarených zemiakov si nakrájajte jemné plátky. Zmiešajte ich s dozlatista ogrilovanými pásikmi slaniny a cibuli. Šalát premiešajte a dochuťte soľou.
  7. Očistený ananás si nakrájajte na pol centimetrové plátky, ktoré obaľte v trstinovom cukre. Postupne ich grilujte domäkka. Podľa chuti dosoľte alebo pridajte chilli či cukor.
  8. Rebrá podávajte s ananásom, nakladanou zeleninou a šalátom. Dobrú chuť!

Sledujte náš Instagram

Zdroj: plnielanu.sk
Odporúčame