Máte radi populárne slimáky so škoricou, ktoré sa zo Škandinávie preslávili do celého sveta? V tom prípade si určite obľúbite aj túto verziu slimákov s hrozienkami. Od klasických slimákov sú dokonca trošku odlišné aj tým, že sú inak zarolované. Nejde však o žiaden zložitý postup, určite to zvládne každý. Po upečení sú tak mäkké a chutné, že na tie kupované si už ani nespomeniete.
Potrebujeme
- 160 ml smotany na šľahanie
- 1 šálka mlieka
- 1 veľké vajce izbovej teploty
- 1/3 šálky cukru
- ½ šálky polohrubej múky
- 3 a ½ šálky hladkej múky
- 1 PL instantného droždia
- 1 a ½ ČL soli
Na dokončenie
- 2 PL cukru
- 2 ČL mletej škorice
- ½ až ⅔ šálky sušených hrozienok
- 1 veľké vajce prešľahané s 1 PL vody
- 1 PL cukru rozpusteného v 1 PL horúcej vody
Postup
- Vo väčšej mise zmiešame smotanu na šľahanie, mlieko, vajce, cukor, múky, droždie a soľ. Vymiešame v robote s hákom na cesto, môže to trvať aj 15 minút.
- Potom mäkké cesto prikryjeme vlhkou utierkou a uložíme na 1 hodinu na teplé miesto. Necháme kysnúť, pokým nezväčší objem 1a ½ násobne.
- Po približne 1 hodine kysnutia, vrátime cesto späť do mixéra a miešame ešte 5 minút, pokým nezačne vytvárať bublinky.
- Hotové cesto preložíme na zľahka pomúčenú dosku a rozdelíme ho na 12 rovnakých dielov.
- Každý kus rozvaľkáme na obdĺžnik s rozmermi 20 x 10 cm, posypeme cukrom, škoricou a niekoľkými hrozienkami. Zarolujeme, pozdĺžne rolku prekrojíme na polovicu, ale jeden koniec nedorežeme do konca. Dva pramene stočíme akoby do vrkoča a celý pletenec zakrútime do tvaru slimáka.
- Slimáky so škoricou a hrozienkami rozložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, zakryjeme utierkou a necháme kysnúť ešte 1 hodinu.
- Rúru predhrejeme na 180 °C. Slimáky potrieme vajíčkom rozmiešaným s vodou a pečieme 13 až 15 minút. Po upečení ich presunieme na chladiacu kovovú mriežku a potrieme ich sirupom z cukru a vody.
Zdieľať na
Zdieľaní