Recept na dnes: Slimáky so škoricou a hrozienkami – na dokonale mäkké pečivo už nemusíte chodiť do pekárne

upečené sladké slimáky so škoricou a hrozienkami

Sladké slimáky chutia ako z vychýrenej pekárne (Zdroj: Freepik/freepik)

Máte radi populárne slimáky so škoricou, ktoré sa zo Škandinávie preslávili do celého sveta? V tom prípade si určite obľúbite aj túto verziu slimákov s hrozienkami. Od klasických slimákov sú dokonca trošku odlišné aj tým, že sú inak zarolované. Nejde však o žiaden zložitý postup, určite to zvládne každý. Po upečení sú tak mäkké a chutné, že na tie kupované si už ani nespomeniete.

Potrebujeme

  • 160 ml smotany na šľahanie
  • 1 šálka mlieka
  • 1 veľké vajce izbovej teploty
  • 1/3 šálky cukru
  • ½ šálky polohrubej múky
  • 3 a ½ šálky hladkej múky
  • 1 PL instantného droždia
  • 1 a ½ ČL soli

Na dokončenie

  • 2 PL cukru
  • 2 ČL mletej škorice
  • ½ až ⅔ šálky sušených hrozienok
  • 1 veľké vajce prešľahané s 1 PL vody
  • 1 PL cukru rozpusteného v 1 PL horúcej vody

Postup

  1. Vo väčšej mise zmiešame smotanu na šľahanie, mlieko, vajce, cukor, múky, droždie a soľ. Vymiešame v robote s hákom na cesto, môže to trvať aj 15 minút.
  2. Potom mäkké cesto prikryjeme vlhkou utierkou a uložíme na 1 hodinu na teplé miesto. Necháme kysnúť, pokým nezväčší objem 1a ½ násobne.
  3. Po približne 1 hodine kysnutia, vrátime cesto späť do mixéra a miešame ešte 5 minút, pokým nezačne vytvárať bublinky.
  4. Hotové cesto preložíme na zľahka pomúčenú dosku a rozdelíme ho na 12 rovnakých dielov.
  5. Každý kus rozvaľkáme na obdĺžnik s rozmermi 20 x 10 cm, posypeme cukrom, škoricou a niekoľkými hrozienkami. Zarolujeme, pozdĺžne rolku prekrojíme na polovicu, ale jeden koniec nedorežeme do konca. Dva pramene stočíme akoby do vrkoča a celý pletenec zakrútime do tvaru slimáka.
  6. Slimáky so škoricou a hrozienkami rozložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, zakryjeme utierkou a necháme kysnúť ešte 1 hodinu.
  7. Rúru predhrejeme na 180 °C. Slimáky potrieme vajíčkom rozmiešaným s vodou a pečieme 13 až 15 minút. Po upečení ich presunieme na chladiacu kovovú mriežku a potrieme ich sirupom z cukru a vody.
👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
Recept na dnes: Lahodné tekvicové scones – koláčiky, ktoré musíte túto jeseň ochutnať

Sledujte náš Instagram

Zdroj: Plnielanu.sk, Thewoksoflife.com
Odporúčame