Tarhoňa je v našich končinách jednou z najobľúbenejších cestovín. Mnohí z nás ju s obľubou pripravujú ako prílohu k rôznym druhom mias na šťave. Vedeli ste však o tom, že sa dá konzumovať aj na studeno a v trochu netradičnom štýle? Dajte šancu netypickému šalátu s nádychom dovolenky pri mori. Pokiaľ ste milovníkom kreviet a tejto obľúbenej cestoviny, určite si pochutnáte!
Potrebujeme
- 300 g kreviet
- 2 hrsti petržlenovej vňate
- chilli papričky podľa chuti
- 3 PL olivového oleja
- 1 citrón
- 400 g tarhone
- 2 červené cibule
- 4 strúčiky cesnaku
- 100 g sušených paradajok
- 100 g olív bez kôstky
- 100 g čerstvého hrášku
- 200 ml kuracieho vývaru
- 80 g parmezánu
- 50 g masla
- soľ a korenie podľa chuti
Postup
- Pripravte si krevety – očistite ich, dobre umyte a uložte do misky, kde ich osoľte a okoreňte podľa svojej chuti.
- Pridajte do misky za hrsť nasekanej petržlenovej vňate, nasekané chilli podľa chuti, lyžicu oleja a šťavu z citróna. Dôkladne premiešajte a nechajte v chlade marinovať aspoň hodinku.
- Medzitým si pripravte tarhoňu podľa návodu. Hotovú prepláchnite studenou vodou, aby sa zastavil proces varenia.
- Po odležaní krevety prudko orestujte na oleji asi 3 minútky. Pozor si dajte na to, aby sa nezačali dusiť, preto je lepšie ich opekať postupne.
- Opečené krevety dajte bokom a do panvice pridajte zvyšný olej, na ktorom orestujte najemno nakrájanú cibuľku. Na pár sekúnd pred pridaním kúskov sušených paradajok pridajte aj nasekaný cesnak.
- Do takto pripraveného základu pridajte hotovú tarhoňu, orestujte ju a zalejte polovicou vývaru. Nechajte zľahka prebublať a pridajte hrášok a olivy.
- Prilejte zvyšný vývar, priveďte k varu a dochuťte soľou a korením podľa seba.
- Na záver pridajte maslo. Po jeho roztopení vmiešajte parmezán a pokrm odstavte z ohňa. Pridajte zvyšok vňaťky, dobre premiešajte a servírujte s pripravenými krevetami.
Zdieľať na