Upečte si rýchlu tvarohovú vianočku: Cesto nepotrebuje kysnutie, príprava vám zaberie pár minút

Domáca lahodná vianočka nesmie na vašom sviatočnom stole chýbať (Zdroj: Freepik/freepik)

Vianočka patrí neodmysliteľne k Vianociam. Domáca príprava lahodného a mäkučkého pečiva, ktoré si mnohí s radosťou doprajú na raňajky, môže vrátane kysnutia zabrať niekedy aj niekoľko hodín. Ak chcete mať túto tradičnú dobrotu na stole v priebehu pár minút, skúste si tento rok pripraviť náš recept, ktorý nepotrebuje kysnutie.

Potrebujete

  • 250 g polohrubej múky
  • 250 g hladkej múky
  • 140 g kryštálového cukru
  • 1,5 balenia kypriaceho prášku
  • štipka soli
  • štipka muškátového orechu (nemusí byť)
  • 1 vanilkový struk
  • 150 g zmäknutého masla
  • 250 g tučného tvarohu vo vaničke
  • 2 vajcia
  • 2 hrsti hrozienok namočených v rume
  • 1 vajce a 1 PL mlieka na potretie
  • plátky mandlí a práškový cukor na posypanie

Postup

  1. Pripravte si väčšiu misu a preosejte si do nej oba druhy múk. Pridajte cukor, kypriaci prášok soľ a prípadne muškátový orech.
  2. Rozrežte vanilkový struk, vyškrabte semienka do sypkej zmesi a zľahka ich zapracujte.
  3. Pridajte na kocky nakrájané zmäknuté maslo, tvaroh, 2 vajcia a scedené hrozienka.
  4. Vypracujte hladké vláčne cesto, ktoré si vyklopte na pomúčenú pracovnú dosku.
  5. Bochník rozdeľte na 9 rovnakých dielov a vyvaľkajte si z nich „hadíkov“ v priemere okolo 2 centimetrov.
  6. Zo štyroch si vypleťte spodnú vrstvu, z troch prostrednú a z posledných dvoch úplný vrch.
  7. Uložte na plech vystlaný papierom na pečenie jednotlivé vrstvy na seba. Odporúčame ich zaistiť drievkami.
  8. Potrite zmesou rozšľahaného vajíčka a mlieka. Posypte mandľovými plátkami a pečte 35 minút na 180 °C. Potom stiahnite teplotu na 170°C a dopečte ešte 10 minút.
  9. Po upečení a vychladnutí posypte vianočku práškovým cukrom.

Sledujte náš Instagram

Zdroj: plnielanu.sk
Odporúčame