Vianočka patrí neodmysliteľne k Vianociam. Domáca príprava lahodného a mäkučkého pečiva, ktoré si mnohí s radosťou doprajú na raňajky, môže vrátane kysnutia zabrať niekedy aj niekoľko hodín. Ak chcete mať túto tradičnú dobrotu na stole v priebehu pár minút, skúste si tento rok pripraviť náš recept, ktorý nepotrebuje kysnutie.
Potrebujete
- 250 g polohrubej múky
- 250 g hladkej múky
- 140 g kryštálového cukru
- 1,5 balenia kypriaceho prášku
- štipka soli
- štipka muškátového orechu (nemusí byť)
- 1 vanilkový struk
- 150 g zmäknutého masla
- 250 g tučného tvarohu vo vaničke
- 2 vajcia
- 2 hrsti hrozienok namočených v rume
- 1 vajce a 1 PL mlieka na potretie
- plátky mandlí a práškový cukor na posypanie
Postup
- Pripravte si väčšiu misu a preosejte si do nej oba druhy múk. Pridajte cukor, kypriaci prášok soľ a prípadne muškátový orech.
- Rozrežte vanilkový struk, vyškrabte semienka do sypkej zmesi a zľahka ich zapracujte.
- Pridajte na kocky nakrájané zmäknuté maslo, tvaroh, 2 vajcia a scedené hrozienka.
- Vypracujte hladké vláčne cesto, ktoré si vyklopte na pomúčenú pracovnú dosku.
- Bochník rozdeľte na 9 rovnakých dielov a vyvaľkajte si z nich „hadíkov“ v priemere okolo 2 centimetrov.
- Zo štyroch si vypleťte spodnú vrstvu, z troch prostrednú a z posledných dvoch úplný vrch.
- Uložte na plech vystlaný papierom na pečenie jednotlivé vrstvy na seba. Odporúčame ich zaistiť drievkami.
- Potrite zmesou rozšľahaného vajíčka a mlieka. Posypte mandľovými plátkami a pečte 35 minút na 180 °C. Potom stiahnite teplotu na 170°C a dopečte ešte 10 minút.
- Po upečení a vychladnutí posypte vianočku práškovým cukrom.
Zdieľať na
Zdieľaní