Tradičné kysnuté koláče sú špecialitou každej babičky. Ak si aj vy s láskou spomínate na prázdniny a vôňu kuchyne vašej babičky, doprajte tento pocit aj svojim vnúčatám či deťom. Kysnutého cesta sa nemusíte obávať, zvládne ho naozaj každý. Doplňte ho o čerstvé ovocie, ktoré je aktuálne dostupné a nezabudnite pridať ani proteín v podobe tvarohu. Súhru chutí doplní sladučká a chrumkavá mrvenička, ktorou nepohrdne žiaden maškrtník.
Potrebujeme
Cesto:
- 30 g čerstvého droždia
- 200 ml vlažného mlieka
- 5 PL kryštálového cukru
- 300 g polohrubej múky
- 300 g hladkej múky
- 2 žĺtky a 1 celé vajíčko
- 1 ČL soli
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 70 g roztopeného masla
- 2 PL kvalitnej neochutenej majonézy
- 40 ml tuzemského rumu (pre deti môžete pokojne vynechať)
- približne 12 marhúľ
Plnka:
- 250 g tučného tvarohu
- 1 žĺtok
- kôra z polovice citróna
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 4 ČL práškového cukru
Mrvenička:
- 70 g hrubej múky
- 60 g studeného masla
- 60 g kryštálového cukru
- 2 hrste mandľových plátkov
Postup
- Z droždia, cukru a vlažného mlieka si pripravte kvások, ktorý nechajte dobre napučať.
- V miske si zatiaľ zmiešajte ostatné ingrediencie na cesto a neskôr k nim pridajte pripravený kvások. Vypracujte hladké nelepivé cesto, ktoré nechajte na teplom mieste vykysnúť približne 90 minút.
- Medzitým si pripravte tvarohovú plnku. Tvaroh zmiešajte v miske so žĺtkom, kôrou z citróna, vanilkovým extraktom a cukrom. Ak sa vám zdá zmes hustá, môžete ju jemne nariediť mliekom.
- Pripraviť si môžete aj mrveničku. Rukami rozdrobte studené maslo, pridajte cukor a hrubú múku. Ak sú ingrediencie dobre prepojené, pridajte plátky mandlí.
- Vykysnuté cesto vyklopte na dosku a rozdeľte na 16 rovnakých častí. Z každej vytvarujte malú placku, do ktorej pridajte lyžicu tvarohu a štvrtku marhule.
- Každý koláčik uložte na plech vystlaný papierom na pečenie a potrite rozšľahaným vaječným bielkom a posypte mrveničkou. Pečte v predhriatej rúre na 190°C asi 20 minút.
Zdieľať na