Nezabudnuteľná chuť: Klasické tvarohové koláče s marhuľami a mrveničkou, ktoré vás vrátia do detstva

Kysnutého cesta sa nemusíte obávať, zvládne ho naozaj každý (Zdroj: Freepik/azerbaijan_stockers)

Tradičné kysnuté koláče sú špecialitou každej babičky. Ak si aj vy s láskou spomínate na prázdniny a vôňu kuchyne vašej babičky, doprajte tento pocit aj svojim vnúčatám či deťom. Kysnutého cesta sa nemusíte obávať, zvládne ho naozaj každý. Doplňte ho o čerstvé ovocie, ktoré je aktuálne dostupné a nezabudnite pridať ani proteín v podobe tvarohu. Súhru chutí doplní sladučká a chrumkavá mrvenička, ktorou nepohrdne žiaden maškrtník.

Potrebujeme

Cesto:

  • 30 g čerstvého droždia
  • 200 ml vlažného mlieka
  • 5 PL kryštálového cukru
  • 300 g polohrubej múky
  • 300 g hladkej múky
  • 2 žĺtky a 1 celé vajíčko
  • 1 ČL soli
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • 70 g roztopeného masla
  • 2 PL kvalitnej neochutenej majonézy
  • 40 ml tuzemského rumu (pre deti môžete pokojne vynechať)
  • približne 12 marhúľ

Plnka:

  • 250 g tučného tvarohu
  • 1 žĺtok
  • kôra z polovice citróna
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • 4 ČL práškového cukru

Mrvenička:

  • 70 g hrubej múky
  • 60 g studeného masla
  • 60 g kryštálového cukru
  • 2 hrste mandľových plátkov

Postup

  1. Z droždia, cukru a vlažného mlieka si pripravte kvások, ktorý nechajte dobre napučať.
  2. V miske si zatiaľ zmiešajte ostatné ingrediencie na cesto a neskôr k nim pridajte pripravený kvások. Vypracujte hladké nelepivé cesto, ktoré nechajte na teplom mieste vykysnúť približne 90 minút.
  3. Medzitým si pripravte tvarohovú plnku. Tvaroh zmiešajte v miske so žĺtkom, kôrou z citróna, vanilkovým extraktom a cukrom. Ak sa vám zdá zmes hustá, môžete ju jemne nariediť mliekom.
  4. Pripraviť si môžete aj mrveničku. Rukami rozdrobte studené maslo, pridajte cukor a hrubú múku. Ak sú ingrediencie dobre prepojené, pridajte plátky mandlí.
  5. Vykysnuté cesto vyklopte na dosku a rozdeľte na 16 rovnakých častí. Z každej vytvarujte malú placku, do ktorej pridajte lyžicu tvarohu a štvrtku marhule.
  6. Každý koláčik uložte na plech vystlaný papierom na pečenie a potrite rozšľahaným vaječným bielkom a posypte mrveničkou. Pečte v predhriatej rúre na 190°C asi 20 minút.
👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
Toto netypické kari musíte vyskúšať: Prípravu zvládnete za pár minút, netypická chuť ryby si vás získa

Sledujte náš Instagram

Zdroj: plnielanu.sk
Odporúčame