Utopence sú obľúbenou pochúťkou nielen našich bratov Čechov, ale s radosťou si na nich pochutí aj nejeden Slovák. Niet sa čomu čudovať, sú naozaj skvelé! Či si ich vychutnáte ako studenú večeru alebo pochúťku (ideálne) k pivu, necháme len na vás. Pripravte si túto lahodnú dobrotu sami doma, postačí vám na to pár ingrediencií.
Potrebujeme
- 6 kvalitných špekačiek,
- 3 veľké cibule,
- 2 feferónky,
- sójovú omáčku,
- plnotučnú horčicu,
- guľôčky nového korenia podľa chuti,
- 500 ml vody,
- 250 ml octu,
- 1 PL cukru,
- 1 ČL soli,
- 3 bobkové listy,
- celé čierne korenie.
Postup
- Pripravte si nálev. Zmiešajte v hrnci vodu, ocov, cukor, soľ, bobkový list a celé čierne korenie.
- Zmes priveďte do varu, povarte ju 5 minút a korenie s bobkovým listom vyberte/sceďte.
- Kým sa vám varí nálev, olúpte si špekačky. Následne ich nakrájajte na kolieska alebo prerežte po dĺžke (záleží na vašich preferenciách).
- Očistite si cibuľu, nakrájajte ju na kolieska a feferóny na menšie kúsky.
- Ideme plniť. Základom je vrstvenie surovín – na dno dajte pripravené špekačky, ktoré potrite horčicou, pridajte vrstvu cibule, dve guľôčky nového korenia a pár kvapiek sójovej omáčky podľa chuti. Občas preložte kúskami feferóniek.
- Naplňte pohár až po okraj, posledná vrstva by mala byť cibuľa.
- Zalejte nálevom, uzatvorte a nechajte odležať aspoň 5 až 7 dní.
Zdieľať na