Možno práve teraz rozmýšľate, čo všetko sa dá pripraviť z čerešní? Ak sa vám už hromadia čerstvé zásoby džemu alebo kompótu, je ten správny čas vyskúšať ako chutí vynikajúca čerešňová omáčka. Určite ju doma využijete, pretože ideálne sa kombinuje s hydinou, ale aj so syrmi. Sladko-kyslá chuť s chuťou pomaranča a zázvoru vám spríjemní aj každú grilovačku.
Potrebujeme
- 450 g čerstvých alebo mrazených čerešní
- ½ šálky pomarančovej šťavy
- ½ šálky sójovej omáčky
- ¼ šálky jemného trstinového cukru
- ¼ šálky medu
- 2 PL citrónovej šťavy
- 1 prelisovaný strúčik cesnaku
- 2 ČL nastrúhaného zázvoru
- 3 PL masla
- filety z kuracích pŕs alebo kúsky syra (napríklad camembert)
Postup
- Odložíme si ¾ šálky čerešní bokom. V mixéri zmiešame pomarančovú šťavu a zvyšné čerešne. Vymixujeme ich do hladka. Pridáme sójovú omáčku, trstinový cukor, med, citrónovú šťavu, cesnak a zázvor.
- Kúsky mäsa alebo syra potrieme maslom a potom rozmixovanou omáčkou.
- Môžeme grilovať na rozpálenom grile alebo piecť v rozohriatej rúre. Niekoľko minút pred koncom pečenia, mäso alebo syry posypeme zostávajúcimi čerešňami a ešte dopečieme.
Zdieľať na