Jednoduchá zemiakovo-hubová príloha k hlavnému jedlu je ideálna na servírovanie počas sviatočného menu. Hodí sa k rôznym druhom mäsa, ale dá sa jesť aj samotná, pretože je naozaj sýta a výživná. Obsahuje bielkoviny, sacharidy, tuky, ale aj vitamíny a minerály. Ak sú pre vás samotné zapečené zemiaky už nuda, vyskúšajte bohatšiu a vylepšenú verziu. Zemiakovo-hubová príloha sa hodí k množstvu jedál.
Potrebujeme
- 450 g malých, žltých zemiakov nakrájaných na menšie kúsky
- extra panenský olivový olej
- soľ
- 1 prelisovaný strúčik cesnaku
- 120 g slaniny nakrájanej na kocky
- 450 g šampiňónov nakrájaných na plátky alebo kúsky
- hrsť čerstvého kôpru nakrájaného na jemno
- 2 vetvičky estragónu nakrájaného na jemno
Postup
- Rúru predhrejeme na 180 °C. Umyjeme zemiaky a nakrájame ich na menšie kúsky. Vložíme ich do pekáča, posypeme soľou a pokvapkáme olivovým olejom. Pečieme 30 minút.
- Medzitým 1 minútu restujeme nakrájanú slaninu, pridáme nakrájané šampiňóny a štipku soli.
- Spoločne restujeme asi 4 až 5 minút, pokým šampiňóny nezískajú výraznú, tmavú farbu.
- Primiešame prelisovaný cesnak a spojíme šampiňóny aj so zemiakmi.
- Teplotu v rúre zvýšime na 200 °C a pečieme ďalších 20 minút alebo pokým zemiaky nezmäknú. Nakoniec ich posypeme kôprom a estragónom.
Zdieľať na