Recept na dnes: Zemiakovo-hubová príloha – kombinácia, ktorú musíte vyskúšať

zapečená zemiakovo-hubová príloha v miske

Doprajte si zmenu a nahraďte nudné prílohy (Zdroj: Freepik/KamranAydinov)

Jednoduchá zemiakovo-hubová príloha k hlavnému jedlu je ideálna na servírovanie počas sviatočného menu. Hodí sa k rôznym druhom mäsa, ale dá sa jesť aj samotná, pretože je naozaj sýta a výživná. Obsahuje bielkoviny, sacharidy, tuky, ale aj vitamíny a minerály. Ak sú pre vás samotné zapečené zemiaky už nuda, vyskúšajte bohatšiu a vylepšenú verziu. Zemiakovo-hubová príloha sa hodí k množstvu jedál.

Potrebujeme

  • 450 g malých, žltých zemiakov nakrájaných na menšie kúsky
  • extra panenský olivový olej
  • soľ
  • 1 prelisovaný strúčik cesnaku
  • 120 g slaniny nakrájanej na kocky
  • 450 g šampiňónov nakrájaných na plátky alebo kúsky
  • hrsť čerstvého kôpru nakrájaného na jemno
  • 2 vetvičky estragónu nakrájaného na jemno

Postup

  1. Rúru predhrejeme na 180 °C. Umyjeme zemiaky a nakrájame ich na menšie kúsky. Vložíme ich do pekáča, posypeme soľou a pokvapkáme olivovým olejom. Pečieme 30 minút.
  2. Medzitým 1 minútu restujeme nakrájanú slaninu, pridáme nakrájané šampiňóny a štipku soli.
  3. Spoločne restujeme asi 4 až 5 minút, pokým šampiňóny nezískajú výraznú, tmavú farbu.
  4. Primiešame prelisovaný cesnak a spojíme šampiňóny aj so zemiakmi.
  5. Teplotu v rúre zvýšime na 200 °C a pečieme ďalších 20 minút alebo pokým zemiaky nezmäknú. Nakoniec ich posypeme kôprom a estragónom.

Sledujte náš Facebook

Zdroj: Plnielanu.sk, Allweeat.com
Odporúčame