Neodolateľná polievka s divokou ryžou vás prekvapí netradičným spojením chutí. Síce sa divoká ryža dá pri príprave nahradiť obyčajnou bielou alebo hnedou, ale skutočná divoká ryža je menej kalorická a obsahuje viac bielkovín ako iné typy. Stavte preto na jej benefity, s množstvo zeleniny a krémového vývaru si chuť polievky jednoducho zamilujete.
Základný recept sa dá pripraviť v niekoľkých obmenách. Namiesto kelu možno použiť baby špenát, namiesto zeleninového vývaru, pokojne aj kurací vývar, a čo sa týka výberu korenín a byliniek, perfektne chutí aj so zmesou provensálskych alebo talianskych bylín. Možnosti na jej prípravu sú takmer nekonečné. Vyskúšajte ju uvariť a časom si vytvoríte ten svoj najobľúbenejší variant.
Potrebujeme
- 6 šálok zeleninového vývaru
- 1 šálka neuvarenej divokej ryže
- 250 g hnedých šampiňónov nakrájaných na plátky
- 4 strúčiky prelisovaného cesnaku
- 2 stredne veľké mrkvy nakrájané na menšie kúsky
- 2 nakrájané stonky zeleru
- 1 veľký sladký zemiak (batát) očistený a nakrájaný na kocky
- 1 malá cibuľa nakrájaná nadrobno
- 1 PL masla alebo olivového oleja
- 1 bobkový list
- trochu mletej červenej papriky
- soľ a mleté čierne korenie
- 1 plechovka nesladeného kokosového mlieka (alebo téglik smotany na šľahanie)
- 2 veľké hrste nahrubo pokrájaných kelových listov (alebo listov baby špenátu)
Postup
- V hrnci zohrejeme 1 PL masla alebo olivového oleja a pridáme nakrájanú cibuľu. Restujeme 5 minút, potom pridáme prelisovaný cesnak a za občasného miešania restujeme ešte 1 až 2 minúty.
- Prilejeme zeleninový vývar, nasypeme divokú ryžu, šampiňóny, mrkvu, zeler, batát, bobkový list, mletú papriku, soľ a korenie.
- Keď začne polievka bublať, znížime plameň a varíme na miernom ohni asi 30 až 40 minút. Varíme prikryté a za občasného premiešania, kým ryža nezmäkne.
- Na záver pridáme kokosové mlieko alebo smotanu na šľahanie a jemne vmiešame aj listy kelu alebo baby špenátu. Podľa potreby ochutíme a dobre premiešame.
Zdieľať na