Recept na dnes: Hrejivá zeleninová polievka s ryžou je výdatné jedlo, ako stvorené na chladné dni!

polievka s divokou ryžou v smaltovanom hrnčeku

Množstvo zeleniny a krémový vývar potešia každého hladoša (Zdroj: Freepik/cookie_studio)

Neodolateľná polievka s divokou ryžou vás prekvapí netradičným spojením chutí. Síce sa divoká ryža dá pri príprave nahradiť obyčajnou bielou alebo hnedou, ale skutočná divoká ryža je menej kalorická a obsahuje viac bielkovín ako iné typy. Stavte preto na jej benefity, s množstvo zeleniny a krémového vývaru si chuť polievky jednoducho zamilujete.

Základný recept sa dá pripraviť v niekoľkých obmenách. Namiesto kelu možno použiť baby špenát, namiesto zeleninového vývaru, pokojne aj kurací vývar, a čo sa týka výberu korenín a byliniek, perfektne chutí aj so zmesou provensálskych alebo talianskych bylín. Možnosti na jej prípravu sú takmer nekonečné. Vyskúšajte ju uvariť a časom si vytvoríte ten svoj najobľúbenejší variant.

Potrebujeme

  • 6 šálok zeleninového vývaru
  • 1 šálka neuvarenej divokej ryže
  • 250 g hnedých šampiňónov nakrájaných na plátky
  • 4 strúčiky prelisovaného cesnaku
  • 2 stredne veľké mrkvy nakrájané na menšie kúsky
  • 2 nakrájané stonky zeleru
  • 1 veľký sladký zemiak (batát) očistený a nakrájaný na kocky
  • 1 malá cibuľa nakrájaná nadrobno
  • 1 PL masla alebo olivového oleja
  • 1 bobkový list
  • trochu mletej červenej papriky
  • soľ a mleté čierne korenie
  • 1 plechovka nesladeného kokosového mlieka (alebo téglik smotany na šľahanie)
  • 2 veľké hrste nahrubo pokrájaných kelových listov (alebo listov baby špenátu)

Postup

  1. V hrnci zohrejeme 1 PL masla alebo olivového oleja a pridáme nakrájanú cibuľu. Restujeme 5 minút, potom pridáme prelisovaný cesnak a za občasného miešania restujeme ešte 1 až 2 minúty.
  2. Prilejeme zeleninový vývar, nasypeme divokú ryžu, šampiňóny, mrkvu, zeler, batát, bobkový list, mletú papriku, soľ a korenie.
  3. Keď začne polievka bublať, znížime plameň a varíme na miernom ohni asi 30 až 40 minút. Varíme prikryté a za občasného premiešania, kým ryža nezmäkne.
  4. Na záver pridáme kokosové mlieko alebo smotanu na šľahanie a jemne vmiešame aj listy kelu alebo baby špenátu. Podľa potreby ochutíme a dobre premiešame.
👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
Úroda zo záhrady našimi očami: Teplá jeseň praje dozrievaniu, bude dosť na celú zimu!

Sledujte náš Instagram

Zdroj: Plnielanu.sk, Gimmesomeoven.com
Odporúčame