Máte chuť na ľahkú zeleninovú večeru alebo obed? Tento recept na bezmäsité soté vás určite zaujme, pretože obsahuje jednu netradičnú ingredienciu – jablkový cider. Soté zasýti aj bez prílohy, no môžete ho skombinovať s ryžou či zemiakovou kašou.
Potrebujeme
recept je na štyri porcie
- 1 PL oleja
- 1 cibuľa
- 1 strúčik cesnaku
- 1 väčšia mrkva
- 1 pór
- 1 PL paradajkového pretlaku
- 400 g konzerva lúpaných krájaných paradajok
- 200 g fazuľa maslová z konzervy
- 300 g zelenej fazuľky alebo hrášku
- 200 ml suchého jablkového cideru (alebo ho nahraďte rovnakým množstvom vývaru či vody)
- 250 ml zeleninového vývaru
- zopár stoniek tymianu
- soľ a korenie podľa chuti
Postup
Cibuľu, cesnak, mrkvu a pór nakrájajte.

Vo väčšej panvici rozohrejte olej. Opražte na ňom nakrájanú zeleninu, kým nezmäkne, no nezačne sa ešte sfarbovať dozlatista.

Pridajte pretlak, paradajky z konzervy, oba druhy fazule, cider, vývar a tymian. Podľa chuti dochuťte soľou a korením.
Nechajte podusiť 15 – 20 minút, aby zelenina zmäkla a soté zhustlo.
Hotové zeleninové soté podávajte samotné alebo s vami vybranou prílohou.

Tip: Ak chcete, pridajte do soté aj nakrájané párky. Dve párky nakrájajte na väčšie kúsky a na lyžičke oleja ich zhruba 5 minút opekajte. Pred koncom varenia ich nechajte v soté trochu povariť.
K tomuto soté sa skvelo hodí zemiaková kaša s čedarom a petržlenovou vňaťkou.
Zdieľať na