Recept na dnes: Zeleninové soté s netradičnou ingredienciou, ktoré si bez výčitiek môžete dať aj na večeru

Rýchle zeleninové soté musíte určite vyskúšať (Zdroj: Freepik/firsovanina)

Máte chuť na ľahkú zeleninovú večeru alebo obed? Tento recept na bezmäsité soté vás určite zaujme, pretože obsahuje jednu netradičnú ingredienciu – jablkový cider. Soté zasýti aj bez prílohy, no môžete ho skombinovať s ryžou či zemiakovou kašou.

Potrebujeme

recept je na štyri porcie

  • 1 PL oleja
  • 1 cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 väčšia mrkva
  • 1 pór
  • 1 PL paradajkového pretlaku
  • 400 g konzerva lúpaných krájaných paradajok
  • 200 g fazuľa maslová z konzervy
  • 300 g zelenej fazuľky alebo hrášku
  • 200 ml suchého jablkového cideru (alebo ho nahraďte rovnakým množstvom vývaru či vody)
  • 250 ml zeleninového vývaru
  • zopár stoniek tymianu
  • soľ a korenie podľa chuti

Postup

Cibuľu, cesnak, mrkvu a pór nakrájajte.

Čerstvú zeleninu nakrájajte (Zdroj: freepik/viktory3003)

Vo väčšej panvici rozohrejte olej. Opražte na ňom nakrájanú zeleninu, kým nezmäkne, no nezačne sa ešte sfarbovať dozlatista.

Zeleninu poduste (Zdroj: Freepik/gorielov)

Pridajte pretlak, paradajky z konzervy, oba druhy fazule, cider, vývar a tymian. Podľa chuti dochuťte soľou a korením.

Nechajte podusiť 15 – 20 minút, aby zelenina zmäkla a soté zhustlo.

Hotové zeleninové soté podávajte samotné alebo s vami vybranou prílohou.

Hotové zeleninové soté môžete podávať aj samotné (Zdroj: Freepik/firsovanina)

Tip: Ak chcete, pridajte do soté aj nakrájané párky. Dve párky nakrájajte na väčšie kúsky a na lyžičke oleja ich zhruba 5 minút opekajte. Pred koncom varenia ich nechajte v soté trochu povariť.

K tomuto soté sa skvelo hodí zemiaková kaša s čedarom a petržlenovou vňaťkou.


Ako sa vám páči náš magazín? Podeľte sa s nami o svoj názor


Zdroj: plnielanu.sk, bbcgoodfood.com
Odporúčame