Šťavnatý sviatočný koláčik, ktorý si musíte upiecť: Obľúbená klasika z Maďarska vám zachutí

Fantastické sviatočné rezy si zamilujete (Zdroj: Instagram/dobruchut.sk)

Mnohí si bez nich nevedia predstaviť Vianoce. Reč je o klasických žerbó rezoch, ktoré sú obľúbenou cukrovinkou najmä na juhu našej krajiny. Pochádzajú z Maďarska, kde patria k jednej z najväčších klasík. Lahodné cesto, chutná oriešková plnka a ovocná chuť sladkého lekváru im dodáva výnimočnosť na sviatočnom stole. Ich príprava je jednoduchá a môžete nám veriť, že im neodolá žiadna návšteva.

Potrebujeme

Cesto:

  • 500 g polohrubej múky
  • 100 g hladkej múky
  • 100 g kryštálového cukru
  • 250 g kyslej smotany
  • 250 g masla
  • 2 žĺtky
  • 15 g kypriaceho prášku
  • 1 vanilkový cukor
  • 1/2 KL soli

Plnka:

  • 700 g kyslejšieho lekváru
  • 200 g mletých vlašských orechov
  • kôra z 1 citróna
  • 200 ml smotany na šľahanie
  • 200 g tmavej čokolády na polevu

Postup

  1. Zo múk, cukrov, masla, smotany, kypriaceho prášku, soli a žĺtkov si vypracujeme hladké cesto, ktoré rozdeľte na 3 časti.
  2. Každú časť rozvaľkajte na veľkosť cca 38×28 centimetrov.
  3. Na plech vystlaný papierom na pečenie si uložte prvý plát a natrite ho v hrubšej vrstve lekvárom.
  4. Posypte mletými orechmi, pridajte citrónovú kôru a prikryte druhým plátom cesta.
  5. Postup zopakujte a prikryte tretím cestom, ktoré popichajte špajdlou.
  6. Koláč pečte na 180 stupňov Celzia asi 35 minút a po upečení ho nechajte úplne vychladnúť.
  7. Pripravte si čokoládovú polevu zo smotany na šľahanie, ktorú zohrejte (nesmie vrieť) a pridajte do nej nalámanú čokoládu.
  8. Hladkou zmesou polejte vychladnutý koláč a nechajte dobre stuhnúť.
  9. Odporúčame, aby ste koláčik nechali odstáť 1-2 dni pre prepojenie chutí a následne si ho nakrájajte na ľubovoľné rezy.

Sledujte náš Instagram

Zdroj: plnielanu.sk, dobruchut.sk
Odporúčame