Mnohí si bez nich nevedia predstaviť Vianoce. Reč je o klasických žerbó rezoch, ktoré sú obľúbenou cukrovinkou najmä na juhu našej krajiny. Pochádzajú z Maďarska, kde patria k jednej z najväčších klasík. Lahodné cesto, chutná oriešková plnka a ovocná chuť sladkého lekváru im dodáva výnimočnosť na sviatočnom stole. Ich príprava je jednoduchá a môžete nám veriť, že im neodolá žiadna návšteva.
Potrebujeme
Cesto:
- 500 g polohrubej múky
- 100 g hladkej múky
- 100 g kryštálového cukru
- 250 g kyslej smotany
- 250 g masla
- 2 žĺtky
- 15 g kypriaceho prášku
- 1 vanilkový cukor
- 1/2 KL soli
Plnka:
- 700 g kyslejšieho lekváru
- 200 g mletých vlašských orechov
- kôra z 1 citróna
- 200 ml smotany na šľahanie
- 200 g tmavej čokolády na polevu
Postup
- Zo múk, cukrov, masla, smotany, kypriaceho prášku, soli a žĺtkov si vypracujeme hladké cesto, ktoré rozdeľte na 3 časti.
- Každú časť rozvaľkajte na veľkosť cca 38×28 centimetrov.
- Na plech vystlaný papierom na pečenie si uložte prvý plát a natrite ho v hrubšej vrstve lekvárom.
- Posypte mletými orechmi, pridajte citrónovú kôru a prikryte druhým plátom cesta.
- Postup zopakujte a prikryte tretím cestom, ktoré popichajte špajdlou.
- Koláč pečte na 180 stupňov Celzia asi 35 minút a po upečení ho nechajte úplne vychladnúť.
- Pripravte si čokoládovú polevu zo smotany na šľahanie, ktorú zohrejte (nesmie vrieť) a pridajte do nej nalámanú čokoládu.
- Hladkou zmesou polejte vychladnutý koláč a nechajte dobre stuhnúť.
- Odporúčame, aby ste koláčik nechali odstáť 1-2 dni pre prepojenie chutí a následne si ho nakrájajte na ľubovoľné rezy.
Zdieľať na
Zdieľaní