Recept na dnes: Domáca kačacia paštéta, hodujte ako Francúzi

paštéta

Kačacia paštéta je skvelá chuťovka. Vyskúšajte tento recept! (Zdroj: GettyImages)

Francúzi sú majstri vo výrobe paštét. Gurmánsku delikatesu dokážu pripraviť takmer zo všetkého od najrôznejších druhov mäsa cez ryby až po zeleninu. Vraj každá rodina vlastní ten svoj „tajný“ recept, odovzdávaný z generácie na generáciu. A to je inšpirácia aj pre naše jesenné hodovanie. Kačacia pečienka je na paštétu ako stvorená. Jemná, lahodná s nezameniteľnou chuťou.

Budeme potrebovať:

  • 350 g kačacích pečení
  • 2 šalotky
  • 60 g kačacieho alebo husacieho tuku
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžica čerstvého tymianu (alebo pol lyžičky sušeného)
  • 50 ml brandy
  • soľ, mleté čierne korenie

Postup:

Kačacie pečienky umyjeme a nakrájame na malé kúsky. Šalotku s cesnakom očistíme a nasekáme nadrobno.

V hrnci rozpálime tuk, opražíme šalotku, cesnak, pridáme kačaciu pečeň, tymian a všetko restujeme niekoľko minút. Pečeň je rýchlo hotová, preto ju neustále sledujeme. Keď je vo vnútri mierne ružová, znížime teplotu, osolíme, okoreníme a zalejeme brandy.

Keď sa celá tekutina odparí, hrniec odstavíme a necháme mierne vychladnúť. Zmes rozmixujeme a postupne do nej zašľaháme maslo. Nezabudneme ochutnať a ak treba, dochutíme soľou a korením.

Teplú zmes prepasírujeme cez husté sitko do sklenenej nádoby, sterilizujeme alebo vychladnutú dáme do chladničky.

Tip gazdinej: Ak chceme, aby paštéta v chladničke dlhšie vydržala, zalejeme ju horúcim kačacím tukom.


Chcete čítať viac takýchto článkov? Sledujte nás aj na Facebooku!

Zdroj: plnielanu.sk
Odporúčame