Recept na dnes: Veľké hody na Veľkú noc – jahňacie kotlety v zázvorovej marináde so špargľou

Jahňacie kotlety recept

Jahňacie mäso patrí na veľkonočný stôl, vyskúšajte náš recept (Zdroj: GettyImages)

Veľká noc sa nesie v znamení tradícií a jahňacina patrí k šibačke rovnako, ako maľované vajíčka. Na našich stoloch sa však zväčša objavuje iba symbolicky, v podobe sladkého veľkonočného barančeka. A to je škoda. Na jar nie je o mladé jahňacie mäso núdza a s dobrým receptom z neho pripravíte špecialitu, hodnú sviatočného obeda.

Budeme potrebovať:

  • 1 kg jahňacích kotliet
  • 1 menší koreň čerstvého zázvoru (ďumbiera)
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice medu
  • 1 lyžicu sójovej omáčky
  • olivový olej
  • 1 lyžičku mletého koriandra
  • hrsť čerstvej petržlenovej vňate
  • soľ a čierne mleté korenie
  • 2 viazaničky zelenej špargle
  • maslo

Mohlo by vás zaujať: Mäso na víne aj špenátová roláda: Tri veľkonočné recepty, ktoré musíte skúsiť


Postup:

  1. V dobrom mäsiarstve si kúpime pekne naporciované kotlety. V opačnom prípade budeme potrebovať sekáč na mäso a trocha zručnosti. Spracované mäso umyjeme, osušíme a preložíme do väčšej misy.
  2. Marináda je hotová rýchlo. Zázvor očistíme, nastrúhame najemno, pridáme pretlačený cesnak, med, sójovku, 3 lyžice oleja a dobre premiešame. Podľa chuti osolíme a okoreníme. Marinádu vylejeme na mäso tak, aby bola každá kotleta poriadne obalená. Odložíme na chladné miesto a marinujeme minimálne 2 hodiny, najlepšie celú noc.
  3. Kotlety ráno vyberieme z chladničky, aby získali izbovú teplotu. Keď sa blíži čas obeda, vezmeme špargľu zbavíme ju drevených častí, opláchneme a osušíme. Pripravíme si dve panvice a na každej rozpálime lyžicu masla. V jednej opečieme namarinované kotlety a v druhej špargľu. Mäso aj zelenina sú hotové takmer naraz. Obom stačí 3 až 5 minút z každej strany.
  4. Hlavný chod servírujeme hneď. Na tanier uložíme chrumkavú špargľu, prekryjeme voňavými kotletami a prelejeme výpekom. Jahňacie kotlety so špargľou skvele doplní krémová zemiaková kaša, premiešaná s hrsťou medvedieho cesnaku.

Dobrú chuť!


Ako sa vám páči náš magazín? Podeľte sa s nami o svoj názor


Zdroj: Plnielanu.sk
Odporúčame