Veľká noc sa nesie v znamení tradícií a jahňacina patrí k šibačke rovnako, ako maľované vajíčka. Na našich stoloch sa však zväčša objavuje iba symbolicky, v podobe sladkého veľkonočného barančeka. A to je škoda. Na jar nie je o mladé jahňacie mäso núdza a s dobrým receptom z neho pripravíte špecialitu, hodnú sviatočného obeda.
Budeme potrebovať:
- 1 kg jahňacích kotliet
- 1 menší koreň čerstvého zázvoru (ďumbiera)
- 4 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice medu
- 1 lyžicu sójovej omáčky
- olivový olej
- 1 lyžičku mletého koriandra
- hrsť čerstvej petržlenovej vňate
- soľ a čierne mleté korenie
- 2 viazaničky zelenej špargle
- maslo
Mohlo by vás zaujať: Mäso na víne aj špenátová roláda: Tri veľkonočné recepty, ktoré musíte skúsiť
Postup:
- V dobrom mäsiarstve si kúpime pekne naporciované kotlety. V opačnom prípade budeme potrebovať sekáč na mäso a trocha zručnosti. Spracované mäso umyjeme, osušíme a preložíme do väčšej misy.
- Marináda je hotová rýchlo. Zázvor očistíme, nastrúhame najemno, pridáme pretlačený cesnak, med, sójovku, 3 lyžice oleja a dobre premiešame. Podľa chuti osolíme a okoreníme. Marinádu vylejeme na mäso tak, aby bola každá kotleta poriadne obalená. Odložíme na chladné miesto a marinujeme minimálne 2 hodiny, najlepšie celú noc.
- Kotlety ráno vyberieme z chladničky, aby získali izbovú teplotu. Keď sa blíži čas obeda, vezmeme špargľu zbavíme ju drevených častí, opláchneme a osušíme. Pripravíme si dve panvice a na každej rozpálime lyžicu masla. V jednej opečieme namarinované kotlety a v druhej špargľu. Mäso aj zelenina sú hotové takmer naraz. Obom stačí 3 až 5 minút z každej strany.
- Hlavný chod servírujeme hneď. Na tanier uložíme chrumkavú špargľu, prekryjeme voňavými kotletami a prelejeme výpekom. Jahňacie kotlety so špargľou skvele doplní krémová zemiaková kaša, premiešaná s hrsťou medvedieho cesnaku.
Dobrú chuť!
Zdieľať na