Recept na dnes: Pesto z púpavy – vitamínová bomba na chlebík aj cestoviny

Zelené bylinkové pesto s púpavovými listami

Jarné pesto z púpavy bude vitamínovou bombou na chlebík aj cestoviny (Zdroj: GettyImages)

Jarná príroda nám ponúka množstvo rôznych rastlín a byliniek, ktoré skvele chutia a ešte sú aj zdravé. Jednou z možností, ako ich spracovať, je aj pesto. To z medvedieho cesnaku pozná snáď každý, vedeli ste však, že vynikajúce sa dá urobiť aj z mladej púpavy?

Liečivé účinky púpavy lekárskej poznali už naši predkovia. Rastlinka bohatá na vitamín C pomáha pri zápaloch močových ciest, problémoch s trávením, ochoreniach pečene, nechutenstve či reumatických ťažkostiach. Okrem toho účinne detoxikuje organizmus, zlepšuje metabolizmus a posilňuje činnosť srdca. Najlepšia je mladá a svieža púpava, ktorá sa zbiera v apríli a máji. Nájdete ju na lúkach, pri poľných cestách či v záhradách a okrem čaju či medu si z nej môžete pripraviť aj pesto. Výborne chutí na chlebíku, toaste alebo na cestovinách.


Mohlo by vás zaujať: Na cestoviny, chlieb, aj ako marináda: Pesto na šesť spôsobov rýchlo a jednoducho


Potrebujeme:

  • hrsť mladých púpavových listov
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 polievkové lyžice píniových (prípadne vlašských či iných) orieškov
  • 4 lyžice olivového oleja
  • 1 lyžicu citrónovej šťavy
  • 2 polievkové lyžice strúhaného parmezánu
  • soľ

Postup: Oriešky krátko opražíme, aby získali zlatistú farbu. Listy púpavy rozmixujeme na hladkú zmes, pridáme soľ, oriešky, citrónovú šťavu, olej, a nakoniec parmezán. Premiešame a naplníme do sklených pohárov. Takto pripravené pesto vydrží v chladničke približne 3 – 4 dni.


Objavte ešte viac zaujímavých článkov, receptov a videí!

Zdroj: Plnielanu.sk

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close