Jarná príroda nám ponúka množstvo rôznych rastlín a byliniek, ktoré skvele chutia a ešte sú aj zdravé. Jednou z možností, ako ich spracovať, je aj pesto. To z medvedieho cesnaku pozná snáď každý, vedeli ste však, že vynikajúce sa dá urobiť aj z mladej púpavy?
Liečivé účinky púpavy lekárskej poznali už naši predkovia. Rastlinka bohatá na vitamín C pomáha pri zápaloch močových ciest, problémoch s trávením, ochoreniach pečene, nechutenstve či reumatických ťažkostiach. Okrem toho účinne detoxikuje organizmus, zlepšuje metabolizmus a posilňuje činnosť srdca. Najlepšia je mladá a svieža púpava, ktorá sa zbiera v apríli a máji. Nájdete ju na lúkach, pri poľných cestách či v záhradách a okrem čaju či medu si z nej môžete pripraviť aj pesto. Výborne chutí na chlebíku, toaste alebo na cestovinách.
Mohlo by vás zaujať: Na cestoviny, chlieb, aj ako marináda: Pesto na šesť spôsobov rýchlo a jednoducho
Potrebujeme:
- hrsť mladých púpavových listov
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 polievkové lyžice píniových (prípadne vlašských či iných) orieškov
- 4 lyžice olivového oleja
- 1 lyžicu citrónovej šťavy
- 2 polievkové lyžice strúhaného parmezánu
- soľ
Postup: Oriešky krátko opražíme, aby získali zlatistú farbu. Listy púpavy rozmixujeme na hladkú zmes, pridáme soľ, oriešky, citrónovú šťavu, olej, a nakoniec parmezán. Premiešame a naplníme do sklených pohárov. Takto pripravené pesto vydrží v chladničke približne 3 – 4 dni.
Zdieľať na