Recept na dnes: Juhoslovanský krémeš s orechovým cestom v strede, mňam!

Juhoslovanský krémeš

Juhoslovanský krémeš s orechovým cestom v strede – zmena, ktorú si zamilujete (Zdroj: Plnielanu.sk/Lucia)

Tak na tento chuťový skvost sme u nás doma takmer zabudli. Juhoslovanský krémeš má všetko, čo by mal správny nedeľný dezert mať. Najlepšie sa naberá vidličkou priamo z tanierika, čo mu pridáva na výnimočnosti. V nasledujúcom recepte nájdete spojenie krehkého lístkového cesta, šťavnatého orechového cesta a overenej maslovej plnky. Už len voňavá šálka kávy ku krémešu a dobrá debata o novinkách môže začať.

Budeme potrebovať:

Na cestá:

  • balenie lístkového cesta (400 – 500 g)
  • 5 vajec
  • 100 g pomletých vlašských orechov
  • 180 g kryštálového cukru
  • 4 lyžice polohrubej múky
  • 1 vanilkový cukor
  • ½ balíčka prášku do pečiva
  • štipku soli

Na plnku:

  • 500 ml mlieka
  • 2 Zlaté klasy
  • 180 g práškového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 3 lyžice umu
  • 250 g masla

Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Pochutnajte si na skvelom ovocnom krémeši: Využijete aj čerstvé jahody


Postup:

Lístkové cesto rozdelíme na dve polovice a na pomúčenej doske vyvaľkáme dva rovnako veľké pláty na plech (ja som použila plech veľkosti 40 × 32 cm). Každý plát popicháme vidličkou, zľahka ho pokropíme vodou a dáme do rúry vyhriatej na 200 °C na cca 10 minút. Lístkové cesto kontrolujeme, lebo rúry nepečú rovnako, aby sme nezačali rovno nezdarom.

Pripravíme si orechové cesto. Z 5 bielkov a štipky soli vyšľaháme sneh a po lyžiciach do neho pridávame cukor. Postupne zapracujeme rozmiešané žĺtky, múku preosiatu s kypriacim práškom a pomleté orechy. Orechové cesto rovnomerne rozprestrieme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme v rúre na 200 °C cca 20 minút.

Z mlieka, vanilkového cukru a 2 Zlatých klasov pripravíme hustý puding. Necháme vychladnúť. Zmäknuté maslo vymiešame dohladka s cukrom a umom. Po častiach do neho zapracujeme vychladnutý puding.

Na prvé lístkové cesto nanesieme polovicu krému a prikryjeme orechovým cestom. Naň nanesieme zvyšok krému a opäť prikryjeme lístkovým cestom. Odložíme zmäknúť do chladu. Na druhý deň juhoslovanský krémeš posypeme práškovým cukrom a nakrájame (je dobré pred každým rezom ponoriť čepeľ noža do horúcej vody).

Juhoslovanský krémeš
(Zdroj: Plnielanu.sk/Lucia)


Zdroj: Plnielanu.sk
Odporúčame