Tak na tento chuťový skvost sme u nás doma takmer zabudli. Juhoslovanský krémeš má všetko, čo by mal správny nedeľný dezert mať. Najlepšie sa naberá vidličkou priamo z tanierika, čo mu pridáva na výnimočnosti. V nasledujúcom recepte nájdete spojenie krehkého lístkového cesta, šťavnatého orechového cesta a overenej maslovej plnky. Už len voňavá šálka kávy ku krémešu a dobrá debata o novinkách môže začať.
Budeme potrebovať:
Na cestá:
- balenie lístkového cesta (400 – 500 g)
- 5 vajec
- 100 g pomletých vlašských orechov
- 180 g kryštálového cukru
- 4 lyžice polohrubej múky
- 1 vanilkový cukor
- ½ balíčka prášku do pečiva
- štipku soli
Na plnku:
- 500 ml mlieka
- 2 Zlaté klasy
- 180 g práškového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 3 lyžice umu
- 250 g masla
Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Pochutnajte si na skvelom ovocnom krémeši: Využijete aj čerstvé jahody
Postup:
Lístkové cesto rozdelíme na dve polovice a na pomúčenej doske vyvaľkáme dva rovnako veľké pláty na plech (ja som použila plech veľkosti 40 × 32 cm). Každý plát popicháme vidličkou, zľahka ho pokropíme vodou a dáme do rúry vyhriatej na 200 °C na cca 10 minút. Lístkové cesto kontrolujeme, lebo rúry nepečú rovnako, aby sme nezačali rovno nezdarom.
Pripravíme si orechové cesto. Z 5 bielkov a štipky soli vyšľaháme sneh a po lyžiciach do neho pridávame cukor. Postupne zapracujeme rozmiešané žĺtky, múku preosiatu s kypriacim práškom a pomleté orechy. Orechové cesto rovnomerne rozprestrieme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme v rúre na 200 °C cca 20 minút.
Z mlieka, vanilkového cukru a 2 Zlatých klasov pripravíme hustý puding. Necháme vychladnúť. Zmäknuté maslo vymiešame dohladka s cukrom a umom. Po častiach do neho zapracujeme vychladnutý puding.
Na prvé lístkové cesto nanesieme polovicu krému a prikryjeme orechovým cestom. Naň nanesieme zvyšok krému a opäť prikryjeme lístkovým cestom. Odložíme zmäknúť do chladu. Na druhý deň juhoslovanský krémeš posypeme práškovým cukrom a nakrájame (je dobré pred každým rezom ponoriť čepeľ noža do horúcej vody).

Zdieľať na
Zdieľaní