Recept na dnes: Jednoduché kysnuté dolky chutné skoro ako od babičky, ale v zdravšej verzii

Dolky recept na dnes

Vyskúšajte dolky v zdravšej verzii (Zdroj: GettyImages)

Kysnuté dolky alebo lievance, každý to pozná pod iným názvom a každý z nás si toto jedlo určite pamätá z čias školských jedální či víkendov strávených u starej mamy na dedine. Ja osobne takéto lievance zbožňujem a myslím si, že raz za čas padne vhod urobiť si doma túto chutnú klasiku v novom šate.

Potrebujeme

  • 20 g droždia
  • 1 väčšie vajce
  • 200 g ovsených vločiek
  • 50 g mandľovej múky
  • 50 g hladkej špaldovej múky
  • 500 ml mlieka
  • lyžicu roztopeného masla
  • 10 g vanilkového cukru
  • 3 lyžice trstinového cukru
  • ½ lyžičky perníkového korenia
  • džem/ovocie/tvaroh/oriešky podľa chuti

Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Chutné lievance bez múky a cukru: Ochutnajte ich s horúcimi malinami!


Postup

  1. V miske si urobíme kvások. Zmiešame 100 ml vlažného mlieka (môžeme ho ohriať na 10 až 20 sekúnd v mikrovlnke), dve lyžice cukru a rozdrobené droždie. Prikryjeme utierkou a necháme vzísť kvások. Trvá to asi 10 minút.
  2. Pripravíme si väčšiu misku, v ktorej zmiešame zvyšné mlieko, maslo, vanilkový cukor, 1 lyžicu cukru a perníkové korenie. Ovsené vločky si rozmixujeme na múku a s ostatnými múkami preosejeme. Všetko premiešame a pridáme kvások.
  3. Vymiešame hladké cesto a necháme vykysnúť na teplom mieste. Môžete to urobiť tak, že na pár minút vyhrejete rúru, ktorú potom vypnete a necháte v nej prikrytú misku s cestom vykysnúť. Trvá to približne 30 minút.
  4. Na panvici na miernom ohni do zlatista z každej strany opečieme dolky. Oleja na panvicu nedávame veľa. Niekto rád dva dolky spája džemom, iní si podľa gusta potrie a dozdobí každý jeden kus zvlášť. Dobrú chuť!

Zdroj: Plnielanu.sk
Odporúčame