Kysnuté dolky alebo lievance, každý to pozná pod iným názvom a každý z nás si toto jedlo určite pamätá z čias školských jedální či víkendov strávených u starej mamy na dedine. Ja osobne takéto lievance zbožňujem a myslím si, že raz za čas padne vhod urobiť si doma túto chutnú klasiku v novom šate.
Potrebujeme
- 20 g droždia
- 1 väčšie vajce
- 200 g ovsených vločiek
- 50 g mandľovej múky
- 50 g hladkej špaldovej múky
- 500 ml mlieka
- lyžicu roztopeného masla
- 10 g vanilkového cukru
- 3 lyžice trstinového cukru
- ½ lyžičky perníkového korenia
- džem/ovocie/tvaroh/oriešky podľa chuti
Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Chutné lievance bez múky a cukru: Ochutnajte ich s horúcimi malinami!
Postup
- V miske si urobíme kvások. Zmiešame 100 ml vlažného mlieka (môžeme ho ohriať na 10 až 20 sekúnd v mikrovlnke), dve lyžice cukru a rozdrobené droždie. Prikryjeme utierkou a necháme vzísť kvások. Trvá to asi 10 minút.
- Pripravíme si väčšiu misku, v ktorej zmiešame zvyšné mlieko, maslo, vanilkový cukor, 1 lyžicu cukru a perníkové korenie. Ovsené vločky si rozmixujeme na múku a s ostatnými múkami preosejeme. Všetko premiešame a pridáme kvások.
- Vymiešame hladké cesto a necháme vykysnúť na teplom mieste. Môžete to urobiť tak, že na pár minút vyhrejete rúru, ktorú potom vypnete a necháte v nej prikrytú misku s cestom vykysnúť. Trvá to približne 30 minút.
- Na panvici na miernom ohni do zlatista z každej strany opečieme dolky. Oleja na panvicu nedávame veľa. Niekto rád dva dolky spája džemom, iní si podľa gusta potrie a dozdobí každý jeden kus zvlášť. Dobrú chuť!
Zdieľať na
Zdieľaní