Dostali ste pozvanie na večerné posedenie u známych? Alebo naopak, premýšľate, čo ponúknuť návšteve k studenému pivu, či poháru dobrého vína? Alkohol treba zajesť a nakladaný hermelín je dobrý základ do žalúdka. Obľúbená „krčmová“ špecialita nie je náročná na prípravu, v chladničke vydrží niekoľko týždňov a taký dobre naložený hermelín môže byť aj pekným darčekom.
Najlepšie a najrýchlejšie hrnčekové koláče: S touto knihou od Martinusu už o ne núdza nebude!
Potrebujeme:
- 4 ks hermelínu
- 1 veľká cibuľa
- 1 hlavička cesnaku
- 1 ČL čierneho korenia
- 1 ČL celého koriandra
- 1 nasekaná chilli paprička
- 4 bobkové listy
- 2 vetvičky čerstvého rozmarínu
- Za studena lisovaný slnečnicový olej
Postup:
Pripravíme si dokonale čistú sklenenú nádobu s vekom, prípadne niekoľko menších nádobiek. Hermelín pozdĺžne rozrežeme alebo nakrájame na trojuholníky. Cibuľu nakrájame na tenké plátky, cesnak rozoberieme na strúčiky a prepolíme. Pripravené suroviny postupne vrstvíme do nádoby. Postupne prekladáme cibuľu, koreniny a syr, až kým nezaplnia celú nádobu.
Všetko zalejeme olejom, uzatvoríme viečkom alebo potravinárskou fóliou a necháme odpočívať pri izbovej teplote najmenej 3 dni. Za tento čas do seba hermelín nasaje všetky chute a môžeme ho podávať s čerstvým chlebom alebo uskladniť v chladničke.
Tip gazdinej: Zvyšný olej z nakladaného hermelínu nevyhadzujte. Môžete ho použiť opakovane na naloženie ďalších syrov. Stačí iba doplniť čerstvú cibuľu a cesnak.
Chcete čítať viac takýchto článkov? Sledujte nás aj na Facebooku!