Omáčka spraví aj z jednoduchého jedla delikatesu: Vyskúšajte naše tipy!

Kôprová omáčka

thinkstockphotos.com

Obľubuje vaša rodina mäso a už si neviete dať rady, čo k nemu podávať? Ak nemáte radi zeleninové šaláty, doprajte si chutné omáčky. Tie aj z jednoduchého obedu vyčaria jedlo, na ktoré vaša rodina tak skoro nezabudne.

Hubovo-smotanová omáčka

Potrebujeme:

  • 1 misku hríbov podľa vlastnej chuti
  • pol litra hovädzieho vývaru
  • 2 cibule
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 120 gramov masla
  • štvrť litra smotany
  • štipku rasce a štipku soli na dochutenie
  • trochu vody

Postup: Pripravíme si zápražku z masla a hladkej múky. Asi 50 gramov masla rozohrejeme na panvici, pridáme do neho múku usmažíme zápražku. Necháme ju vychladnúť a medzitým si nakrájame hríby na plátky. Ošúpeme cibuľu, nakrájame ju na drobno a speníme na zvyšku masla. Do spenenej cibule pridáme hríby, rascu, soľ a trochu vody. Túto zmes za občasného miešania dusíme na miernom ohni asi 15 minút. Vychladnutú zápražku zriedime s horúcim hovädzím vývarom, pridáme hubovú zmes a varíme 5 minút. Pridáme smotanu, dobre ju premiešame s vývarom a krátko povaríme.

Táto omáčka sa hodí ku knedli, haluškám aj vareným zemiakom, ale oživí aj mäso na prírodno.


Mohlo by vás zaujať: Dajte zbohom nezdravej tatárskej omáčke: Vyskúšajte tieto domáce dresingy


Kôprová omáčka

Potrebujeme:

  • 2 lyžice najemno nasekaného kôpru
  • 40 gramov hladkej múky
  • 250 ml smotany na varenie
  • 250 ml kyslej smotany
  • 40 gramov masla
  • 1 žĺtok
  • pol litra hovädzieho vývaru
  • soľ na dochutenie

Postup: Na masle opražíme múku do zápražky. Zalejeme ju vychladeným vývarom a povaríme. Do zmesi pridáme smotanu na varenie a kôpor. Opäť chvíľu povaríme a pridáme kyslú smotanu, v ktorej máme rozšľahaný vaječný žĺtok. Premiešame a povaríme, aby sa všetky ingrediencie spojili.

Kôprová omáčka sa najlepšie hodí k hovädziemu mäsu, ale môžete ju podávať aj s vajcom uvareným natvrdo.


Mohlo by vás zaujať: Ideálny tip na obed či večeru: Mäso na smotane ocení každý labužník


Mrkvová omáčka

Potrebujeme:

  • 2 – 3 kusy mrkvy
  • 1 liter mlieka
  • 250 ml smotany na varenie
  • 5 lyžíc hladkej múky
  • 2 lyžice vegety
  • 3 bobkové listy
  • olej
  • ocot
  • citrónovú šťavu
  • cukor
  • soľ
  • maslo (voliteľné)

Postup: Mrkvu očistíme a nakrájame na kúsky. Vložíme ju do hrnca s vodou, pridáme bobkový list aj vegetu a dáme variť. Ak chceme, aby mala omáčka výraznejšiu chuť, mrkvu pred varením orestujeme na masle. Keď je mrkva mäkká, scedíme ju od vody a rozmixujeme ju. Z oleja a múky pripravíme zápražku, ktorú zriedime studeným mliekom a miešame ju, kým nezhustne. Nakoniec do nej vmiešame rozmixovanú mrkvu. Takmer hotovú omáčku dochutíme ju podľa vlastnej chuti soľou, cukrom, octom a citrónovou šťavou a necháme prevariť. Omáčku zjemníme smotanou.

Mrkvová omáčka sa hodí k mäsu a vareným zemiakom, cestovinám, haluškám aj knedli.


Mohlo by vás zaujať: Čili omáčka, bazalkové pesto či kečup: Poľahky si ich pripravíte aj sami doma


Cibuľovo-pivová omáčka

Potrebujeme:

  • 125 ml hovädzieho vývaru
  • 125 ml smotany
  • 125 ml piva
  • 2 lyžice masla
  • 4 cibule
  • 1 lyžicu cukru
  • 2 lyžice octu
  • 1 lyžicu múky
  • rascu a soľ na dochutenie

Postup: Na rozpustenom masle orestujeme najemno nakrájanú cibuľu s cukrom. Cibuľu miešame, kým mierne neskaramelizuje. Pridáme múku, mäsový vývar a pivo. Ochutíme soľou, rascou a octom. Omáčku povaríme 10 minút a nakoniec primiešame smotanu. Ešte chvíľu povaríme, aby sa spojil vývar so smotanou a podávame k mäsu.


Ktoré ďalšie chutné omáčky si doma pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Zuzana Čapčíková
Odporúčame