Obľubuje vaša rodina mäso a už si neviete dať rady, čo k nemu podávať? Ak nemáte radi zeleninové šaláty, doprajte si chutné omáčky. Tie aj z jednoduchého obedu vyčaria jedlo, na ktoré vaša rodina tak skoro nezabudne.
Hubovo-smotanová omáčka
Potrebujeme:
- 1 misku hríbov podľa vlastnej chuti
- pol litra hovädzieho vývaru
- 2 cibule
- 2 lyžice hladkej múky
- 120 gramov masla
- štvrť litra smotany
- štipku rasce a štipku soli na dochutenie
- trochu vody
Postup: Pripravíme si zápražku z masla a hladkej múky. Asi 50 gramov masla rozohrejeme na panvici, pridáme do neho múku usmažíme zápražku. Necháme ju vychladnúť a medzitým si nakrájame hríby na plátky. Ošúpeme cibuľu, nakrájame ju na drobno a speníme na zvyšku masla. Do spenenej cibule pridáme hríby, rascu, soľ a trochu vody. Túto zmes za občasného miešania dusíme na miernom ohni asi 15 minút. Vychladnutú zápražku zriedime s horúcim hovädzím vývarom, pridáme hubovú zmes a varíme 5 minút. Pridáme smotanu, dobre ju premiešame s vývarom a krátko povaríme.
Táto omáčka sa hodí ku knedli, haluškám aj vareným zemiakom, ale oživí aj mäso na prírodno.
Mohlo by vás zaujať: Dajte zbohom nezdravej tatárskej omáčke: Vyskúšajte tieto domáce dresingy
Kôprová omáčka
Potrebujeme:
- 2 lyžice najemno nasekaného kôpru
- 40 gramov hladkej múky
- 250 ml smotany na varenie
- 250 ml kyslej smotany
- 40 gramov masla
- 1 žĺtok
- pol litra hovädzieho vývaru
- soľ na dochutenie
Postup: Na masle opražíme múku do zápražky. Zalejeme ju vychladeným vývarom a povaríme. Do zmesi pridáme smotanu na varenie a kôpor. Opäť chvíľu povaríme a pridáme kyslú smotanu, v ktorej máme rozšľahaný vaječný žĺtok. Premiešame a povaríme, aby sa všetky ingrediencie spojili.
Kôprová omáčka sa najlepšie hodí k hovädziemu mäsu, ale môžete ju podávať aj s vajcom uvareným natvrdo.
Mohlo by vás zaujať: Ideálny tip na obed či večeru: Mäso na smotane ocení každý labužník
Mrkvová omáčka
Potrebujeme:
- 2 – 3 kusy mrkvy
- 1 liter mlieka
- 250 ml smotany na varenie
- 5 lyžíc hladkej múky
- 2 lyžice vegety
- 3 bobkové listy
- olej
- ocot
- citrónovú šťavu
- cukor
- soľ
- maslo (voliteľné)
Postup: Mrkvu očistíme a nakrájame na kúsky. Vložíme ju do hrnca s vodou, pridáme bobkový list aj vegetu a dáme variť. Ak chceme, aby mala omáčka výraznejšiu chuť, mrkvu pred varením orestujeme na masle. Keď je mrkva mäkká, scedíme ju od vody a rozmixujeme ju. Z oleja a múky pripravíme zápražku, ktorú zriedime studeným mliekom a miešame ju, kým nezhustne. Nakoniec do nej vmiešame rozmixovanú mrkvu. Takmer hotovú omáčku dochutíme ju podľa vlastnej chuti soľou, cukrom, octom a citrónovou šťavou a necháme prevariť. Omáčku zjemníme smotanou.
Mrkvová omáčka sa hodí k mäsu a vareným zemiakom, cestovinám, haluškám aj knedli.
Mohlo by vás zaujať: Čili omáčka, bazalkové pesto či kečup: Poľahky si ich pripravíte aj sami doma
Cibuľovo-pivová omáčka
Potrebujeme:
- 125 ml hovädzieho vývaru
- 125 ml smotany
- 125 ml piva
- 2 lyžice masla
- 4 cibule
- 1 lyžicu cukru
- 2 lyžice octu
- 1 lyžicu múky
- rascu a soľ na dochutenie
Postup: Na rozpustenom masle orestujeme najemno nakrájanú cibuľu s cukrom. Cibuľu miešame, kým mierne neskaramelizuje. Pridáme múku, mäsový vývar a pivo. Ochutíme soľou, rascou a octom. Omáčku povaríme 10 minút a nakoniec primiešame smotanu. Ešte chvíľu povaríme, aby sa spojil vývar so smotanou a podávame k mäsu.
Ktoré ďalšie chutné omáčky si doma pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.
Zdieľať na