Odpaľované cesto: Máme recept a návod, s ktorým sa konečne podarí!

odpaľované cesto

Konečne recept na odpaľované cesto, ktoré sa podarí! (Zdroj: GettyImages)

Pre prípravu odpaľovaného cesta nemusíte absolvovať cukrárske kurzy, no zároveň sa neoplatí podceniť poznatky skúsenejších. Toto chuťovo neutrálne cesto je základom pre viacero vyhľadávaných dezertov. Ak máte chuť na sladké plnené venčeky alebo veterníky, už ich nemusíte iba obzerať vo vitríne v cukrárni. S nasledujúcim postupom a tipmi sa vám podaria možno aj na prvýkrát k dokonalosti.

Univerzál pre sladké dezerty aj slané jednohubky

Odpaľované cesto je neutrálne a zvyčajne sa kombinuje so sladkými maslovými, ovocnými, karamelovými alebo šľahačkovými plnkami. Medzi najznámejšie dezerty z odpaľovaného cesta patria venčeky, veterníky, profiterolky a eklérky. Zaujímavým spestrením sú aj chuťovky z odpaľovaného cesta so slanými plnkami -syrová, chrenová, šunková, lososová pena. V základnej receptúre preto iba zriedkavo nájdete cukor. Ak by sa aj cukor objavil, môže zapríčiniť predčasné zhnednutie mini korpusov pri pečení, následkom čoho ich z rúry vyberiete predčasne a vo vnútri zostanú príliš mokré.

Základný recept a postup na odpaľované cesto

Na neutrálne cesto budeme potrebovať:

  • 90 g masla (margarínu)
  • 250 ml vody
  • 150 g polohrubej múky
  • 4 vajcia
  • štipku soli

Postup, ako pripraviť odpaľované cesto:

  • Do hrnca nalejeme vodu, pridáme maslo, štipku soli a necháme zovrieť.
  • Po troške začneme prisypávať múku a za stáleho miešania varíme na miernom ohni dovtedy, kým tieto ingrediencie neprepoja do jednotného cesta.
  • Cesto miešame v hrnci, kým sa nezačne odpaľovať. To znamená, že sa na dne hrnca vytvorí súvislá biela vrstva a múčne cesto je pekne sformované a lesklé. Táto fáza trvá približne 3 – 4 minúty.
  • Hrniec odstavíme z varnej plochy a vareškou cesto premiešavame až do vychladnutia.
  • Postupne pridávame vajíčka, jedno za druhým. Všetko spolu vymiešame na hladké cesto. Vajíčka by mali byť izbovej teploty.
  • Cestom naplníme cukrárenské vrecko. Skúsené cukrárky odporúčajú pracovať s gumeným vreckom s vykrojeným alebo skoseným hrotom. S pogumovaným vreckom sa totiž dobre pracuje a cesto sa v ňom pozvoľna a rovnomerne posúva.

Mohlo by vás zaujať: Dokonalý krém, poleva aj stále mäkké koláčiky: S overenými radami od babičky sa vám pečenie vydarí!


A ide sa piecť!

Máme hotové cesto, môžeme s ním tvarovať venčeky alebo kôpky na plech. Ešte predtým však plech vystelieme papierom na pečenie a zafixujeme ho, aby sa neposúval. Stačí, ak kúskom masla potrieme plech v rohoch a papier sa prilepí. Papier sa totiž počas formovania kúskov zvykne šmýkať a zbytočne kazí prácu. Medzi jednotlivými malými korpusmi nechávame pár centimetrov voľno, aby sa nezlepili pri pečení.

Rúru na úvod vyhrejeme na 210 – 220 °C. Plech pred vložením do rúry zľahka postriekame vodou. Voda sa pri vysokej teplote začne odparovať a podporí rast cesta do výšky. Niektoré cukrárky miesto postriekania vodou postavia na plech misku alebo šálku z vodou. Prvých desať minút pečieme odpaľované cesto pri teplote 210 – 220 °C, následne teplotu v rúre znížime na 180 °C, rúru mierne pootvoríme a dopekáme do zlatista.

Čo sa môže pokaziť?

Najčastejší problém súvisí so zapracovaním vajec do cesta. Cesto sa začne droliť na akési halušky a napriek veľkej snahe sa už nechce zjednotiť. Ako tomu predísť? Po odpálení sa musí cesto sústavne miešať až do vychladnutia, inak vytuhne a stratí svoju poddajnosť.

Pomerne často je tiež kameňom úrazu samotné cukrárenské vrecko. Odpaľované cesto nie je ľahký šľahačkový krém, preto potrebujete vrecko zo silného, no pritom hladkého a kĺzavého materiálu. Riešenie? Pogumované cukrárenské vrecko.

Obávate sa, že venčeky budú vo vnútri surové? Ak nechcete prísť o celú várku, po dopečení si vezmite jeden kúsok a opatrne ho prekrojte na polovicu. Tento pokusný kúsok vám poskytne rýchlu odpoveď o stave cesta. Ak je nôž mokrý a na jeho čepeli sa zachytilo surové cesto, rýchlo so zvyškom plechu šup do rúry. Pár minút dosušovania pri teplote 170 – 180 °C vaše úsilie zachráni.


Objavte ešte viac zaujímavých článkov, receptov a videí!

Zdroj: Plnielanu.sk
Odporúčame