Rastie vám v záhradke šalát a neviete čo s ním? Uvarte z neho bleskovú polievku, plnú vitamínov. Hlávkový šalát je výborný na trávenie, posilnenie imunity a nabije vás energiu. Osviežujúca polievka zjemnená kvapkou smotany je ako stvorená pre letné dni. Chutí dobre teplá aj studená, zašpiníte iba jeden hrniec a recept vám nezaberie viac ako 20 minút času.
Budeme potrebovať:
- 2 hlávky šalátu
- 2 lyžice masla
- 3 lyžice hladkej múky
- 500 ml vody
- 500 ml mlieka
- 2 veľké zemiaky
- 250 ml smotany na šľahanie
- 2 lyžice cukru
- 1 citrón
- soľ
Tip gazdinej: Ak máte radi kôpor, môžete ho nasekaný pridať na prevoňanie a dochutenie.
Mohlo by vás zaujať: Letné zeleninové šaláty pre krajšiu líniu: Ktorý ochutnáte ako prvý?
Postup:
- Šalát dobre umyjeme pod tečúcou vodou, necháme na sitku odkvapkať a nakrájame na rezance.
- V hrnci rozpustíme maslo, poprášime múkou a za stáleho miešania urobíme zápražku. Zalejeme vodou a mliekom. Ďalej poctivo miešame až nevidieť ani jednu hrudku.
- Očistené zemiaky nakrájame na drobné kocky, vložíme do hrnca a necháme variť. Polievku sem, tam premiešame.
- Keď sú zemiaky mäkké, pridáme smotanu a cukor. Necháme chvíľu povariť a hrniec odstavíme.
- Na záver vmiešame šalát, vytlačíme šťavu z citróna a dosolíme podľa chuti.
Dobrú chuť